Ruusu (heraldiikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heraldinen ruusu
Heraldinen ruusu pääkivenä sakristin holvissa Landshutissa

Heraldinen ruusu on heraldiikassa esiintyvä yleensä viisilehtinen ruusukuvio.[1] Ruusu on tunnettu Tudor-suvun tunnuksena. Se esiintyy myös muun muassa Lippen ruhtinashuoneen vaakunassa, Southamptonin vaakunassa ja Martti Lutherin sinetissä. Suomen vaakunassa on yhdeksän hopeista ruusua.

Majurin kauluslaatta

Heraldinen ruusu on myös suomalaisen upseerin arvomerkki. Pieniä heraldisia ruusuja käyttävät maavoimissa vänrikit, luutnantit ja yliluutnantit sekä kapteenit. Suuremmat heraldiset ruusut puolestaan kuuluvat esiupseerien arvomerkkeihin: majureille, everstiluutnanteille ja eversteille. Prikaatikenraalien, kenraalimajureiden, kenraaliluutnanttien ja kenraalien tunnus on puolestaan leijona.

Heraldista ruusua kutsutaan joskus suomalaisissa arvomerkeissä virheellisesti ”ruusukkeeksi”. Oikea arvomerkin termi yli- ja esiupseereilla on heraldinen ruusu. (Sotilas- ja virkapukuohjesääntö 325 §, 2000, s. 67)

Arvomerkkinä käytettävän nykyisenkaltaisen heraldisen ruusun suunnitteli alun perin Akseli Gallen-Kallela heinäkuussa 1918 vahvistettua sotilaspukua varten.

Heraldinen ruusu on myös Suomen vapaudenristin ritarikunnan ristien sekä Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan kaikkien merkkien keskuskuviona.

Heraldinen ruusu. Lähde: A. Fox-Davies: A Complete Guide to Heraldry 1993, 269 ( 1. painos 1929)
  1. Parker, James: R – Rose A Glossary of Terms Used in Heraldry. Viitattu 9.7.2018. (englanniksi)