Merisotakoulu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Merisotakoulu syysaamuna

Merisotakoulu (MERISK, aik. MeriSK) on merivoimien komentajan alainen sotilasopetuslaitos, joka toimii Helsingissä Suomenlinnan Pikku-Mustasaaressa. Nykymuodossaan se perustettiin vuonna 1930, mutta meriupseerikoulutusta on annettu Suomenlinnassa jo vuodesta 1779 alkaen.

Nykyään Merisotakoululla annetaan koulutusta kolmella eri osastolla: korkeakoulu-, täydennyskoulutus- ja reserviupseeriosastoilla. Korkeakouluosasto järjestää merikadettikurssit, täydennyskoulutusosasto erilaisia aliupseereeille ja muulle merivoimien henkilökunnalle suunnattuja kursseja, ja reserviupseeriosasto toimeenpanee kaksi kertaa vuodessa reserviupseerikurssin.

Merisotakoulun johtajana toimii kommodori Pasi Pajunen ja apulaisjohtajana komentaja Petri Vähäkangas.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1756 Kuningas Aadolf Fredrik antoi 18.10. käskyn perustaa saaristolaivasto, ja sen tarpeisiin aloitettiin laivapoikakoulutus. Saaristolaivaston komentajaksi tuli Augustin Ehrensvärd. Myöhemmin vuonna 1779 aloitettiin meriupseerikoulutus Viaporissa, Meriväen koulussa.

Vuonna 1919 perustetun Itsenäisen Suomen Kadettikoulun ohessa aloitti toimintansa vuonna 1922 itsenäinen Merikadettiosasto. Merikadettiosasto laajennettiin vuonna 1927 rannikkotykistö- ja laivastolinjat käsittäväksi meripuolustusosastoksi.

Nykyisessä muodossaan Merisotakoulu perustettiin maaliskuun 14. päivänä 1930 Kadettikoulun entisestä meripuolustusosastosta, Haminan Reserviupseerikoulun entisestä rannikkotykistölinjasta sekä Meripuolustuksen entisestä Kapitulanttikoulusta.

Merisotakoulu toimi alussa hajallaan Katajanokalla ja Länsi-Mustasaarella, kunnes tammikuussa 1936 kaikki osastot pääsivät muuttamaan peruskorjattuun koulurakennukseen, nykyiseen Merisotakoulun päärakennukseen. Sittemmin koulu on laajentunut Pikku-Mustasaarella siten, että nykyään ainoastaan yksi asuinrakennus ei kuulu koululle.

Vuonna 1952 laivasto itsenäistyi omaksi puolustushaarakseen ja rannikkotykistö liitettiin maavoimiin. Samana vuonna Merisotakoulusta tuli Pääesikunnan alainen sotilasopetuslaitos, jossa annettiin koulutusta sekä laivasto- että rannikkotykistölinjalla.

Ensimmäiset kolmekymmentä vuotta Merisotakoulu koulutti päällystöä sekä laivastolle että rannikkotykistölle. Vuonna 1960 Merisotakoulu alistettiin merivoimien komentajalle. Kuusikymmentäluvun puolivälissä rannikkotykistön päällystökoulutus siirtyi Santahaminaan perustetulle Rannikkotykistökoululle. Näin jatkui aina vuoteen 1998, jolloin Merisotakoulu ja Rannikkotykistökoulu liitettiin yhteen. Uuden sotilasopetuslaitoksen nimeksi tuli Merisotakoulu ja sen sijoituspaikaksi Suomenlinna (mukaan lukien Santahaminan tilat). Merisotakoulun kunniamarssi on Meren laulu. Merisotakoulu on isännöinyt Pohjoismaisia merikadettipäiviä (NOCA - Nordic Cadet Meeting) useita kertoja, viimeksi vuonna 2014 Kotkassa.

Joukko-osaston organisaatioon kuului vielä 80-luvulla oma koululaiva. Roolissa toimi vuoteen 1974 Koululaiva Matti Kurki ja sen korvasi Miinalaiva Keihässalmi.

Koulun johtajisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merisotakoulun johtajina ovat toimineet seuraavat upseerit:

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merisotakoulun sauna on maailman suurin puulämmitteinen sauna, johon mahtuu kerrallaan jopa 200 saunojaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sjöholm, Emmi: Merisotakoulun sauna veti väkeä Tukholmasta asti hs.fi. 21.10.2007. Sanoma Oyj. Viitattu 3.4.2016.