Vaasan opiskelija-asuntosäätiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaasan opiskelija-asuntosäätiö (VOAS)
Perustettu 1972
Kotipaikka Vaasa
Tarkoitus Opiskelija-asuntojen vuokraus
Johtaja Marko Ylimäki
Säätiön sivut

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö (VOAS, ruots. Stiftelsen Vasa Studiebostäder) on vuonna 1972 perustettu säätiö,[1] joka vuokraa asuntoja Vaasan alueen tutkinto-opiskelijoille.

VOAS:lla on asuntopaikkoja noin 2 500, joista suurin osa sijaitsee Vaasan keskustan ja Palosaaren alueella.[2] Opiskelija-asuntosäätiö vuokraa yksiöitä sekä solu- ja perheasuntoja. Säätiöllä on toimitilat Vaasan keskustassa osoitteessa Hartmaninkuja 4.

Säätiön toimitusjohtaja on Marko Ylimäki, ja hallituksen puheenjohtaja Jaber McBreen.

Asuntopula säätiön perustamisen takana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla korkeakoululaitokset laajentuivat, ja tämän myötä asuntolakysymykset nousivat osaksi opiskelijatoimintaa. Suomen ylioppilaskuntien liitto selvitti Aravan rahoittamana suomalaista ja kansainvälistä opiskelija-asumista. Selvitys osaltaan johti opiskelijoiden kampusvastaisuuteen, minkä myötä varsinaista kampukselle keskitettyä asumista ei Suomen mittakaavassa juurikaan syntynyt.[3]

Vaasan kohdalla asuntoloiden rakentaminen oli alusta asti mukana keskusteluissa, kun Vaasan kauppakorkeakoulun perustaminen ajoittuikin juuri opiskelija-asuntorakentamisen kulta-aikaan. SYL oli omalta osaltaan aktiivinen Vaasan asuntorakentamisen keskusteluissa jo ennen ylioppilaskunnan perustamista. SYL:n keskusteli asista Vaasan kauppakorkeakoulun säätiön puheenjohtajan, Hannu Ulkuniemen kanssa kertomalla muun muassa opiskelijoiden kritiikistä kampusalueita kohtaan. Osaltaan tämä johtikin seuraavaan näkemykseen, jonka mukaan opiskelija-asunnot voitaisiin rakentaa eri puolille kaupunkia osaksi erillisinä rakennuksina tai asuntotalojen yhteyteen. Kaupunkirakentamista puolsi osakseen se, että liikunta- ja kulttuuripalvelut olisivat valmiiksi opiskelijoiden käytössä eikä niitä tarvitsisi rakentaa erikseen.[3]

»Vaasan oloissa tarkoituksenmukaisinta olisi "sulauttaa" korkeakoulun ja opiskelija-asuntoloiden rakennukset itse kaupunkiin.»
(Hannu Ulkuniemi. [3])

Säätiö pystyyn oppilaskuntien yhteistyöllä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1969 SYL:n liittokokous päätti linjavalintana keskittää opiskelija-asumisen paikallisille opiskelija-asuntoyhteisöille solidaarista asuntopolitiikkaa noudattaen. Vaasassa perustettiin asuntorakentamisen säätiötä varten neuvottelukunta oppilaskuntien kesken, ja aloite tähän tuli ylioppilaskunnalta. Oppilaskuntien väliseen yhteistyöhön oli kiinnitetty muutoinkin huomiota kauppakorkeakoulun ensimmäisestä toimintavuodesta alkaen, sillä jäsenmäärät oppilaitoksessa olivat tuolloin vielä hyvin pienet. Säätiötoiminnan alussa suomen- ja ruotsinkieliset teknilliset oppilaitokset, kauppaopiston kiltakunta, ruotsinkielinen terveydenhoito-oppilaitos ja ylioppilaskunta perustivat VOY-nimisen yhteistyöelimen, jonka tehtävänä oli koota järjestöjen yhteiset intressit.[4]

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö tarjoaa vuonna 2022 kodin noin 2 500 vaasalaiselle opiskelijalle. VOAS vuokraa asunnon myös monille kansainvälisille vaihto- ja tutkinto-opiskelijoille. 50-vuotias säätiö tarjoaa luotettavaa, edullista ja yhteisöllistä asumista. Valtaosa säätiön asunnoista sijaitsee Palosaaren opiskelija-asuntoalueella ja Vöyrinkaupungin Olympia-korttelissa. Opiskelija-asuntosäätiöllä on vuokralla myös vanhoja, 1800-luvulla rakennettuja puu- ja kivitaloja Vaasan ydinkeskustan ja Palosaaren alueella. Asukkailla on mahdollista vaikuttaa asuinympäristöönsä asukastoimikunnassa, ja asukkaita palvellaan myös Vaasan yliopiston Campus VOAS -toimistolla.

  1. Kohonen & Kullas, s. 43
  2. VOAS Info Vaasan opiskelija-asuntosäätiö. Viitattu 9.11.2017.
  3. a b c Kohonen & Kullas, s. 39
  4. Kohonen & Kullas, s. 41
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.