Vaasanseudun Kehitys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaasanseudun Kehitys Oy (VASEK)[1] on Vaasan seudulla sijaitsevien seitsemän kunnan omistama seudullinen kehitysyhtiö. Yhtiön ruotsinkielinen nimi on Vasaregionens Utveckling Ab ja englanninkielinen nimi Vaasa Region Development Company. Yhtiön omistajakunnat ovat Vaasa, Mustasaari, Laihia, Isokyrö, Vöyri, Maalahti ja Korsnäs. Kunnat rahoittavat VASEKin toimintaa 14 eurolla/asukas/vuosi. VASEK kuuluu Seudulliset kehittämisyhtiöt SEKES ry verkostoon.

VASEK perustettiin lokakuussa 2003. Perustamisesta lähtien yhtiön toimitusjohtajana on toiminut Pekka Haapanen ja yhtiö työllistää tällä hetkellä 19 henkilöä. Yhtiöllä on kolme päätehtävää: yritysten koko elinkaaren kattava yritysneuvonta, aluekehitys ja Vaasan seudun markkinointi.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yritysneuvonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloitteleville yrittäjille VASEK tarjoaa neuvontaa Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian kautta, joka on osa VASEKia. Startia on yksi Suomen 32 uusyrityskeskuksesta ja on Suomen Uusyrityskeskus ry: n jäsen. Startiassa yrittäjiä autetaan oman liiketoiminnan perustamisessa ja sen jatkokehittämisessä. VASEKin yritysneuvojat tukevat jo toimivien yritysten toiminnan kehittämistä ja kasvua. Yhtiön tarjoama apu koskee muun muassa yritysten tilanteen määrittelyä, koulutusasioita, investointi- ja rahoituskysymyksiä, verkostoitumista, kansainvälistymistä ja seudulle sijoittautumista. VASEK neuvoo myös kun yrityksessä on aika tehdä sukupolven- tai omistajanvaihdos. VASEKin ja Startian tarjoama yritysneuvonta on yrityksille luottamuksellista ja maksutonta.

Aluekehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluekehityksessä keskeisellä sijalla ovat ohjelmat ja hankkeet. Ohjelmista esimerkkejä ovat tällä hetkellä käynnissä oleva Innovatiiviset kaupungit -ohjelma (INKA) tai jo päättyneet ohjelmat Aluekeskusohjelma (AKO) ja Osaamiskeskusohjelma (OSKE). VASEKin aluekehitystehtävät sisältävät näiden ohjelmien ja hankkeiden yhteensovittamista seudulla. VASEKilla on vuonna 2014 kymmenen hanketta, joissa se toimii toteuttajan roolissa. Jokaisen hankkeen parissa työskentelee projektipäällikkö VASEKin omasta henkilökunnasta. Osa rahoituksesta hankkeisiin tulee Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahastosta (ESR). VASEKin omien hankkeiden lisäksi yhtiö myöntää niin kutsuttua kunnallista vastinrahoitusta muiden organisaatioiden kehityshankkeisiin.

Vaasan seudun markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaasan seutua VASEK markkinoi yhteistyössä muiden seudun toimijoiden kanssa. Seudun markkinoinnin kulmakivinä ovat elinkeinoelämä, asuminen ja vapaa-aika, opiskelu ja työskenteleminen, sekä yrittäjyyden tukeminen ja verkostot, joita Vaasan seutu nostaa esille valtakunnallisesti. Vuosina 2011–2013 VASEK on hallinnoinut hanketta nimeltä Energinen Vaasan seutu. Hankerahat mahdollistivat uuden luomisen nimenomaan seudun markkinoinnin puitteissa, ja rahoitus hyödynnettiin muun muassa kahden Energialähettiläs-markkinointikampanjan suunnitteluun. Laajat ja näkyvät kampanjat toteutettiin yhdessä seudun yritysten kanssa ja kampanjat ovat muun muassa lisänneet tietoisuutta Vaasan seudun energiaklusterista.

VASEKin hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VASEKin omistajakunnilla, joilla on asukaslukuunsa suhteutettu määrä osakkeita, on hallituspaikka. Lisäksi hallituksessa on edustettuna seudun teollisuus, pk-sektori ja korkeakoulut. VASEKin hallitus koostuu vuonna 2014–2015 seuraavista henkilöistä:

VASEKin hallitus
Varsinainen jäsen Kunta/Taho Varajäsen
Tomas Häyry Vaasa Veli-Matti Laitinen
Rurik Ahlberg Mustasaari Mikael Alaviitala
Janne Laine Laihia Tapio Nyysti
Mikko Ollikainen Maalahti Håkan Knip
Miko Heinilä Isokyrö Pirkko Viljanmaa
Måns Holming Korsnäs Roger Bergström
Harry Backlund Vöyri Katarina Heikius
Heikki Uusitalo teollisuus Juha Häkkinen
Ari Tyynismaa pk-sektori Dan Örndahl
Jussi-Pekka Karjala pk-sektori Antti Romu
Matti Jakobsson korkeakoulut Örjan Andersson
Pekka Haapanen sihteeri

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vaasanseudun Kehitys Oy - Vasaregionens Utveckling Ab YTJ-tietopalvelu. Patentti- ja rekisterihallitus ja verohallinto. Viitattu 12.9.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]