Alfred Hugenberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alfred Hugenberg

Alfred Hugenberg (19. kesäkuuta 1865 Hannover12. maaliskuuta 1951 Kükenbruch bei Rinteln) oli saksalainen liikemies ja Weimarin tasavallan loppuaikojen merkittävä oikeistopoliitikko, jolla oli keskeinen rooli kansallissosialistien nousussa Saksan hallitukseen vuoden 1933 alussa.

Hugenberg toimi vuosina 1909–1918 johtajana Krupp-yhtiössä. 1920-luvulla hän rakensi suuren mediakonsernin (aikakauslehtiä, UFA-filmiyhtiö). Hän oli 1928–1933 konservatiivisen Saksalaiskansallisen kansanpuolueen (DNVP) puheenjohtaja ja siirsi puolueen linjaa entistä jyrkemmin oikealle. Hugenberg vei vuoden 1933 alussa puolueensa hallitusyhteistyöhön kansallissosialistisen puolueen (NSDAP) kanssa ja toimi Adolf Hitlerin ensimmäisen hallituksen valtiovarainministerinä (Minister für Wirtschaft und Ernährung). Hugenberg kuvitteli voivansa ohjailla Hitleriä ja pääsevänsä hallituksen todelliseksi voimahahmoksi, mutta hän joutui pian syrjään. Hänet pakotettiin eroamaan ministerinvirasta 27. kesäkuuta 1933 ja samoihin aikoihin hänen puolueensa kiellettiin.

Politiikasta syrjään joutunut Hugenberg myi UFA-filmiyhtiön vuonna 1937 ja Scherl-kustantamon 1944. Hänet internoitiin toisen maailmansodan jälkeen ja vapautettiin syyttömänä 1951.

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.