Krypta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saint Sernin'in basilikan krypta Toulousessa
Bayeux’n katedraalin krypta

Krypta (lat. crypta, kreik. κρυπτη, kryptē) on kivinen kammio tai holvi, joka useimmiten sijaitsee kirkon lattian alla. Alkujaan krypta sijaitsi alttarin alla ja toimi marttyyrin hautapaikkana.[1] Kryptassa voidaan myös säilyttää vainajille kuuluneita arvoesineitä sekä pyhäinjäännöksiälähde?.

Haudat olivat alun perin ja ovat edelleen usein holvitettuja ja niissä on yleensä kivilaattaiset sisäänkäynnit. Ne ovat usein yksityisessä omistuksessa ja niitä käytetään tietyille perheille tai muille ryhmille, mutta ne sijaitsevat yleensä julkisen uskonnollisen rakennuksen, kuten kirkon alla tai kirkkopihalla tai hautausmaalla.

Joidenkin kirkkorakennusten, kuten Pyhän Mikaelin kirkko Hildesheimissa Saksassa, lattiataso rakennettiin maanpinnan yläpuolelle, jotta niiden alla olevat kryptatilat saataisiin maanpinnan tasolle. Useimmiten kryptat sijaitsevat kirkon laivojen tai siipien alapuolella.lähde?

  1. Valkeapää, Leena: Taidehistorian sanasto (PDF) 2003. Jyväskylän yliopisto. Arkistoitu 21.12.2008. Viitattu 26.7.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.