Vöyrinkaupunki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vöyrinkaupunki
Vöråstan
Kaupungin kartta, jossa Vöyrinkaupunki korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Vöyrinkaupunki korostettuna.
Kaupunki Vaasa
Suurpiiri Vöyrinkaupungin suuralue
Kaupunginosa nro 3
Väkiluku 3 172 (1.1.2015)
Postinumerot 65100
Lähialueet Keskusta, Klemettilä, Onkilahden ranta

Vöyrinkaupunki (ruots. Vöråstan)[1] on Vaasan keskustan kupeessa sijaitseva Onkilahteen rajautuva puutalokaupunginosa. Se kuuluu Vöyrinkaupungin suuralueeseen.

Alueen puutalot ovat 18901940-luvuilla rakennettuja. Useat talot rakennettiin työläisväestön asunnoiksi, ja siten asuntokoot ovat melko pieniä, kaksion ollessa todennäköisesti yleisin huoneistotyyppi. Vanhoja taloja on säilynyt sen jälkeen, kun 1980-luvun lopulla alueen rakennusten kerrosluku rajattiin kolmeen, jolloin vanhojen talojen purkaminen ei enää automaattisesti kannattanut lisäkerrosneliöiden toivossa. Ennen kaavamuutosta useita taloja purettiin ja niiden tilalle rakennettiin kerrostaloja. Useimmat vanhat puutalot ovat nykyisin suojelukohteita.[2]

Alueen suosio on kasvanut viime aikoina ja sen rajamaille on rakennettu uusia asuntoja. Keskustan läheisyydestä huolimatta alue on varsin rauhallista ja idyllistä asuinaluetta.

Alueella sijaitsee ns. Malmöntalo, joka on Vaasan ruotsalaisen ystävyyskaupunki Malmön lahjoitus sodasta toipuvalle Vaasalle. Vöyrinkaupungissa sijaitsee paljon Vaasan opiskelija-asuntosäätiön opiskelija-asuntoja mm. Olympia-korttelissa.[3] Olympiakatu on saanut nimensä Suomen moottoritehtaasta, joka valmisti siellä Olympia-moottoreita.[2]

Kaupunginosassa on kaksi peruskoulua: Onkilahden koulu (ala-aste) ja Vöyrinkaupungin koulu (yläaste).

Vöyrinkaupungissa sijaitsee Vaasan suurin ja vanhin hautausmaa, joka jakautuu kahteen osaan: vanhaan ja uuteen. Vanhassa osassa, joka sijaitsee Vöyrinkadun läntisellä puolella, on sankarihautausmaa. Lisäksi vanhalle puolelle on haudattu monia Vaasan historian merkkihenkilöitä, kuten A. A Levón.

Vuonna 2015 Vöyrinkaupungissa asui 3 172 asukasta.[4]

Kuvia Vöyrinkaupungilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vaasan suur- ja pienalueet / Vasas stor- och småområden Vaasan kaupunki. Viitattu 23.2.2018.
  2. a b Heta Kapiala ja Laura Ylihärsilä: Vöyrinkaupungin katujen, paikkojen ja rakennusten nimiä ja historiaa 2003. Vaasan yliopisto, Levón-instituutti, Avoin yliopisto. Viitattu 13.7.2014.
  3. Asuintojen Sijainti VOAS. Viitattu 13.7.2014.
  4. Väesto suur- ja pienalueittain (Excel) Vaasan kaupunki. Viitattu 13.7.2014.


Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.