Walther von Brauchitsch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Walther von Brauchitsch
Walther von Brauchitsch
Walther von Brauchitsch
Henkilötiedot
Syntynyt4. lokakuuta 1881
Saksan keisarikunta Berliini, Saksa
Kuollut18. lokakuuta 1948 (67 vuotta)
Hampuri, Yhdistyneen kuningaskunnan vyöhyke, Saksa
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Saksan keisarikunta
Saksa Weimarin tasavalta
Saksa Natsi-Saksa
Palvelusvuodet 1900–1941
Taistelut ja sodat
Sotilasarvo Sotamarsalkka
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Heinrich Alfred Hermann Walther von Brauchitsch (4. lokakuuta 188118. lokakuuta 1948) oli saksalainen sotamarsalkka ja maavoimien komentaja toisen maailmansodan alussa.

Uran alkuaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brauchitsch syntyi Berliinissä vuonna 1881. Hänen isänsä oli ratsuväenkenraali Bernhard von Brauchitsch. Walther värväytyi Saksan keisarillisen armeijan 3. kaartinkrenatöörirykmenttiin maaliskuussa 1900. Loppuvuonna hän sai siirron kaartin tykistörykmenttiin ja hänestä tuli tykistönupseeri. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän palveli lähinnä esikuntaupseerina länsirintamalla olleissa yksiköissä. Weimarin tasavallan aikana Brauchitsch toimi esikuntatehtävien lisäksi muun muassa pataljoonan komentajana ja sotaministeriön palveluksessa. Hänet ylennettiin kenraalimajuriksi 1930.

Toisessa maailmansodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brauchitsch sai Saksan armeijan (saks. Wehrmacht) komentajan tehtävän vuonna 1938 ja hänet ylennettiin sotamarsalkaksi 1940. Hitler katsoi hänet sopivan lojaaliksi tehtävään. Länsi-Euroopan sotaretkeä suunniteltaessa Brauchitsch ja kenraali Franz Halder varoittivat Hitleriä, että huoltoyhteydet venyisivät liian pitkiksi, mutta tätä ei otettu huomioon, vaan Brauchitsch sai Hitleriltä vakavan varoituksen. Hitler ei kuitenkaan hyväksynyt hänen eronpyyntöään. Brauchitsch pyysi toisen kerran eroa 19. joulukuuta 1941 hänen saatuaan vakavan sydänkohtauksen kesken Moskovan valtausyrityksen. Ero myönnettiin ja Hitler otti maavoimat henkilökohtaisesti komentoonsa. Brauchitsch siirrettiin Wehrmachtin komentajareserviin, eikä hän saanut enää tehtäviä sodan aikana. Sodan jälkeen Brauchitsch pidätettiin ja häntä syytettiin sotarikoksista, mutta hän kuoli ennen kuin hänet ehdittiin asettaa syytteeseen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Drakenlordh, Rikard: Toisen maailmansodan avainhenkilöt, s. 15-16. Suomentanut Kortesuo, Petri. Karisto, 2005. ISBN 951-23-4674-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Brauchitsch. Island Farm POW Camp. Prisoners of War. Minibiography]
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Walther von Brauchitsch.
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Walther von Brauchitsch.
Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.