Vapaudenristin ritarikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Vapaudenmitali” ohjaa tänne. Vapaudenmitalilla voidaan tarkoittaa myös yhdysvaltalaista Presidential Medal of Freedom -kunniamerkkiä
Vapaudenristin suurristi.

Vapaudenristin ritarikunta (ruots. Frihetskorsets orden) on vanhin kolmesta virallisesta suomalaisesta ansioritarikunnasta. Ritarikunnan suurmestarina toimii puolustusvoimien ylipäällikkö eli tasavallan presidentti. Kunniamerkkejä jaetaan puolustusvoimain lippujuhlan päivänä ja Suomen itsenäisyyspäivänä. Sotilaille merkkejä jaetaan pääsääntöisesti puolustusvoimain lippujuhlapäivänä ja siviileille itsenäisyyspäivänä.[1]

Mannerheim-ristiä lukuun ottamatta myönnettävän kunniamerkin luokka riippuu henkilön sotilasarvosta tai siihen rinnastettavasta siviiliasemasta: Vapaudenristejä myönnetään lähinnä upseereille ja Vapaudenmitaleja aliupseeristoon ja miehistöön kuuluville. Vapaudenristi annetaan sotilaallisista ansioista miekkojen kera ja kansalaisansioista ilman miekkoja. Erityisen rintamasuorituksen tai sodanaikaisen johtamisen palkitsemiseksi Vapaudenristi voidaan myöntää sotilaalle tammenlehvällä koristettuna. Vapaudenmitali annetaan sotilashenkilöille ja Vapaudenristin ansiomitali siviilihenkilöille. Sota-aikana voidaan poikkeustapauksissa myöntää siviilihenkilölle Vapaudenristi miekoilla tai Vapaudenmitali.

Miekkojen kera myönnettävän ristin nauhan väri on punainen valkoisilla juovilla (sodan ajan ansioista myönnetyt) tai keltainen punaisilla juovilla (rauhan ajan ansioista myönnetyt). Ilman miekkoja myönnetyissä risteissä nauhan väri on aina keltainen punaisilla juovilla.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaudenristit perustettiin Vaasassa Suomen senaatin päätöksellä 4. maaliskuuta 1918 ylipäällikkö Gustaf Mannerheimin aloitteesta sisällissodan aikana. Varsinainen vapaudenristin ritarikunta perustettiin pysyvästi vasta 16.12.1940. Sisällissodan ansioista merkkejä myönnettiin 28 000. Kunniamerkkien jakaminen keskeytettiin sisällissodan alkamisen vuosipäivänä 28. tammikuuta 1919. Samana päivänä myönnettiin vielä VR1 rintatähden kera kuudelle kenraalille ja pääministeri Lauri Ingmanille sekä perustettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta.[3] Sekä Vapaudenristin että Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkit on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela.

Vapaudenristejä oli aluksi seuraavat viisi luokkaa, jonka lisäksi siihen kuului kaksi mitalia:

 • Vapaudenristin suurristi (VR SR)
 • 1. lk:n Vapaudenristi (VR 1)
 • 2. lk:n Vapaudenristi (VR 2)
 • 3. lk:n Vapaudenristi (VR 3)
 • 4. lk:n Vapaudenristi (VR 4)
 • 1. lk:n Vapaudenmitali (VM 1)
 • 2. lk:n Vapaudenmitali (VM 2)

Alkujaan VR SR, VR 1 ja VR 2 jaettiin keltaisessa nauhassa, jossa oli punainen reunus, ja VR 3 ja VR 4 punaisessa nauhassa, jossa oli valkoinen reunus, eikä erottelua sotilas- ja kansalaisansioista myönnettyjen merkkien välillä ollut. Kansalaisansioista jaettujen ristien seppelkuvio oli ilman miekkoja, ja VR 3 ja VR 4 emaloitiin sinisiksi.

Talvisodan sytyttyä vapaudenristin kunniamerkit otettiin uudelleen käyttöön 8. joulukuuta 1939. Marsalkka Mannerheim myönsi ensimmäiset suurristit Talvisodan jälkeen heinäkuussa 1940.[4] Perustamisensa jälkeen ritarikunnan kunniamerkit muuttuivat vuosina 1939, 1940, 1942 ja 1944 annetuilla asetuksilla. Siihen on muun muassa lisätty tunnettu Mannerheim-risti. Jatkosodan aikana myönnettiin yhteensä noin 650 000 Vapaudenristin kunniamerkkiä. Suureen lukumäärään vaikuttaa eittämättä se, että Mannerheimin ohjeen mukaan jokaiselle haavoittuneelle sotilaalle myönnetään arvonsa mukaan joko Vapaudenristi tai -mitali. Näin siksi, että suomalaisiin kunniamerkkeihin ei kuulu erillistä haavoittumismitalia, jollainen oli muun muassa Saksan haavoittumismerkki.

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen keskeytti 1960 vapaudenristien jakamisen lähes kolmeksi vuosikymmeneksi. Vain yksittäisiä poikkeuksia tapahtui, esimerkiksi kun VR 4 myönnettiin 1980 Sotainvalidien veljesliitolle ja 1988 Ilmasotakoululle ja Päällystöopistolle tai kun Lauri Sutelalle myönnettiin VR SR 1983. Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkkien jakamista jatkettiin Mauno Koiviston kaudella vuodesta 1989 eteenpäin. Tämän jälkeen Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkkejä on myönnetty sotilaille, vapaaehtoisen maanpuolustustyön aktiiveille ja kansainvälisessä rauhanedistämisessä kunnostautuneille muutamia vuosittain.

Vapaudenristi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasavallan presidentin lippu

Vapaudenristi on perusmuodoltaan yrjönristi, jonka päällä on lyhytsakarainen hakaristi. Ristin keskiössä on heraldinen ruusu.

 • 1. ja 2. luokan Vapaudenristit sekä miekoin että ilman miekkoja (kansalaisansioista) ovat valkoiseksi emaloidut, ja hakaristi on kullattu.
 • Ristin 3. ja 4. luokassa risti miekoilla on mustaksi hapetettua rautaa, ja ilman miekkoja se on emaloitu siniseksi.
 • Sururisti on kuin 4. luokan risti miekoilla, mutta mustalla ruusukenauhalla.
 • Risti voidaan myös myöntää Punaisen Ristin kanssa, jolloin punainen risti sijoitetaan valkoisen ruusun päälle.

Tasavallan presidentin lipussa on kuvattu 3. luokan Vapaudenristi kansalaisansioista.

Ritarikunnan nykyiset kunniamerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand cross of the Cross of Liberty with swords (military person).png Grand cross of the Cross of Liberty with swords (wartime merits).png
Vapaudenristin suurristi miekkojen kera
 • Vapaudenristin suurristi (VR SR)
 • 1. lk:n Vapaudenristi rintatähtineen (VR 1 rtk)
 • 1. lk:n Vapaudenristi (VR 1)
 • 2. lk:n Vapaudenristi (VR 2)
 • 3. lk:n Vapaudenristi (VR 3)
 • 4. lk:n Vapaudenristi (VR 4)
 • 1. lk:n Vapaudenmitali (VM 1)
 • 2. lk:n Vapaudenmitali (VM 2)
 • Vapaudenristin 1. lk:n ansiomitali (VR Am 1)
 • Vapaudenristin 2. lk:n ansiomitali (VR Am 2)

Lisäksi voimassa olevan asetuksen mukaan on edelleen olemassa seuraavat Vapaudenristin erikoiskunniamerkit, joita ei kuitenkaan ole toisen maailmansodan jälkeen myönnetty: Vapaudenristin 1. luokan Mannerheim-risti, Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti, 1. luokan Vapaudenmitali ruusukenauhassa, Vapaudenristin kultainen ansiomitali, Vapaudenristin sururisti sekä Vapaudenristin surumitali.

Vapaudenristin kunniamerkeillä palkittuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaudenristin suurristin saaneita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen itsenäisyyden tunnustamista hakevaa valtuuskuntaa johti valtioneuvos Edvard Hjelt (kolmas oikealta). Valtuuskunta kävi heinäkuussa 1918 Saksassa ja Itävallassa. Saksan sodanjohdon päämajassa kenraali Hannes Ignatius (uloimpana oikealla) valtionhoitaja P. E. Svinhufvudin nimissä luovutti Suomen vapaudenristin suurristin sotamarsalkka Paul von Hindenburgille (toinen oikealta) ja kenraali Erich Ludendorffille (kolmas vasemmalta).

Suurristi on myönnetty noin 50 kertaa, muiden muassa seuraaville henkilöille:

Sisällissodan aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvisodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatkosodan aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotien jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myönnettyjä erikoiskunniamerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunniamerkit kaupungeille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska osa Suomen hallituksen, Svinhufvudin senaatin jäsenistä joutui sisällissodassa pakenemaan kapinaan nousseita punaisia muodostaen Vaasan senaatin istuntosalinaan Vaasan kaupungintalo, tästä kiitokseksi senaatti myönsi toukokuun alussa 1918 kaupungille augmentin eli oikeuden liittää kunnialisäyksenä Vapaudenristin suurristin miekkojen kera Vaasan vaakunaan.[7]

Myös Mikkelille on myönnetty Vapaudenristi – 4. luokan Vapaudenristi miekkoineen – vuonna 1944 kiitoksena päämajakaupunkina toimimisesta kolmessa (talvi-, jatko- ja Lapin sota) itsenäisen Suomen ajan sodassa. Kaupungin kunniamerkkiä kantaa Mikkelin vaakuna.

Rauhanturvaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi 4. kesäkuuta 2006 neljälle suomalaiselle ISAF-joukoissa palvelleille rauhanturvaajalle kolme Vapaudenristiä ja yhden Vapaudenmitalin kunnostautumisesta Afganistanissa helmikuun 2006 mellakoiden yhteydessä. Nämä olivat toisen maailmansodan jälkeen ensimmäiset tasavallan presidentin suomalaiselle sotilaalle taistelutehtävässä kunnostautumisesta myöntämät kunniamerkit.[8][9]

Vuoden 2006 jälkeen vapaudenristejä ja vapaudenmitaleja on myönnetty vuosittain muutamalle kansainvälisessä kriisinhallintaoperaatiossa, joko Afganistanissa tai Somalianlahdella taistelutilanteessa kunnostautuneelle sotilaalle.[10][11][12]

Afganistanin ISAF-operaation ansioista jaettu vapaudenristi on yhdistelmä sodan ajan ansioista ja rauhan ajan ansioista jaettua vapaudenristiä. Vapaudenristi ansioista Afganistanissa on kiinnitetty keltaiseen, punaraitaiseen nauhaan, jossa on nauharuusuke. Somalian EU-operaatio Atalantassa vapaudenristit jaettiin keltaisella punaraitaisella nauhalla ilman nauharuusuketta.lähde?

Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta 2017 myönnettiin sotien jälkeen ensimmäinen vapaudenristi ansioista kansainvälisessä kriisinhallinnassa punaisen ristin kera. Kunniamerkki oli 3. luokan Vapaudenristi ja sen sai lääkintämajuri Isto Uusi-Erkkilä.[13]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Annetut kunniamerkit Vapaudenristin ritarikunta, vapaudenristinritarikunta.fi.
 2. Vapaudenristin kunniamerkit Vapaudenristin ritarikunta, vapaudenristinritarikunta.fi.
 3. a b c d e f g Vapaudenristit. Uusi Suomi, 29.1.1919, s. 5. Artikkelin verkkoversio Viitattu 25.12.2019.
 4. a b c d Vapaudenristin suurristi tasavallan presidentille. Helsingin Sanomat, 9.7.1940, s. 3. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 23.12.2019.
 5. a b c d e f g h i j Bergroth, Tom C. et al.: Vapaudenristin ritarikunta: Isänmaan puolesta, s. 65. (sid.). WSOY, 1997. ISBN 951-0-22037-X.
 6. a b Suomen Vapaudenristin suurristi valtakunnanmarsalkka Göringille. Helsingin Sanomat, 16.4.1942, s. 3. HS Aikakone (vain tilaajille) Viitattu 23.12.2019.
 7. Ennen 8.4.1949 annettua kunnanvaakunalakia vahvistetut vaakunat ja vahvistamispäätökset I:7 Vaasa Kansallisarkiston digitaaliarkisto.
 8. Vapaudenristejä jaettiin historiallisissa merkeissä. Ruotuväki 18/2006. Web Archive 2007.
 9. Pääesikunnan tiedote 4.6.2006. Web Archive 2007.
 10. Raunulle myönnetään 4.6.2011 3. luokan Vapaudenristi (viitattu 8.3.2012)[vanhentunut linkki]
 11. Vapudenristin ritarikunta, myönnetyt kunniamerkit (viitattu 8.3.2012)
 12. Ylivääpeli Jylhästä vuoden aliupseeri (viitattu 8.3.2012)[vanhentunut linkki]
 13. Liimatainen, Henna-Riikka: Kunniamerkkejä jaettiin ansiokkaasta työstä. Ruotuväki-lehti, 2017, nro 12, s. 11. Puolustusvoimat. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2.4.2018.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Bergroth, Tom C.: Vapaudenristin ritarikunta: Isänmaan puolesta. 2. täyd. laitos. Helsinki: WSOY, 2014. ISBN 978-951-0-40498-0.
 • Castrén, Klaus: Yhteisöille suodut vapauden ristit. Sotahistoriallinen aikakauskirja, 1982, s. 205-217. ISSN 0357-816X.
 • Castrén, Klaus: Vapaussodan ansioista 2. luokan vapaudenristillä palkitut suomalaiset. Helsinki: Multiprint, 1999. ISBN 951-98157-1-6.
 • Suomen ritarikunnat 100 vuotta. Helsinki: Kansallisarkisto, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat, Vapaudenristin ritarikunta, 2018. ISBN 978-952-7323-00-7. Teoksen verkkoversio.
 • Tetri, Juha E.: Kunniamerkkikirja, s. 45–51. 3. painos. Ajatus, 2003. ISBN 951-20-6404-9.
 • Tiainen, Jani: Suomen Kunniamerkit, s. 8–35. Apali, 2010. ISBN 978-952-5877-03-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vapaudenristin ritarikunta.