Tervajoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo taajamasta Isonkyrön-Vaasan rajalla. Katso muut merkitykset täsmennyssivulta.
Tervajoki
Kaupunki Vaasa
Suurpiiri Vähänkyrön suuralue
Kaupunginosa nro 49
Väkiluku 1 027 (1.1.2015)

Tervajoki on taajama ja postinumeroalue (66440 Tervajoki) Vaasan Vähässäkyrössä ja rautatieliikennepaikka Isossakyrössä Pohjanmaan maakunnassa. Yleinen käsitys ja harhaluulo onlähde?, että Tervajoen kylä sijaitsisi osittain Isonkyrön puolella. Tämä Isonkyrön "Tervajoki" on Kylkkälän kylä, joka on kasvanut yhteen Vähänkyrön Tervajoen kylän kanssa.

Tervajoen rautatieasema sijaitsee Vaasan radan varressa Isonkyrön ja Laihian asemien välissä Isonkyrön Kylkkälän kylässä. Tervajoen vuonna 1883 valmistunut asemarakennus poistui käytöstä 15. marraskuuta 2001, mutta asemalla pysähtyvät edelleen (vuonna 2016) kaikki Vaasan radan junat lukuun ottamatta Vaasasta klo 15 lähtevää S62-junaa ja Seinäjoelta 12.27 lähtevää S61-junaa.

Tervajoki on vuosikymmenten mittaan kasvanut huomattavaksi vaihtoautoliikkeiden keskittymäksi: Rinta-Joupin autoliike on syntyjään tervajokinen yritys ja alueella toimii muitakin alan yrityksiä. Mainoksista huolimatta autoliikkeet, yhtä lukuun ottamatta, sijaitsevat Kylkkälän kylän puolella.

Vaasan Sähkön vesivoimalaitos[1] hyödyntää Kyrönjoen virtausta läheisen Hiirikosken rannalla. Kyrönjoen Hiirikoski siltoineen on ajan saatossa ollut tunnettu mm. tukkilaiskisoistaan ja vapaa-ajankalastuksesta.

Taajamassa on kaksi koulua. Vaasan puolella on Tervajoen koulu ja Isonkyrön puolella Kylkkälän koulu.

Tervajoella on yksi Pohjanmaan huomattavimmista muinaisjäännösalueista. "Petulian kaupungiksikin" fiktiivisesti mainittu Aittoomäen alue koostuu suuresta määrästä rautakautisia röykkiöitä sekä kiviaitoja ja latomuksia. Alueella on asuttu noin ajanlaskun alusta ainakin noin vuoteen 600 jaa. Kyrönjoen suu sijaitsi tällöin Tervajoella.[2]

Kuvia Tervajoelta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vähäkyrö myy voitolla EPV:n ja Hiirikosken osakkeet Pohjalainen. 9.10.2012. Viitattu 1.1.2013. (suomeksi)
  2. Taittonen, Reijo: Vähänkyrön esihistoria: rautakautinen Kyrönjokisuisto, 2006.