Vaasan kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaasan kirkko
Vaasan kirkko yövalaistuksessa vuonna 2006.
Vaasan kirkko yövalaistuksessa vuonna 2006.
Sijainti Kirkkopuistikko, Vaasa
Seurakunta Vaasan suomalainen seurakunta ja Vasa svenska församling
Rakentamisvuosi 1869[1]
Suunnittelija Carl Axel Setterberg[1]
Materiaali tiili
Istumapaikkoja 900
Tyylisuunta englantilainen gotiikka
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Vaasan kirkko, on arkkitehti Carl Axel Setterbergin suunnittelema kirkko Vaasan keskustassa.[2]

Kirkko otettiin käyttöön vuonna 1862, mutta se valmistui vasta kokonaan vasta vuonna 1869, jolloin se vihittiin virallisesti käyttöön.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carl Axel Setterberg teki alustavat suunnitelmat ja kustannusarviot kirkolle vuonna 1857. Piirustukset hyväksyttiin seuraavana vuonna tiettyjen muutosten jälkeen.[2] Ensimmäinen hartaustilaisuus järjestettiin kirkossa vuonna 1862, minkä jälkeen sen lähes jatkuva käyttö alkoi.[2] Se kuitenkin vihittiin virallisesti käyttöön vasta 5. syyskuuta 1869, sillä kirkon lopputarkastus ja irtaimiston sekä sisärakenteiden valmiiksi saaminen viivästyi.[3]

Vaasan kirkko haluttiin keskeiselle paikalle kaupungin muuttaessa nykyiselle paikalleen Vaasan palon jälkeen ja siitä haluttiin luoda yksi uudelleenrakennetun kaupungin selvistä monumentaaleista.

Kirkko peruskorjattiin vuosina 1960–1961[3][2] ja entisöitiin laajasti vuonna 2000.

Arkkitehtuuri ja sisätilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaasan kirkko on kolmilaivainen pitkäkirkko. Tyyliltään kirkko edustaa lähinnä englantilaista gotiikkaa. Kirkosta löytyy kolme alttaritaulua: Albert Edelfeltin maalaama Paimenten kumarrus, R.W. Ekmanin työ Pyhä ehtoollinen sekä Louis Sparren teos Kristuksen hautaaminen.[1][3]

Vaasan kirkon kirkkosalissa ja lehtereillä on yhteensä noin 900 istumapaikkaa ja alakerran kryptassa 130. Kirkon 45-äänikertaiset pääurut on hankittu vuonna 1975 ja ne ovat tanskalaisen yrityksen Marcussen & Sønin valmistamat.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Vaasan kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.
  2. a b c d Aimo Wuorinen: Vaasan evankelis-luterilaiset kirkot ja seurakunnat kaupungin palon jälkeisenä aikana, s. 23–31, 48–52, 266. Vaasan evankelis-luterilaiset seurakunnat, 1968.
  3. a b c Ossi Jäkärä (toim.): Paimenten kumarrus – Vaasan seurakuntaelämää ja kirkkotaidetta kuvien kertomana, s. 115–120. Vaasan evankelis-luterilaiset seurakunnat, 1993. ISBN 952-90-5033-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.