Opistoupseeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Opistoupseeri on Päällystöopistosta tai Maanpuolustusopistosta valmistunut opistotasoisen tutkinnon suorittanut ammattisotilas. Opistoupseerin koulutus luokitellaan nykyään alimman korkea-asteen koulutukseksi (ISCED 5B)[1].[2] Opistoupseereiden palvelusarvot ovat vänrikki, luutnantti, yliluutnantti ja kapteeni. Reservissä opistoupseerin ylin mahdollinen sotilasarvo on majuri.

Opistoupseereita oli puolustusvoimissa vuonna 2017 vielä runsaasti, ja viimeiset opistoupseerit poistuvat reserviin puolustusvoimista vasta vuoden 2035 paikkeilla, sillä viimeinen opistoupseerikurssi valmistui vuonna 2003. Historian viimeinen opistoupseerien jatkokurssi päättyi maasotakoulussa vuonna 2012. Opistoupseereilta vapautuvat tehtävät jaetaan eri henkilöstöryhmille.

Henkilöstön edunvalvonnasta huolehtii Päällystöliitto ry.

Opistoupseeristo toimii puolustusvoimissa myös ali-, toimi- ja opistoupseeriston perinteiden vaalijana. Perinteiden vaalimiseen osallistuu myös Ali-, toimi- ja opistoupseerien perinneyhdistys ry, ATOP ry.

Palveluksesta poistuneiden evp-opistoupseereiden yhteisenä etujärjestönä toimii Päällystöliittoon kuuluva Päällystöliiton evp-yhdistys ry.

Päällystöliitolla on käytössään oma lippu ja kunniamarssi "Päivää päin". Marssin on säveltänyt Artturi Rope ja sanoittanut Heikki Väisänen.