Vaasan Kiisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaasan Kiisto
Kiisto logo.jpeg
Koko nimi Vaasan Kiisto
Perustettu 1907
Kaupunki Suomi Vaasa, Suomi
Kenttä Variskan koulu, Vaasa
– Kapasiteetti 700
Sarja Lentopallon 1-sarja

Vaasan Kiisto on vaasalainen urheiluseura. Sen lentopallojoukkue pelaa 1-sarjassa ja jalkapallojoukkue FC Kiisto Kolmosessa. Seura on perustettu 17. syyskuuta 1904. Aluksi lajeina olivat voimistelu, hiihto, juoksu ja paini. Kiisto on myös yksi Työväen Urheiluliiton vuonna 1919 perustaneista seuroista.

Lentopallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaasan Kiiston joukkue oli ylivoimainen kauden 2004 Lentopallon 1-sarjassa. Joukkue koki vain muutaman tappion ja eteni liigakarsintoihin. Karsinnoissa joukkue aloitti vahvasti, mutta hävisi ratkaisuottelun tiukasti Mutalan Riennolle. Joukkueen nousuhaaveet olivat menneet. Savonlinnan East Volley ajautui kuitenkin taloudellisiin vaikeuksiin ja joutui luopumaan liigapaikastaan. Näin ollen Kiisto sai lentopalloliitolta liigapaikan itselleen ja nousi historiallisesti SM-liigaan.

Ensimmäisellä kaudellaan SM-liigassa Kiisto joutui liigakarsintaan, josta se kuitenkin selvisi helposti. Joukkueessa pelasi tuolloin muun muassa brasilialainen Jefferson. Kaudella 2006 joukkue teki huippuhankinnat siirtomarkkinoilla ja hankki Sami Heikkiniemen ja brasilialaisen Rodrigon joukkueeseensa. Kausi oli Kiistolta onnistunut: se päättyi lopulta runkosarjan viidenteen sijaan ja yläjatkosarjan viidenteen sijaan. Kiisto putosi lopulta puolivälierissä.

Kolmannella kaudellaan joukkue selvitti jälleen tiensä liigan pudotuspeleihin, mutta putosi puolivälierissä suurjoukkue Pielaveden Sammolle. Joukkueessa pelasi muun muassa entinen Portugalin maajoukkuepassari Marcó. Kaudella 2008 joukkue oli suurissa talousvaikeuksissa, ja oli lähellä, ettei se jo luopunut liigapaikastaan ennen kauden alkua. Lopulta Kiisto jatkoi liigassa. Joukkue hankki riveihinsä kesken kauden Venezuelan maajoukkuehakkurin, Ismel Ramosin loukkaantuneen Jeffersonin tilalle. Jefferson ei tästä pitänyt, sillä Kiisto oli kieltänyt häneltä pelaamisen joukkueessa loppukaudesta. Jefferson haastoi Kiiston oikeuteen, ja käsittelyä käydään edelleen. Kiisto joutui täpärästi liigakarsintoihin, joissa sen neljän vuoden liigaura katkesi joukkueen pudottua liigasta. Liigaan nousi Keski-Savon Pateri, ja paikkansa piti Valkeakosken Isku-Veikot.

Kauden 2008 jälkeen Kiisto laittoi toimintansa yhteen Laihian Lujan 1-sarjajoukkueen kanssa, ja ryhmässä jatkoivat molempien joukkueiden runkopelaajat. Tavoitteena olivat liigakarsinnat. Oikeuskäsittelyt saatiin päätökseen, ja ensimmäinen kausi 2008-2009 yhdistyneellä joukkueella sujui pelillisesti mallikkaasti. Tavoitteena ollut liigakarsintapaikka saavutettiin, ja liiganousukin oli todella lähellä. Myös taloudelliset tavoitteet saavutettiin.

Kauden 2009 alussa Kiisto r.y. palkkasi kehityspäälliköksi Katarina Järvisen. Kolmen vuoden tavoitteena on nostaa Kiisto takaisin liigatasolle. Runkosarjan 2009-2010 lähestyessä loppuaan on Kiisto jälleen taistelemassa liigakarsintapaikasta.

Vaasan Kiiston joukkue nojaa vahvasti Etelä-Pohjanmaalla syntyneisiin pelaajiin. 2007-2008 kaudella joukkueessa pelasi peräti yhdeksän pelaajaa, jotka ovat syntyneet Etelä-Pohjanmaalla. Ainoat pelaajat Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelta olivat ulkomaalaisvahvistukset Ismel Ramos ja Jefferson.

Edustusjoukkue 2012-2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Suomi Antti-Matias Kajaala
2. Suomi Sampsa Aitta
3. Latvia Haralds Regza
4. Suomi Jarmo Viljamaa
5. Suomi Heikki Kiimalainen
7. Suomi Juha-Matti Mäki-Valtari
9. Suomi Henri Laine
11. Suomi Jani Peussa
14. Suomi Antti Greggilä
19. Suomi Kirill Borichev (C)

Päävalmentaja: Patrik Ojaniemi

Kakkosvalmentaja: Jussi Pikkumäki

Joukkueenjohtaja: Suomi Kari Stenroos

Huoltaja: Suomi Seppo Mäki-Valtari

Tilastointi: Suomi Kari Stenroos

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]