Kommodori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kommodori on merivoimien upseerin sotilasarvo useissa maissa. Suomen merivoimissa se vastaa maavoimien everstiä.

Englanniksi arvo on Captain. Arvon perään lisätään joskus (N) sanasta Navy, jotta se ei sekoitu maavoimien kapteenin arvoon, joka on englanninkielisessä arvojärjestyksessä aivan eri asia. Kommodorin arvon juuret ovat alusosaston vanhimmalle päällikölle annetussa ”virassa”.lähde?

Kommodori Suomen merivoimissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen merivoimien kommodorin olkalaatta

Suomen merivoimissa kommodoria alempi sotilasarvo on komentaja ja ylempi lippueamiraali. Kommodorin hihamerkki on pohjaväriltään tummansininen ja siinä on neljä paksua keltaista poikkiviivaa, joiden yläpuolella on keltainen leijona. Arvo on rauhan aikana yksinomaan yleisesikuntaupseerin tutkinnon suorittaneiden ammattisotilaiden saavutettavissa. Reserviupseeri voi kohota kommodoria vastaavaan arvoon vain erityistilanteissa.

Kommodorit toimivat isompien taistelualusten päälliköinä tai johtavat esimerkiksi laivastoasemia.lähde? Suomalainen kommodori toimii esimerkiksi joukko-osaston komentajana tai puolustushaaratason esikunnassa. Esimerkiksi Merisotakoulun johtaja on yleensä kommodorin arvoinen.

Kommodorit kansainvälisesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaista kommodoria vastaavia muiden maiden arvoja on esimerkiksi anglo-amerikkalainen Captain, saksalainen Kapitän zur See tai ranskalainen Capitaine de vaisseau. Arvoa ei tulisi sotkea esimerkiksi Ison-Britannian kuninkaallisen laivaston ”commodore” ja sitä vastaaviin arvoihin, sillä ne vastaavat suomalaista lippueamiraalia.

Neuvostoliitossa (ja nykyään myös Venäjällä) everstikuntaan kuuluvaa kommodoria vastasi 1. arvoluokan kapteeni, varsinainen kommodori kuului kenraalikuntaan.[1]

Kauppalaivaston kommodori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös kauppalaivastoilla on oma kommodorin arvonsa; se on varustamokohtainen kunnia-arvo, joka myönnetään poikkeuksellisen ansioituneelle merikapteenille, ja merkitsee kyseisen varustamon vanhimman päällikön asemaa. Esimerkiksi RMS Titanicin päällikkö Edward J. Smith oli White Star -varustamon kommodori. Samoin merkittävimmän Titanicin tapaukseen liittyvän pelastusaluksen, kauppalaiva RMS Carpathian päällikkö, merikapteeni Arthur Rostron, ”Sähkökipinä”, nousi Cunard-yhtiön kommodoriksi. Suomessa tätä nimikettä ei käytetä.

Kommodori veneilykerhoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimpien veneilykerhojen puheenjohtajia sanotaan yleensä kommodoreiksi. Perinne on kotoisin Englannista, koska Ison-Britannian laivastossa on useammanlaisia kommodoreja: joko everstiä vastaavia vakinaisia tai sitten väliaikaisia, jotka toimivat eskaaderien komentajina jonkun sotatoimen tai erityisen tehtävän ajan. Tällainen upseeri on yleensä arvoltaan vähintään komentaja ja onnistunut toiminta väliaikaisena kommodorina tekee hänestä pääsääntöisesti vakituisenkin. Lisäksi on olemassa erikseen kenraalikuntaan kuuluva kommodori.

Veneilykerhojen puheenjohtajia alettiin kutsua kommodoreiksi erikoisesta syystä: koska hyvin pitkään kaikki venekerhot olivat oikeastaan laivaston jatke - reserviläisten navigointi- ja veneen käsittelyharjoittelua rauhan aikana - pidettiin kunkin kerhon puheenjohtajaa laivueen komentajana ja siis väliaikaiseen kommodoriin verrattavana. Perinne jatkui nimikkeen osalta, vaikka sotilaalliset velvoitteet katosivat viimeistään Lokakuun vallankumoukseen; Venäjä oli viimeinen niitä virallisesti asettanut valtio. Irlantilainen Royal Cork Yacht Club käyttää ainoana lajissaan edelleen puheenjohtajansa arvonimenä amiraalia.[2][3]

Roihuvuoren ja Tammisalon Meriulkoilijat ry:n kommodorin leveäviiri.
Kymen Navigaattorit ry:n varakommodorin leveäviiri.

Venekerhojen kommodoreilla on oikeus käyttää veneissään kerhon merkillä varustettua leveäviiriä.

Varakommodori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On myös alusta alkaen ollut olemassa erillinen varakommodorin arvo kerhojen varapuheenjohtajille. Varakommodorin tunnuksena on leveäviirin alareuna sininen.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erkki Metsävuori: Suomalaisia aarrelaivoja, luku Miinalaiva LADOGA
  2. Veneilijän lippukirja: Pursilipun historia sekä kuvia eri veneyhteisöjen lipuista
  3. Executive Committee Royal Cork Yacht Club. Viitattu 17.4.2016.
  4. Veneilijän lippukirja, s. 105

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]