Aarnikotka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heraldinen aarnikotka
"Täytetty" aarnikotka, Kööpenhaminan Luonnontieteellinen museo.

Aarnikotka, vaakalintu tai griippi (kreikaksi γρυψ) on taruolento, jolla on kotkan pää, siivet ja jalat etujalkoina sekä leijonan vartalo, takajalat ja häntä.[1] Joskus sillä on myös käärmeen tai skorpionin pyrstö.

Griipin alkuperä on Lähi-idässä, ja se on kuvattu varhaisissa babylonialaisten, assyrialaisten ja persialaisten maalauksissa ja veistoksissa. Myöhemmin se on esiintynyt niin kreikkalaisten kuin roomalaistenkin mytologiassa. Keskiajalla griipit olivat suosittuja gargoileina. Nykyään griippi eli aarnikotka esiintyy lähinnä kirjallisuudessa ja heraldiikassa.[2]

Aarnikotkien uskottiin vartioivan kulta-aarretta. Tarinoiden mukaan aarnikotkat repisivät kappaleiksi varkaat, jotka yrittäisivät varastaa kullan. Aarnikotkat rakensivat tarun mukaan pesänsä kullasta ja niiden munat olivat arvokkaita jalokiviä. Aarnikotkien olemassaoloa yritettiin uskotella todeksi näyttämällä ihmisille suuria luita, jotka todellisuudessa olivat dinosaurusten luita. Aarnikotkan ja hevosen harvinaista risteytystä kutsutaan hevoskotkaksi eli hippogryfiksi. Joissain taruissa aarnikotka söi jopa norsuja.

Kreikkalaisten ja roomalaisten tarustoissa aarnikotkat joutuivat puolustamaan aarteitaan yksisilmäisiä arimaspeja vastaan. Arimaspit olivat ratsumiehiä, ja aarnikotkat oppivat pian vihaamaan hevosia. Siitä lähtien aarnikotkat ovat aina tappaneet löytämänsä hevoset. Useissa tarustoissa aarnikotkien poikaset kuitenkin kuvataan vanhempiaan hyväluontoisemmiksi. Griippien asuinalueen on oletettu ulottuneen aina Mustaltamereltä ja Egyptistä Lähi-idän kautta aina Kaukoitään asti.

Aarnikotkia pidettiin hyvinä ja vahvoina vartijoina, joten niiden kuvia laitettiin mielellään hautoihin ja pyhiin esineisiin. Luultavasti aarnikotkaa pidettiin pyhänä, mutta sen palvonnasta ei ole tarkempaa tietoa.[3]

Aarnikotkaa tunnuksenaan käyttää muun muassa:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MOT Kielitoimiston sanakirja © 2012 Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy
  2. Micha F. Lindemans: Griffin Encyclopedia Mythica from Encyclopedia Mythica Online. Viitattu 8.11.2013. englanti
  3. Griffin Encyclopaedia Britannica. 9.10.2013. Viitattu 25.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]