Lutz Schwerin von Krosigk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lutz Schwerin von Krosigk
Saksan valtakunnankansleri
Presidentti Karl Dönitz
Edeltäjä Joseph Goebbels
Henkilötiedot
Syntynyt22. elokuuta 1887
Rathmannsdorf, Saksan keisarikunta
Kuollut4. maaliskuuta 1977 (89 vuotta)
Essen, Länsi-Saksa
Puoliso Ehrengard von Plettenberg
Tiedot
Puolue sitoutumaton konservatiivi

Johann Ludwig (Lutz) Schwerin von Krosigk (22. elokuuta 1887 Rathmannsdorf, Anhaltin herttuakunta4. maaliskuuta 1977 Essen) oli saksalainen kreivi ja puolueisiin sitoutumaton virkamies, joka toimi Saksan valtiovarainministerinä vuosina 1932–1945, koko natsien valtakauden ajan. Toukokuussa 1945 hän oli myös lyhyen ajan vt. valtakunnankanslerina Dönitzin hallituksessa.

Schwerin von Krosigk oli koulutukseltaan juristi. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän palveli luutnanttina Saksan armeijassa ja sai ansioistaan rautaristin. Weimarin tasavallan aikana hän työskenteli korkeana virkamiehenä Saksan valtiovarainministeriössä. Sitoutumattomana konservatiivina tunnettu Schwerin von Krosigk tuli kesäkuussa 1932 valtiovarainministeriksi Franz von Papenin hallitukseen ja valtakunnanpresidentti Paul von Hindenburgin toivomuksesta hän jatkoi tehtävässä myös Kurt von Schleicherin ja Adolf Hitlerin hallituksissa. Hän pysyi tehtävässä koko natsien vallan ja toisen maailmansodan ajan, mutta ei ollut koskaan näkyvä poliitikko.

Hieman ennen itsemurhaansa kirjoittamassaan poliittisessa testamentissa Hitler nimesi Schwerin von Krosigkin edelleen jatkamaan valtiovarainministerinä. Kun samassa yhteydessä valtakunnankansleriksi nimetty Joseph Goebbels teki pian myös itsemurhan, valtakunnanpresidentiksi tullut suuramiraali Karl Dönitz pyysi Schwerin von Krosigkia ryhtymään kansleriksi. Tämä kieltäytyi aluksi, mutta suostui lopulta ottamaan hallituksen johdon nimikkeellä ”johtava ministeri” (Leitender Minister) 2. toukokuuta 1945 alkaen. Flensburgin kaupungissa lähellä Tanskan rajaa toimineen hallituksen tehtäväksi jäi antautuminen liittoutuneille. Liittoutuneet hajottivat lopulta ”Flensburgin hallituksen” 23. toukokuuta ja pidättivät sen jäsenet.

Schwerin von Krosigk oli vuonna 1949 syytettynä Nürnbergin oikeudenkäyntien sarjaan kuuluneessa niin sanotussa Wilhelmstrassen oikeudenkäynnissä ja hänet tuomittiin syylliseksi todettuna kymmenen vuoden vankeuteen. Hän vapautui yleisellä armahduksella vuonna 1951 ja eli sen jälkeen Länsi-Saksassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Lutz Graf Schwerin von Krosigk & sv:Lutz Schwerin von Krosigk