Kommodori

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomen merivoimien
sotilasarvot
Upseerit
Amiraali
Vara-amiraali
Kontra-amiraali
Lippueamiraali
Kommodori
Komentaja
Komentajakapteeni
Kapteeniluutnantti
Yliluutnantti
Luutnantti
Aliluutnantti
Aliupseerit
Sotilasmestari
Ylipursimies
Pursimies
Ylikersantti
Kersantti
Alikersantti
Miehistö
Ylimatruusi
Matruusi

Kommodori (lyhenne komdrilähde?) on everstiä vastaava sotilasarvo Suomen merivoimissa. Englanniksi arvo on Captain. Arvon perään lisätään joskus sekaantumisen välttämiseksi (N) (sanasta Navy). Kommodorin arvon juuret ovat alusosaston vanhimmalle päällikölle annetussa "virassa".

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen merivoimissa kommodoria alempi sotilasarvo on komentaja ja ylempi lippueamiraali. Kommodorin hihamerkki on pohjaväriltään tummansininen ja siinä on neljä paksua keltaista poikkiviivaa, joiden yläpuolella on keltainen leijona. Arvo on rauhanaikana yksinomaan yleisesiupseerin tutkinnon suorittaneiden ammattisotilaiden käytössä, vain sodassa saattaa reserviupseeri kohota näinkin korkealle, joskin poikkeuksellista se on silloinkin.

Toinen huomattava poikkeus on 1950-luvulla Yhdysvalloissa: kun ensimmäiset ydinsukellusveneet tulivat käyttöön, niiden päälliköt saattoivat yletä kommodoriksi tai jopa vara-amiraaliksi asti, vaikka olivatkin lähtökohdiltaan opistoupseeria vastaavia eli eivät olleet valmistuneet Annapolisin merisotakoulun kautta vaan muista oppilaitoksista. (On tosin syytä huomata, että USA:n Warrant Officer käsite ei vastaa suomalaista opistoupseeria. Opistoupseerilla tarkoitetaan tässä yhteydessä teknistä osaamista vaativaa erityistehtävää.) Tehtävä oli nimittäin niin vaativa, että sen hoitaminen rinnastettiin sotatoimissa toimimiseen - ja lisäksi kyseiset miehet olivat kaikki sodan käyneitä kokeneita sukellusveneen päälliköitä, jotka jo sotatoimissa olivat ansainneet komentajan arvon [1]

Suomalaista kommodoria vastaavia muiden maiden arvoja on esimerkiksi anglo-amerikkalainen Captain, saksalainen Kapitän zur See tai ranskalainen Capitaine de vaisseau. Arvoa ei tulisi sotkea esimerkiki Ison-Britannian kuninkaallisen laivaston "commodore" ja sitä vastaaviin arvoihin, sillä ne vastaavat suomalaista lippueamiraalia.

Kommodorit (everstitaso) toimivat isompien taistelualusten päälliköinä tai johtavat esimerkiksi laivastoasemia. Suomalainen kommodori toimii esimerkiksi joukko-osaston komentajana tai esikunnissa. Esimerkiksi Merisotakoulun johtaja on yleensä kommodorin arvoinen.

Neuvostoliitossa (ja nykyään myös Venäjällä) everstikuntaan kuuluvaa kommodoria vastasi 1. arvoluokan kapteeni, varsinainen kommodori kuului kenraalikuntaan.[2]

Kommodorin olkalaatta.

Kauppalaivaston kommodori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös kauppalaivastoilla on oma kommodorin arvonsa; se on varustamokohtainen kunnia-arvo, joka myönnetään poikkeuksellisen ansioituneelle merikapteenille, ja merkitsee kyseisen varustamon vanhimman päällikön asemaa. Esimerkiksi RMS Titanicin päällikkö Edward J. Smith oli White Star -varustamon kommodori. Samoin merkittävimmän Titanicin tapaukseen liittyvän pelastusaluksen, kauppalaiva RMS Carpathian päällikkö, merikapteeni Arthur Rostron, "Sähkökipinä", nousi Cunard-yhtiön kommodoriksi. Suomessa tätä nimikettä ei käytetä.

Kommodori veneilykerhoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimpien veneilykerhojen puheenjohtajia sanotaan yleensä kommodoreiksi. Perinne on kotoisin Englannista, koska Ison-Britannian laivastossa on useammanlaisia kommodoreja: joko everstiä vastaavia vakinaisia tai sitten väliaikaisia, jotka toimivat eskaaderien komentajina jonkun sotatoimen tai erityisen tehtävän ajan. Tällainen upseeri on yleensä arvoltaan vähintään komentaja ja onnistunut toiminta väliaikaisena kommodorina tekee hänestä pääsääntöisesti vakituisenkin. Lisäksi on olemassa erikseen kenraalikuntaan kuuluva kommodori.

Veneilykerhojen puheenjohtajia alettiin kutsua kommodoreiksi erikoisesta syystä: koska hyvin pitkään kaikki venekerhot olivat oikeastaan laivaston jatke - reserviläisten navigointi- ja veneen käsittelyharjoittelua rauhan aikana - pidettiin kunkin kerhon puheenjohtajaa laivueen komentajana ja siis väliaikaiseen kommodoriin verrattavana. Perinne jatkui nimikkeen osalta, vaikka sotilaalliset velvoitteet katosivat viimeistään Lokakuun vallankumoukseen; Venäjä oli viimeinen niitä virallisesti asettanut valtio. Irlantilainen Royal Cork Yacht Club käyttää ainoana lajissaan edelleen puheenjohtajansa arvonimenä amiraalia. [3].[4]

Roihuvuoren ja Tammisalon Meriulkoilijat ry:n kommodorin leveäviiri.
Kymen Navigaattorit ry:n varakommodorin leveäviiri.

Venekerhojen kommodoreilla on oikeus käyttää veneissään kerhon merkillä varustettua leveäviiriä.

Varakommodori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On myös alusta alkaen ollut olemassa erillinen varakommodorin arvo kerhojen varapuheenjohtajille. Varakommodorin tunnuksena on leveäviirin alareuna sininen.[5]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Edward L. Beach: Cold is the sea (romaani)
  2. Erkki Metsävuori: Suomalaisia aarrelaivoja, luku Miinalaiva LADOGA
  3. Veneilijän lippukirja: Pursilipun historia sekä kuvia eri veneyhteisöjen lipuista
  4. Executive Committee Royal Cork Yacht Club. Viitattu 17.4.2016.
  5. Veneilijän lippukirja, s. 105