Gerby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gerbyn suuralue
Gerby storområde
Kaupungin kartta, jossa Gerbyn suuralue korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Gerbyn suuralue korostettuna.
Kaupunki Vaasa
Suuralue nro 5
Väkiluku 10 961 (31.12.2017) 
Kaupunginosat Isolahti
Vetokannas
Länsimetsä
Vanha Gerby
Kortelaakso
Lillby
Pukinjärvi
Rajarinne
Gerbyn niemi
Gerry
Västervik
Gerbyn saaristo

Gerby on pääasiassa omakotitaloja käsittävä asuinalue Vaasassa. Se on yksi Vaasan suurimmista kaupunginosista ja 10 961 asukkaallaan Vaasan toiseksi suurin suuralue[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gerby oli vielä 1980-luvulla pieni maalaiskylä,[2] joka oli liitetty osakuntaliitoksella Mustasaaresta Vaasaan vuonna 1973.[3] Niin sanotun Uuden Gerbyn rakentaminen 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa lisäsi asutusta silloiselle metsäalueelle Första strandenin eli ensimmäisen rannan kohdalta länteen. Myös Storbergetin eli Isokallion alueelle rakennettiin, ja tämän myötä vilkas hiihtoharrastus Storbergetin alueella hiipui. IK Hellas -urheiluseuran hiihtomaja Isokalliolla purettiin jokunen vuosi myöhemmin.

Gerbyn vanhin osa on Lillby eli Pienkylä, jossa muun muassa vanha koulu ja nykyinen kylätupa, vanha nuorisoseuratalo sekä vanha VPK:n rakennus sijaitsevat. Gerbyn vanhimmat rakennukset ovat 1800-luvun alusta, osittain jopa 1700-luvun lopulta, ja niitä on nimenomaan Pienkylän ympärillä.

1990-luvun alkuun asti Gerbyssä oli oma kauppa ja posti, jotka sittemmin lakkautettiin. Nyt alueella on suuri S-market. Gerbyn 215-paikkainen pienvenesatama sijaitsee nykyisellä uuden Gerbyn alueella. Se on vanha ja perinteikäs venevalkama, jota laajennettiin 2013–2014.[4] Aivan venesataman vieressä on Vaasan kaupungin ylläpitämä nuorisotalo Villa Gerby.[5]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella toimii kaksi koulua, sekä suomen- että ruotsinkieliset, nimeltään Länsimetsän koulu ja Gerby skola. Alueella on myös terveyskeskus, KPR-säätiönselvennä toimitilat, kauppa, pankkiautomaatti ja automaattihuoltoasema. Alueella on kitsch-henkinenkenen mukaan? pizzeria "Dallas Pizza Palazzo".

Gerbyn nähtävyyksiin kuuluu myös "Rapatunturi" eli Rapis, viralliselta nimeltään Gerbynmäki; siirtomaasta koottuja nyppylöitä on kolme, ja korkeimmalta näkyy Raippaluodon silta.

Gerbyn venevalkamassa seikkaillaan Yön Polte -yhtyeen hittikappaleessa Tyttö sinä olet meritähti.

Kaupunginosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.