Mikkelin vaakuna

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikkelin kaupungin vaakuna

Mikkelin vaakuna on Mikkelin kaupungin virallinen tunnus ja sen aiheena on Savon jousi ja marsalkansauvat. Vaakunaan on liitetty Vapaudenristi ja sen yllä käytetään ruotsalaismallista kreivin kruunua. Vaakunan on suunnitellut Gunnar Clément ja uudelleen piirtänyt Eero Jokilehto. Se on vahvistettu vuonna 1943.[1]

Nykyinen vaakuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»Poikittain jaettu kilpi, jossa kuvataan sen yläkentässä kultaisella pohjalla Suomen marsalkan, vapaaherra C. G. E. Mannerheimin marsalkansauvaa kaksin kappalein vinoristisuunnassa sekä alakentässä mustalla pohjalla ylöspäin suunnattu Savon maakunnan kultainen jousi, jossa jänne, nuolenkärki ja sulitettu pyrstö ovat hopeaa.»
(Vaakunaselitys.[1])

Mikkelin nykyinen vaakuna on laadittu Suomen armeijan päämajan kunniaksi; tämä oli sijoitettuna kaupunkiin talvisodassa, jatkosodassa ja Lapin sodassa. Vaakunaa käytettiin aluksi ilman kunniamerkkiä, ja se on järjestyksessä kolmas kaupungille vahvistettu vaakuna.[1]

Mikkelin kaupungille myönnettiin 4. luokan Vapaudenristi miekkoineen joulukuussa 1944 kiitokseksi sen toimimisesta sotilasjohdon ja marsalkan päämajana. Kunniamerkin kantajana on kaupungin vaakuna.

Edelliset vaakunat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikkelin vaakuna 1922–1943

Mikkelin ensimmäinen vaakuna vahvistettiin 1842. Vaakunan ylemmässä, sinisessä kentässä oli kaupungin perustajan Nikolai I:n kruunattu monogrammi eli kyrillinen aakkonen Н ja roomalainen järjestysnumero I. Keskellä kultaisessa poikkihirressä oli perustamisvuosi 1838 ja alaosan mustassa kentässä kullanvärinen viritetty Savon jousi. Vaakunan oli suunnitellut ilmeisestikin kuvernööri Otto Boije.

Suomen itsenäistyttyä kaupunkien vaakunat haluttiin puhdistaa venäläisvallan tunnuksista. Tämän vuoksi myös Mikkelin vaakuna uudistettiin. Mikkeli sai uuden vaakunan vuonna 1922. Siinä oli kilven katkaiseva kultainen hirsi. Sinisessä yläkentässä oli viisisakarainen hopeatähti, josta lähti viisi kapeata hopeasädettä, yksi kunkin kärkiparin välistä. Mustassa alakentässä oli ylöspäin suunnattu, jännitetty kullanvärinen Savon jousi. Hirressä luki mustin kirjaimin kaupungin perustamisvuosiluku 1838.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Iltanen, Jussi: Suomen kuntavaakunat. Kommunvapnen i Finland, s. 133–134. Helsinki: Karttakeskus, 2013. ISBN 978-952-266-092-3.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Бойко Дм. А. Геральдика Великого Княжества Финляндского. – Запорожье, 2013 [1], [2]