Alttaritaulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin tuomiokirkon alttari

Alttaritaulu on kristillisessä kirkossa alttarin takana yleensä oleva maalaus tai muu taideteos. Aiheet tauluihin on saatu monesti Raamatusta. Monet taulut kuvaavat Kristusta. Taulun paikalla voi olla myös esimerkiksi krusifiksi, ristiinnaulittua Kristusta esittävä veistos, tai ikkuna. Etenkin uusissa kirkoissa, moderneissa useimmin, on päädytty monesti muuhun taideteokseen kuin maalaukseen.

Nykyisentyyppiset alttaritaulut yleistyivät 1800-luvulla. Aiemmin käytettiin alttarikaappeja 1300-luvulta alkaen varsinkin Keski-Euroopassa ja 1500-luvulla siirryttiin käyttämään alttariseinää, joka kehittyi Italiassa. Sekä alttariseinässä että alttarikaapeissa oli maalauksia ja veistoksia tai reliefejä. Figuratiivinen taide alkoi vähentyä varsinkin protestanttisissa kirkoissa 1900-luvulla, jolloin alettiin suosia symbolisia ja käytännöllisiä esineitä tai tekstiilejä.[1]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taiteen pikkujättiläinen, s. 30–31. WSOY, 1995. ISBN 951-0-16447-X

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alttaritaulu.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.