Taistelukoulu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taistelukoulu (TaistK, aik. TK) oli vuosina 19271992 toiminut Suomen puolustusvoimien oppilaitos, jossa aluksi pidettiin kursseja komppanian päälliköille ja joukkueen johtajille, sekä orientoivia kursseja ja majurikursseja. Taistelukoulu antoi koulutusta ennen sotien alkua 1 207 upseerille ja noin 1 550 kanta-aliupseerille.

Sotien jälkeen Taistelukoulu jatkoi toimintaansa vuonna 1945, ensin Santahaminassa ja sitten Haminassa. Tuusulassa koulu toimi vuodesta 1949 lähtien.[1] Kursseina olivat yleinen komentajakurssi (esiupseerikurssi) sekä kapteenikurssi. Lisäksi pidettiin luutnanttikursseja (jalkaväen yliupseerikurssi), vuoteen 1962 saakka. Esiupseerikurssin kävivät kaikki ne upseerit, jotka eivät käyneet Sotakorkeakoulua. Kapteeni- ja luutnanttikurssin kävivät kaikki jalkaväen upseerit.

Taistelukoulu järjesti myös useita muita jatko-ja erikoiskoulutuskursseja.

Johtajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulun johtajina ovat toimineet muun muassa seuraavat henkilöt:

Perinteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelukoulun kunniamarssina on Taistelkaatte.

Nykyhetket[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelukoulu lakkautettiin 31. joulukuuta 1992, ja sen toiminnot jatkuvat Helsingissä Maanpuolustuskorkeakoulun jatkotutkinto-osastolla, esiupseerikurssin nimellä. Taistelukoulun kampusalueella Tuusulanjärven rannalla toimii nykyään Puolustusvoimien Palvelukeskuksen toimintoja. Niiden edellinen nimi oli Maanpuolustuskorkeakoulun täydennyskoulutus- ja kehittämiskeskus (TKKK). Myös Itä-Uudenmaan aluetoimisto on kampuksella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suojeluskuntain Päällystökoulun perinnetilat Tuusulan kunta, tuusula.fi. Viitattu 1.7.2012.