Fritz Todt

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valtakunnanministeri Todt maaliskuussa 1940.

Fritz Todt (4. syyskuuta 1891 Pforzheim8. helmikuuta 1942) oli saksalainen insinööri, Organisation Todtin perustaja ja varustelusta vastaava Saksan valtakunnanministeri, Reichsminister für Bewaffnung und Munition.

Fritz Todt syntyi pienen tehtaan omistajan poikana. Hän opiskeli insinööriksi Karlsruhessa ja Münchenissä. Hän palveli ensimmäisessa maailmansodassa aluksi jalkaväessä, myöhemmin ilmavoimissa ja sai ansioistaan rautaristin. Sodan jälkeen hän päätti opintonsa ja alkoi työskennellä insinööritoimistossa nimeltä Sager&Woerner. Todt liittyi Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen vuonna 1922. Vuonna 1931 hänestä tuli SA:n Oberführer ja samana vuonna hän myös väitteli tohtoriksi (väitöskirjan otsikko oli: Fehlerquellen beim Bau von Landstraßendecken aus Teer und Asphalt, suom. Maanteiden terva- ja asfalttipäällystyksen virheiden lähteitä).

Kun Adolf Hitleristä tuli Saksan valtakunnankansleri, Todt nimettiin Saksan tiestön ylitarkastajaksi (Generalinspektor für das deutsche Straßenwesen) ja hänen vastuulleen tuli uusi moottoriteiden (Reichsautobahnen) rakennusyhtiö. Myöhemmin hänen titteleikseen tulivat Leiter des Hauptamts für Technik in der Reichsleitung der NSDAP ja Generalbevollmächtigter für die Regelung der Bauwirtschaft. Vuonna 1938 hän perusti työpalvelujärjestö Organisation Todtin. Vuonna 1940 hänet nimettiin varusteluministeriksi (Reichsminister für Bewaffnung und Munition) ja hän huolehti Organisation Todtin toiminnasta miehitetyssä lännessä. Neuvostoliittoon hyökkäämisen jälkeen hänen vastuulleen tuli infrastruktuurin jälleenrakentamisesta huolehtiminen.

Fritz Todtin hauta.

Todt otti huomattavasti etäisyyttä Wehrmachtin johtajiin ja Hermann Göringiin vuonna 1941. Tehtyään tarkastusretken itärintamalle hän ilmoitti Hitlerille, että ilman parempaa kalustoa ja tarvikkeita olisi parasta lopettaa sota Neuvostoliittoa vastaan.

Varusteluministeri Todtin palatessa 8. helmikuuta 1942 Rastenburgista, jossa oli tavannut Hitlerin, häntä kuljettanut lentokone räjähti ja syöksyi maahan. Hänen seuraajansa Albert Speer oli ollut aikeissa osallistua samalle lennolle.