Vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaakuna on vaakunaselityksen määrittämä, kilvelle sijoitettu heraldinen tunnus.

Vaakunan osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Vaakunan osat

Täydellisen sukuvaakunan osia ovat kilpi, kypärä tai kirkkoaiheinen päähine, kypäränpeite, lakipunos ja kypäränkoriste. Lisäksi vaakunassa voi olla kaulakoru ja arvokruunu, postamentti ja kilvenkannattajat, kunniamerkki, tunnuslause ja sotahuuto. sekä kuninkaan vaakunan osat kruunausviitta.selvennä

Vaakunalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaakuna voi olla:

Vaakunan säännelty käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaakunoiden käyttöä säätelee Suomen laki, laki 1978: 381 ,jossa todetaan että kaupallisessa toiminnassa Suomen vaakunoita, lippua tai virallista leijona tunnusta ei saa käyttää tavaramerkki tuotteille tai palveluille ilman asianmukaista lupaa, lisäksi laki koskee kuntien vaakunatunnuksista annettua lakia, laki 2015: 410 ,sekä kirkollisista tunnuksista annetun lain, laki 1986: 785 ,käyttöä.

Kaikkia esityksiä, jotka koostuvat Suomen leijonasta, sen käyttöä rajoitetaan lailla 1978: 381. Suomessa uusista Kunnallisesta sekä kirkollisesta vaakunatunnuksista on hankittava kansallisarkiston lausunto. Kuntien ja valtiovaakunan käyttöä valvoo kunnanhallitus tai hallintosäännössä määrätty kunnan tai valtion viranomainen.

Suomessa henkilö- ja sukuvaakunat ovat suojattu tekijänoikeuslailla ja näistä antaa lausuntoja Suomen heraldisenseuran lausuntotoimikunta, joka ylläpitää ns. epävirallista vaakunarekisteriä.


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • B. Harald Hellström: Kort handledning i heraldik. Helsingfors 1941


Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.