Hevoskotka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roger ja Angelique Jean Auguste Dominique Ingresin maalaus vuodelta 1819, kuvaa kohtausta teoksesta Orlando Furioso, missä Roger pelastaa Angeliquen ratsastaen hevoskotkalla.

Hevoskotka (myös Hippogryfi) on aarnikotkan tapainen taruolento, jolla on kotkan pää ja siivet, mutta muu ruumis on hevosen. Se esiintyi antiikin Kreikan taiteessa sekä keskiaikaisissa legendoissa. Hevoskotka on rakkauden symboli, ja uskomusten mukaan sen isä oli aarnikotka ja emä nuori tamma.[1] Tarujen mukaan hevoskotka ei voi lisääntyä, ja se on aarnikotkaa helpompi kesyttää.

Ludovico Ariosto loi hevoskotkan kirjassaan Orlando Furioso 1500-luvun alussa. Olento perustui vanhaan sananlaskuun aarnikotkan ja hevosen risteyttämisestä, jota käytettiin kuvaamaan mahdottomuutta tai sovittamatonta ristiriitaa.[2] Muun muassa roomalainen runoilija Vergilius (70–19 eaa.) oli aikoinaan viitannut aarnikotkien ja hevosten risteyttämiseen esimerkkinä mahdottomuudesta. Risteytymistä pidettiin mahdottomana, koska tarujen mukaan aarnikotkat vihaavat hevosia ja syövät näitä aina tilaisuuden tullen.

J. K. Rowlingin kirjoittamassa Harry Potter -kirjasarjassa esiintyy hevoskotkia ja yksi niistä, nimeltään Hiinokka (kuudennessa kirjassa se tunnetaan myös Surkusiipenä), on Tylypahkan velhokoulun riistanvartijan Rubeus Hagridin lemmikki, joka tuomitaan kuolemaan, mutta pelastetaan. Hevoskotkat luokitellaan kirjoissa vaarallisiin taruolentoihin.

  1. Micha F. Lindemans: Hippogriff Encyclopedia Mythica from Encyclopedia Mythica Online. Arkistoitu 11.11.2013. Viitattu 11.11.2013. englanti
  2. Hippogriff Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 11.11.2013. englanti

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.