Sri Chinmoy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sri Chinmoy
Sri-Chinmoy-meditate-2.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt27. elokuuta 1931
Bangladesh Shakpura, Bangladesh
Kuollut11. lokakuuta 2007
Yhdysvallat New York, Yhdysvallat
Kansalaisuus  Intia
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Chinmoy Kumar Ghose (27. elokuuta 1931 Shakpura, Bangladesh11. lokakuuta 2007 New York) eli Sri Chinmoy oli intialainen rauhanfilosofi, taiteilija, kirjailija, muusikko, urheilija ja henkinen opettaja. Chinmoy syntyi Intian Itä-Bengalissa, joka nykyään on Bangladesh. Hän syntyi nuorimmaksi seitsemästä sisaruksesta ja vuonna 1944, kun hänen molemmat vanhempansa olivat kuolleet, hän liittyi Sri Aurobindo ashramiin Etelä-Intiassa, jossa hän vietti seuraavat kaksikymmentä vuotta suorittaen henkisiä harjoituksia. Vuonna 1964 hän muutti New Yorkiin ja meni töihin Intian konsulaattiin. Vuonna 1966 hän avasi ensimmäisen meditaatiokeskuksensa. Nykyisin keskuksia on yli 100 ympäri maailmaa. Chinmoy asui Queensissä, New Yorkissa, missä hän myös vietti viimeiset päivänsä.

Chinmoyn opetuksiin kuului meditaatio ja fyysisen kunnon ylläpitäminen. Monet hänen seuraajansa juoksevat maratoneja tai kilpailevat triathlonissa. Chinmoyn filosofia on inspiroinut monia kuuluisia muusikoita, kuten kitaristi Carlos Santanaa ja John McLaughlinia.

Chinmoy työskenteli yli 40 vuotta maailmanrauhan puolesta. Hän oli vuonna 2007 ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Hänen yksinkertainen viestinsä oli, että maailmanlaajuinen rauha alkaa henkilökohtaisesta rauhasta, rauhasta ihmisen sydämessä: Kun elämme sydämessä, tunnemme, että olemme kaikki yhtä perhettä. Chinmoy pyrki omalla elämäntyöllään — rauhanmeditaatioillaan, kirjallisuudellaan, aforismeillaan, musiikillaan, taiteellaan ja urheilusaavutuksillaan — herättämään ihmisissä kiinnostuksen löytää rauhan ja harmonian lähde omasta sisimmästään.

World Harmony Run, kansainvälinen Rauhanjuoksu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chinmoy tunnetaan Suomessa ehkä parhaiten Kansainvälisestä rauhanjuoksusta (World Harmony Run), jossa palavaa soihtua kannetaan juoksijalta toiselle ja maasta toiseen. Viestijuoksu on järjestetty kaikissa maanosissa, yli 130 maassa. Suomessa juoksu on järjestetty yhdeksän kertaa vuodesta 1987 lähtien. Tapahtuman suojelijoina Suomessa ovat olleet mm. rouva Tellervo Koivisto, ministeri Elisabeth Rehn, tohtori Pentti Arajärvi ja kansanedustaja Erkki Tuomioja. Suomen Rauhanjuoksua ovat tukeneet valtioneuvos Harri Holkeri ja useana vuonna Suomen Urheiluliitto. Vuoden 1983 rauhannobelisti Lech Wałęsa on sanonut: Rauhanjuoksun reitti yhdistää kaikki maat yhdeksi, ikään kuin niiden rajoja ei olisi olemassa.

Rauhankonsertit, maalaustaide ja kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chinmoy Walesin prinsessa Dianan kanssa vuonna 1997.

Chinmoy pyrki inspiroimaan ihmisiä yli 40 vuoden ajan musiikkinsa, maalaustaiteensa ja kirjallisuutensa kautta. Vuodesta 1984 lähtien hän piti yli 800 rauhankonserttia eri puolilla maailmaa, kuten Lontoon Royal Albert Hallissa, New Yorkin Carnegie Hallissa, Tokion Nippon Budokanissa ja Pariisin Le Zenithissä. Chinmoy konsertoi Suomessa 1986 Helsingin yliopiston juhlasalissa ja Retretissä. Vuonna 1998 hän konsertoi toistamiseen Helsingin yliopiston juhlasalissa.

Chinmoyn taiteellinen ura alkoi vuonna 1974. Hän kehitti oman maalaustyylinsä, jota hän kutsui Jharna-Kalaksi, taiteeksi, joka ”pulppuaa kuin lähde luovuuden alkulähteestä.” Chinmoy maalasi yli 200 000 teosta. Ne ovat olleet näytteillä ympäri maailman, muun muassa New Yorkissa, Pariisissa, Lontoossa, Australian Canberrassa, Ottawassa ja Helsingissä. Chinmoy toivoi, että hänen maalauksensa inspiroisivat ihmisiä pohtimaan sisäisen elämän kauneutta ja rikkautta.

Chinmoyn kirjallinen tuotanto käsittelee ihmisen sisäistä kasvua. Hänen runojaan, novellejaan ja näytelmiään on julkaistu runsaan 1500 niteen verran. Hänen tuotantoaan on ilmestynyt suomeksi, mm. Ole onnellinen (2005), Kansakuntien sielujen seppele (1998, Yhdistyneissä kansakunnissa New Yorkissa ja Genevessä pidettyjä puheita), Meditaatio (1998), Viisautta ennen viisautta (1995, aforismikokoelma) ja Kauneimpia Kukkais-liekkejä (1990, aforismikokoelma). Lisäksi vuonna 2007 ilmestyi Chinmoyn elämäkerta.

Sri Chinmoy Peace-Blossoms[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yli 1100 maamerkkiä ympäri maailman on omistettu rauhan asialle. Näitä paikkoja kutsutaan nimellä Sri Chinmoy Peace-Blossoms. Jokaisen Peace-Blossoms-paikan muistolaatta muistuttaa ihmiskunnan yhteisestä pyrkimyksestä tasapainoon ja harmoniaan. Suomessa rauhan asiasta muistuttavat Helsingin Töölönlahden puistossa sijaitseva Suomen Peace-Blossoms-Nations-muistolaatta (1998), rauhanmaileiksi nimetyt juoksureitit Helsingissä (1986) ja Vaasassa (1988), Pellon rauhansilta (1992) ja Tornion ja Haaparannan Green Zone -golfkenttä (1992). Vuonna 1992 Pellon rauhansiltaa olivat vihkimässä Ruotsin ulkoministeri Margaretha af Ugglas ja Suomen ulkoministeri Paavo Väyrynen. Green Zone -golfkentän vihki Tornion kaupunginjohtaja Hannes Manninen. Vuonna 1998 Töölönlahden puistossa sijaitsevan muistolaatan paljastustilaisuudessa olivat paikalla keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aapo Saari sekä Chinmoy.

Lifting Up the World with a Oneness-Heart -ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1988 Chinmoy ryhtyi nostamaan ihmisiä yhdellä kädellä päänsä yläpuolelle tätä tarkoitusta varten rakennetulla nostolaitteella. Tämä oli Chinmoyn tapa huomioida henkilöitä, jotka olivat omalla esimerkillään inspiroineet muita ihmisiä. Hän kutsui tätä ohjelmaa nimellä Lifting Up the World with a Oneness-Heart (Maailman nostaminen ykseyden-sydämellä). Hän ehti nostaa yli 7 500 ihmistä kaikilta elämän aloilta. Heihin kuuluivat muiden muassa presidentti Nelson Mandela, arkkipiispa Desmond Tutu, yhdeksänkertainen olympiavoittaja Carl Lewis, Sting, Muhammad Ali ja intialainen muusikko Ravi Shankar.

YK:n rauhanmeditaatioryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1970 Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri U Thant kutsui Chinmoyn ohjaamaan YK:ssa rauhanhiljentymisryhmää, joka on tarkoitettu kaikkia kansallisuuksia ja uskontoja edustaville YK:n diplomaateille, delegaateille ja henkilökunnalle. Näiden hiljaisten rukous- ja meditaatiohetkien lisäksi ryhmä järjestää monia henkisiä sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumia YK:n päämäärien vaalimiseksi.

Humanitaarinen avustustoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oneness-Heart-Tears and Smiles on Chinmoyn antama nimi humanitaariselle avustustoiminnalle, jota hänen oppilaansa harjoittavat ympäri maailman. Chinmoy uskoi, että henkisyys perustuu antamiseen. Yli 140 maata saa tällä hetkellä humanitaarista avustusta Sri Chinmoy -keskusten välityksellä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sri Chinmoy.