Vaasan vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaasan vaakuna

Vaasan vaakuna on Vaasan kaupungin tunnus ja se on saanut aiheensa Vaasa-suvun tunnuksesta (ruots. vase). Vuonna 1611 Mustasaaren kaupunki nimettiin privilegiokirjeellä uudelleen hallitsijasuvun mukaan ja samalla kaupunki sai Vaasa-suvun tunnuksen kaupunginsinettiinsä.

Koska osa Suomen hallituksen, Svinhufvudin senaatin jäsenistä joutui sisällissodassa pakenemaan kapinaan nousseita punaisia muodostaen Vaasan senaatin istuntosalinaan Vaasan kaupungintalo, tästä kiitokseksi senaatti myönsi toukokuun alussa 1918 kaupungille augmentin eli oikeuden liittää kunnialisäyksenä Vapaudenristin suurristin miekkojen kera vaakunaansa, koska ”Vaasan kaupunki maan väliaikaisena pääkaupunkina oli ollut Suomen vapausliikkeen keskuspaikkana”.[1]

Vaakunan selitys on ”punaisessa kentässä kultainen Vaasain tunnus, sen alapuolella kulta-valkoinen vapaudenristi kultaisine laakeriseppeleineen ja miekkoineen riippumassa kultaisessa, kahdella punaisella viivalla kirjatussa nauhassa, joka ympäröi kilven alaosaa”. Vaakunan on piirtänyt uudelleen Eric O. W. Ehrström ja se vahvistettiin käyttöön marraskuussa 1922.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta venäjäksi
  • Бойко Дм. А. Геральдика Великого Княжества Финляндского. – Запорожье, 2013 (second edition 2018) [1], [2]
Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.