Michael Biehn

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Michael Biehn
Michael Biehn vuonna 2012.
Michael Biehn vuonna 2012.
Syntymäaika 31. heinäkuuta 1956 (ikä 59)
Syntymäpaikka Anniston, Alabama, Yhdysvallat
Aktiivisena 1977–
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Kyle Reese (Terminator – tuhoaja)
korpraali Hicks (Aliens – paluu)

Michael Connell Biehn (s. 31. heinäkuuta 1956 Anniston, Alabama) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän on esikuvana Metal Gear -pelisarjasta tutulle Solid Snakelle.

Biehn eli lapsuutensa Lincolnissa, Nebraskassa, ja 14-vuotiaana hän muutti perheensä kanssa Lake Havasuun, Arizonaan. Siellä hän sai stipendin näyttelypuolelle Arizonan yliopistoon, mutta lopetti opiskelut kaksi vuotta ennen valmistumista tähtäimenään ura Hollywoodissa.

1970-luvulla Biehn esiintyi lähinnä televisioelokuvissa ja hänen todellinen debyyttinsä tapahtuikin vuonna 1981 elokuvassa Rakas neiti Ross, jossa hän esitti laulajatähteä jahtaavaa Douglas Breeniä. Pääosaa esitti Lauren Bacall, mutta elokuva ei menestynyt tarpeeksi hyvin tehdäkseen Biehnistä tunnettua.

James Cameronin vuonna 1984 ohjaama Terminator – tuhoaja oli Biehnin suuri läpimurto. Elokuvassa hän esitti tulevaisuudesta Sarah Connoria suojelemaan saapuvaa sotilasta, Kyle Reeseä. Yhteistyö Cameronin kanssa jatkui vuonna 1986 elokuvassa Aliens – paluu, jossa Biehn esitti korpraali Hicksiä.

Vuonna 1989 Biehn pääsi jälleen työskentelemään Cameronin kanssa merenalaisessa tieteiselokuvassa Abyss – syvyys. Hänen roolisuorituksensa elokuvassa oli lähellä tuoda hänelle Oscar-ehdokkuuden, mutta sen sijaan hänet palkittiin Saturn Awardin erikoispalkinnolla. Biehn oli ollut parhaan näyttelijän ehdokkaana Saturn Awardeissa myös vuonna 1986 elokuvasta Aliens – paluu.

1990-luvulla Biehnin ura jatkui vahvoilla suorituksilla eritoten elokuvissa Tombstone (1993) ja The Rock – paluu helvettiin (1996). Suositussa televisiosarjassa Seitsemän rohkeaa miestä hän näytteli Chris Larabeen roolissa (1998–2000). 2000-luvulla hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Tuntematon vihollinen (2000) ja Megiddo: The Omega Code 2 (2001). Vuonna 2005 Biehn teki debyyttinsä Aasian markinoilla näytellessään hongkonglaisessa elokuvassa Dragon Squad.

Biehn on saanut Yhdysvaltain laivaston SEAL-erikoisjoukoilta erikoispalkinnon hienoista suorituksistaan erikoisjoukkojen sotilaana kolmessa elokuvassa, Abyss – syvyys, Navy Seals – erikoisjoukot ja The Rock – paluu helvettiin.

Vuonna 2006 Biehn näytteli elokuvissa The Insatiable ja You Are Here. Vuoden 2006 lopulla Biehn esiintyi vierailevana tähtenä Kova laki -rikossarjan jaksossa ”The War At Home”.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.