Mustasaaren kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustasaaren kirkko
Korsholms kyrka
Mustasaaren kirkko.
Mustasaaren kirkko.
Sijainti Adelcrantzinkuja, Vaasa
Koordinaatit 63°04′14″N, 021°43′54″E
Seurakunta Mustasaaren suomalainen ja ruotsalainen seurakunta
Rakentamisvuosi 1786
Suunnittelija Carl Fredrik Adelcrantz
muutos kirkoksi Carl Axel Setterberg
Materiaali kivi
Istumapaikkoja 900
Tyylisuunta varhaiskustavilaisuutta
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Mustasaaren kirkko (ruots. Korsholms kyrka) on kirkkorakennus Vanhassa Vaasassa. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Carl Fredrik Adelcrantz ja se rakennettiin alun perin Vaasan hovioikeuden taloksi. Vuonna 1852 tapahtuneen Vaasan palon jälkeen rakennus muutettiin Mustasaaren seurakunnan kirkoksi.

Rakennushistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hovioikeuden uuden talon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1776 ja saatiin päätökseen kymmenen vuotta myöhemmin 1786, jolloin se vihittiin käyttöönsä.[1] Tyyliltään rakennus edustaa varhaiskustavilaisuutta, jonka merkittävin edustaja se on Suomessa.[2]

Vuonna 1852 Vaasa paloi lähes kokonaan, minkä vuoksi Vaasan kaupungin keskusta päätettiin siirtää lähemmäs rannikkoa, noin seitsemän kilometriä luoteeseen. Hovioikeuden talona toiminut rakennus oli yksi harvoista tulipalossa säilyneistä. Palossa tuhoutui muun muassa keskiaikainen Pyhän Marian kirkko, joka oli toiminut vaasalaisten pyhäkkönä siihen asti.

Uuteen Vaasaan rakennettiin Pyhän kolminaisuuden kirkko ja myös Vaasan hovioikeus sai uuden talon. Rakennus seisoi nyt käyttämättömänä ja koska Vaasan maalaiskunta oli edelleen ilman kirkkoa, keisari päätti lahjoittaa sen seurakunnalle, kirkoksi muutettavaksi. Muutostyön suunnitteli Vaasan lääninarkkitehti C. A. Setterberg. Rakennuksen julkisivu jätettiin ennalleen, mutta sisältä se rakennettiin täysin uudelleen purkamalla seiniä ja tekemällä sisäkatto holvimaiseksi. Setterberg suunnitteli myös erillisen kellotapulin, jossa käytettiin tiiliä Pyhän Marian kirkon romahtaneesta holvista. Myös yksi kellotapulin kolmesta kellosta on valettu Pyhän Marian kirkon vanhoista kelloista. Muutostyöt tehtiin vuosina 1862–1863[1], minkä jälkeen rakennus vihittiin Mustasaaren kirkoksi.

Sisustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustasaaren kirkon alttaritauluista toinen, joka esittää Jeesusta Getsemanessa, on pelastettu vanhasta kirkosta. Myös 1700-luvun kattokruunut, ehtoollishopeat ja keskiaikainen messukaapu saatiin pelastettua uuteen kirkkoon.

Kirkon ensimmäiset urut olivat valkjärveläisen Th. Buchertin rakentamat 21-äänikertaiset urut, jotka valmistuivat kirkon vihkimistilaisuuteen. Urut uudistettiin 25-äänikertaisiksi vuonna 1914. Nykyisin käytössä olevat 34-äänikertaiset urut vihittiin käyttöön vuonna 1972. Urut rakensi ruotsalainen Grönlundin urkurakentamo, urkufasadi on Buchertin alkuperäinen vuodelta 1863.[3] Kirkossa on tilaa lähes 900 hengelle.[4] Vuonna 1987 Mustasaaren kirkolle tehtiin laaja, entisöivä peruskorjaus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]