Hans Fritzsche

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hans Fritzsche
Hans Fritzsche Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnissä
Hans Fritzsche Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnissä
Henkilötiedot
Syntynyt21. huhtikuuta 1900
Saksan keisarikunta Bochum, Saksa
Kuollut27. syyskuuta 1953 (53 vuotta)
Saksa Köln, Saksa
Poliitikko
Puolue Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue
Asema Kansanvalistus- ja propagandaministeriö
Puoliso Hildegard Fritzsche
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Hans Georg Fritzsche (21. huhtikuuta 1900 Bochum27. syyskuuta 1953 Köln) oli saksalainen lehtimies, joka työskenteli natsi-Saksan kansanvalistus- ja propagandaministeriössä. Häntä syytettiin Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnissä, mutta hänet vapautettiin.

Syyskuusta 1932 Fritzsche toimi Franz von Papenin valtakunnahallituksen alaisen Radiopalvelun johtajana. 1. toukokuuta 1933 hän liittyi kansallissosialistiseen puolueeseen. Samana vuonna hänestä tuli Joseph Goebbelsin johtaman valtakunnan kansanvalistus- ja propagandaministeriön lehdistöosaston uutispäällikkö. Vuoteen 1945 mennessä hänet ylennettiin useasti. Vuonna 1938 hänestä tuli ensi varapääjohtaja ja sitten pääjohtaja ministeriön lehdistöosastolla. Vuonna 1942 hän siirtyi radio-osaston johtoon. Hän piti radiossa uutiskatsauksia, jotka hän avasi tunnetulle repliikillä ”Hier spricht Hans Fritzsche” (suom. Tässä puhuu Hans Fritzsche). Hän oli naimisissa Hildegard Springerin kanssa.

2. toukokuuta 1945 Fritzsche allekirjoitti luultavasti virkaiältään vanhimpana Berliiniin jääneenä virkamiehenä kaupungin antautumisasiakirjan.

Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnissä Fritzsche istui syytettyjen penkillä ikään kuin Joseph Goebbelsin sijaisena. Goebbels oli tehnyt itsemurhan, joten häntä ei voitu syyttää oikeudessa. Fritzscheä syytettiin rikoksista rauhaa vastaan, sotarikoksista ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan, mutta syytekohtia ei voitu näyttää toteen. Fritzsche julistettiin syyttömäksi ja hänet vapautettiin. Myöhemmin saksalainen oikeus tosin tuomitsi hänet yhdeksäksi vuodeksi työleirille, mutta hänet armahdettiin 1950.

Myöhemmin Fritzsche toimi muiden muassa kosmetiikkayhtiön johtajana. 1950-luvun alussa hän toimi Naumannin piiri -nimisessä entisten kansallissosialistien ryhmässä, joka halusi muuttaa Vapaan demokraattisen puolueen FDP:n kansallissosialistiseksi ryhmäksi. Fritzsche menehtyi syöpään 1953.