Komentaja (sotilasarvo)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen merivoimien
sotilasarvot
Upseerit
Amiraali
Vara-amiraali
Kontra-amiraali
Lippueamiraali
Kommodori
Komentaja
Komentajakapteeni
Kapteeniluutnantti
Yliluutnantti
Luutnantti
Aliluutnantti
Aliupseerit
Sotilasmestari
Ylipursimies
Pursimies
Ylikersantti
Kersantti
Alikersantti
Miehistö
Ylimatruusi
Matruusi

Komentaja (lyhenne kom.[1] tai sotilaskäytössä kom[2]) on sotilasarvo Suomen merivoimissa. Maavoimissa sitä vastaa everstiluutnantin sotilasarvo. Komentajaa alempi sotilasarvo on komentajakapteeni ja ylempi kommodori.

Komentajan hihamerkissä on tummansinisellä pohjalla alhaalta lukien seuraavat keltaiset arvonauhat: kaksi paksua, yksi ohut, yksi paksu. Näiden päällä on keltainen leijona.

Arvo on kansainvälinen ja muissa maissa sitä käytetään vastaavalla tasolla. Tunnuksetkin ovat pääsääntöisesti lähes samanlaisia. Erikoisupseereilla on lisätunnus: insinööreillä nauhojen välit ovat purppuranvärisiä ja lääkäreillä, eläinlääkäreillä, hammaslääkäreillä ja proviisoreilla punaisia.

Komentajan arvo on pääsääntöisesti kadettikoulun käyneiden (sotatieteiden maisterin tutkinto) ammattisotilaiden arvo; reservi- tai opistoupseerin yleneminen tähän arvoon on äärimmäisen poikkeuksellista ja johtuu lähes poikkeuksetta sota-ansioista. Kuuluisimpia tällaisia poikkeuksia lienee brittiläinen sukeltajaupseeri, RNVR:n komentaja Lionel Crabb, joka ansaitsi arvonsa suojasukeltajana toisessa maailmansodassa. Kadettiupseeriltakin vaaditaan keskitasoa ylempää kyvykkyyttä tähän arvoon kohoamiseen.

Suomalaisista reserviupseereista komentajan arvon on saavuttanut kustantaja, ministeri Aatos Erkko (1932-2012). Erkko tunnettiin paitsi keskeisenä suomalaisena sanomalehti- ja kustannusalan vaikuttajana, myös innokkaana sotilasmusiikkitoiminnan tukijana ja höyrylaivaharrastajana. Erkko toimi vuosia mm. kansainvälisen Hamina -tattoo sotilasmusiikkitapahtuman järjestelytoimikunnan kunniapuheenjohtajana.

Neuvostoliitossa oli loppuun asti käytäntönä ja Venäjällä on edelleen, että merivoimien esiupseerit käyttävät kapteenin arvoa, johon oli liitetty arvoluokkamerkintä; 3. arvoluokan kapteeni vastaa komentajakapteenia, 2. arvoluokan komentajaa ja 1. arvoluokan kommodoria. Neuvostolaivastolla oli myös erillinen kommodorin arvo, mutta siellä se merkitsi kenraalikuntaan kuuluvaa kommodoria. [3]

Joissakin eurooppalaisissa tai Etelä-Amerikan valtioissa arvon nimikkeenä käytetään nimikettä fregattikapteeni (saks. Fregattenkapitän, esp. capitano-de-fragata) [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 27.11.2014. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 23.3.2015.
  2. Puolustusvoimat: Sotilasmerkistö ja -lyhenteet 2005 (sivu 113) 2005. Puolustusvoimat. Viitattu 23.3.2015.
  3. P O Ekman: Sukellusvenesotaa Itämerellä, liitteet: Suomen, Saksan ja Neuvostoliiton sotilasarvot
  4. Suomen Valtiokalenteri, kohta Saksan Liittotasavallan sotilasasiamies