Gargoili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gargoili Dornochin katedraalissa Skotlannissa.

Gargoili eli vedensyöksijä on rakennusten, varsinkin goottilaisten kirkkojen räystäissä käytetty kaiverrettu hahmo, jonka tarkoituksena on johtaa katolle satanut vesi pois rakennusten läheltä. Nimitys tulee vanhasta ranskan kielen sanasta gargouille, joka tarkoittaa kurkkua. Samasta sanasta tulevat useiden kielten kurlaamista tarkoittavat sanat. Gargoileiksi kutsutaan usein myös muita rakennusten ulkoseinissä olevia groteskeja veistoksia, jotka eivät kuitenkaan varsinaisten gargoilien tavoin liity veden ohjaamiseen.[1]

Gargoilit ovat usein ilkeän tai humoristisen näköisiä. Khimaira on samantyyppinen hahmo kuin gargoili, mutta sillä ei ole muuta tehtävää kuin toimia koristeena.

Gargoilit ovat suosittuja myös fantasiakirjallisuudessa ja -roolipeleissä, joissa ne usein ovat siivekkäitä, demonin kaltaisia olentoja.

Gargoileja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Richard Stemp: Kirkkojen ja katedraalien kieli: mitä kirkkojen arkkitehtuurin ja taiteen yksityiskohdat kertovat, s. 17. Alkuteos The secret language of churches & cathedrals, suom. Pajari Räsänen, Nina Tarvainen ja Juho Gröndahl. Nemo, Helsinki 2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gargoileja.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.