Gerby

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Gerby on pääasiassa omakotitaloja käsittävä asuinalue Vaasassa. Se on yksi Vaasan suurimmista kaupunginosista. Gerbyssä asuu lähes 10 000 ihmistä. Gerby oli vielä 80-luvulla pieni maalaiskylä, huomattavasti pienemmällä asukasmäärällä. Niin sanotun Uuden Gerbyn rakentaminen 1980-90 vaihteessa lisäsi asutusta silloiselle metsäalueelle Första strandenin eli ensimmäisen rannan kohdalta länteen. Myös Storbergetin, Isokallion alueelle rakennettiin ja tämän myötä vilkas hiihtoharrastus Storbergetin alueella hiipui. IK Hellas -urheiluseuran hiihtomaja Isokalliolla purettiin jokunen vuosi myöhemmin.

Gerbyn vanhin osa on Lillby, eli Pienkylä, jossa muun muassa vanha koulu ja nykyinen kylätupa, vanha nuorisoseuratalo sekä vanha vpk:n rakennus sijaitsevat. Gerbyn vanhimmat rakennukset ovat 1800-luvun alusta, osittain jopa 1700-luvun lopulta, ja näitä löytyy nimenomaan Pienkylän ympäriltä.

90-luvun alkuun asti Gerbyssä oli oma kauppa ja posti, jotka sittemmin lakkautettiin. Nyt alueella on suuri S-market. Gerbyn 215-paikkainen pienvenesatama sijaitsee nykyisellä uuden Gerbyn alueella. Se on vanha ja perinteikäs venevalkama, jota laajennettiin 2013-2014.[1] Aivan venesataman vieressä on Vaasan kaupungin ylläpitämä nuorisotalo Villa Gerby.[2]

Alueella toimii kaksi koulua, sekä suomen- että ruotsinkieliset, nimeltään Länsimetsän koulu ja Gerby skola. Alueella on myös terveyskeskus, KPR säätiön toimitilat, kauppa, pankkiautomaatti ja automaattihuoltoasema. Alueella on kitsch-henkinen pizzeria "Dallas Pizza Palazzo".

Gerbyn nähtävyyksiin kuuluu myös "Rapatunturi" eli Rapis, viralliselta nimeltään Gerbynmäki; siirtomaasta koottuja nyppylöitä on kolme, ja korkeimmalta näkyy Raippaluodon silta.

Gerbyn venevalkamassa seikkaillaan Yön Polte -yhtyeen hittikappaleessa Tyttö sinä olet meritähti.

Vaasan kaupunginhallinnon tilastoalueista Gerby on suuralue, johon kuuluvat Isolahti, Vetokannas, Länsimetsä, Kortelaakso, Lillby, Pukinjärvi, Rajarinne ja Västervikin kylä sekä Vanha Gerby ja Gerbyn kylä, niemi ja saaristo.[3] Vuonna 2013 Gerbyn suuralueella oli 10 646 asukasta, joista itse Gerbyn kylässä 753.[4]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.