Karl Dönitz

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karl Dönitz
Karl Dönitz.jpg
Saksan valtakunnanpresidentti
Edeltäjä Adolf Hitler (”Führer”)
Henkilötiedot
Syntynyt 16. syyskuuta 1891
Grünau
Kuollut 24. joulukuuta 1980 (89 vuotta)
Aumühle
Puoliso Ingeborg Weber
Tiedot
Allekirjoitus
Allekirjoitus
Sotilaspalvelus
Lempinimi Der Löwe (’leijona’)
Palveluvuodet 1910–1945
Sotilasarvo suuramiraali
Taistelut ja sodat Ensimmäinen maailmansota
Toinen maailmansota

Karl Dönitz Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys? (16. syyskuuta 1891 Grünau, nyk. osa Berliiniä24. joulukuuta 1980 Aumühle) oli saksalainen suuramiraali, joka toimi toisen maailmansodan aikana Saksan sukellusvenelaivaston komentajana vuosina 1936–1943 ja Kriegsmarinen ylipäällikkönä vuosina 1943–1945 sekä Saksan valtakunnanpresidenttinä lyhyen aikaa vuonna 1945.[1]

Toiminta toisessa maailmansodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dönitz ei kuulunut kansallissosialistiseen puolueeseen. Hän sai suuramiraalin (Großadmiral; vastaa laivastoamiraalin sotilasarvoa) arvon ja toimi sukellusvenelaivaston ylimpänä päällikkönä (Befehlshaber der Unterseeboote) ja myöhemmin Kriegsmarinen ylipäällikkönä (Oberbefehlshaber der Kriegsmarine).[2]

Dönitzin komennossa U-venelaivasto kamppaili Atlantin hallinnasta vuonna 1940 yrittäessään aiheuttaa ruokapulan Britanniassa tuhoamalla elintärkeitä kauppalaivoja. Sukellusveneet tuhosivat laivoja Dönitzin jo ensimmäisen maailmansodan aikana kehittämän ”susilaumataktiikan” mukaisesti.[3]

Dönitz toimi vajaan kuukauden verran Saksan valtakunnanpresidenttinä Adolf Hitlerin kuoleman jälkeen. Hänen johtamansa niin sanottu Flensburgin hallitus hyväksyi lopulta Saksan ehdottoman antautumisen liittoutuneille 7. ja 8. toukokuuta 1945.

Nürnbergin oikeudenkäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nürnbergin oikeudenkäynnissä Dönitz asetettiin syytteeseen sotarikoksista. Toisin kuin monia syytetyistä, häntä ei syytetty rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Häntä kuitenkin syytettiin osallistumisesta 1: ”salaliittoon rauhaa vastaan”, 2: ”sodan suunnitteluun ja sytyttämiseen” ja 3:sotarikoksista. Syytteeseen hänet lähinnä asetettiin rajoittamattoman sukellusvenesodan aloittamisesta ja Laconian tapausta seuranneesta käskystä olla pelastamatta sukellusvenehyökkäysten uhreja.

Oikeudenkäynnissä Dönitz sai apua yllättävältä taholta. Yhdysvaltain laivaston amiraali Chester Nimitz – itsekin sukellusvenemies – todisti Dönitzin puolesta, että Yhdysvallat oli myös harjoittanut rajoittamatonta sukellusvenesotaa Tyynellämerellä eivätkä heidänkään sukellusveneensä yrittäneet pelastaa henkiin jääneitä, jos sellainen toiminta uhkasi sukellusveneiden omaa turvallisuutta.

Useat muutkin liittoutuneiden merivoimien edustajat olivat Dönitzin tapauksesta kiusaantuneita, sillä heidänkin tileiltään löytyi sotarikoksiksi luokiteltavia tekoja. Tuomioistuin totesi Dönitzin kuitenkin syylliseksi syytekohtiin kaksi ja kolme, ja hänet tuomittiin kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen, jonka hän suoritti Spandaun vankilassa.

Dönitzin tuomio oli Nürnbergin oikeudenkäynnin ehkä kiistanalaisin. Dönitz totesi toistuvasti toimineensa samoin kuin liittoutuneiden vastapelurinsa. Tuomion kiistanalaisuutta vahvistivat lukuisien liittoutuneiden upseerien Dönitzille lähettämät kirjeet, joissa paheksuttiin tuomioistuimen päätöstä.

Loppuelämä ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dönitz Saint-Nazairessa kesäkuussa 1941. Lähellä laiturissa Saksan sukellusvenelaivaston U-94.

Vanhemmalla iällä Dönitzin maine palautettiin suurelta osin. Hän yritti mahdollisuuksiensa mukaan vastata hänelle osoitettuihin kirjeisiin ja nimikirjoituspyyntöihin. Dönitz kuoli jouluaattona 1980 Aumühlessä. Kunnianosoituksena entistä suuramiraalia kohtaan useat Dönitzin entiset alaiset ja ulkomaiset laivastoupseerit saapuivat hautajaisiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karl Dönitz Encyclopaedia Britannica. Viitattu 14.3.2019.
  2. Karl Dönitz ja Kolmannen valtakunnan viimeiset päivät Minerva kustannus. Viitattu 14.3.2019.
  3. Admiral Karl Dönitz (1891 - 1980) BBc History. Viitattu 14.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]