Baktria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baktrian sijainti noin 320 eaa.
Baktrian muinaisia kaupunkeja

Baktria oli Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa sijainneen muinaisen Persian valtakunnan maakunnan kreikankielinen nimi. Sen pääkaupunki oli Baktra. Se sijaitsi nykyisen Afganistanin ja Pakistanin alueilla.

Ei tiedetä, oliko Baktria jo osa Meedian valtakuntaa, mutta Kyyros II (Kyyros Suuri) valloitti sen ja teki siitä Persian maakunnan.[1] Kun Aleksanteri Suuri löi Dareios III:n, Baktrian satraappi Bessos yritti organisoida vastarintaa Baktriasta käsin. Aleksanteri valtasi myös Baktrian, josta tuli uuden makedonialaisen valtakunnan maakunta. Myöhemmin Baktriasta tuli seleukidien valtakunnan osa. Aleksanterin ja seleukidien aikana Baktriaan perustettiin uusia kaupunkeja, ja sinne tuli paljon kreikkalaisia asukkaita.[2]

Seleukidien oli vaikea pitää Baktriaa vallassaan, ja lopulta vuonna 255 eaa. Baktrian satraappi Diodotus teki Baktriasta itsenäisen. Niin sanottu Kreikkalais-baktrialainen kuningaskunta valtasi alueita myös Intiasta, mutta se hajosi lopulta pienemmiksi kuningaskunniksi. Viimeiset kuningaskunnat säilyivät aina vuoteen 10 jaa.

Baktran kaupunki oli vuoden 110 eaa. jälkeen kauppapaikka, mistä parthialaiset veivät kiinalaisia tavaroita edelleen Syyriaan ja muihin Välimeren maihin.[3]

  1. Roaf, Michael: Cultural Atlas of Mesopotamia and the Ancient Near East, s. 208-209. Oxford: Equinox, 1990. ISBN 0-8160-2218-6. (englanniksi)
  2. Cultural Atlas of Mesopotamia and the Ancient Near East
  3. Grimberg, Carl: Kansojen historia. Osa 6. Rooma, s. 17. WSOY, 1980. ISBN 951-0-09734-9.