Abyss – syvyys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abyss – syvyys
The Abyss
DVD-erikoisjulkaisun kansikuva
DVD-erikoisjulkaisun kansikuva
Ohjaaja James Cameron
Käsikirjoittaja James Cameron
Tuottaja Gale Anne Hurd
Van Ling
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Mikael Salomon
Leikkaaja Conrad Buff IV
Howard E. Smith
Pääosat Ed Harris
Mary Elizabeth Mastrantonio
Michael Biehn
Leo Burmester
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Ensi-ilta 1989
Kesto 138 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 69 500 000 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Abyss – syvyys (The Abyss) on vuonna 1989 ensi-iltansa saanut sci-fi/seikkailuelokuva. Elokuvan ohjasi James Cameron ja pääosassa on Ed Harris. Elokuva palkittiin parhaiden erikoistehosteiden Oscar-palkinnolla.

Elokuvan sukelluskohtaukset kuvattiin kesken jääneen ydinvoimalaitoksen reaktorirakennuksessa ja turbiinisaarekkeessa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Laivaston ohjussukellusvene uppoaa salaperäisissä olosuhteissa hyiseen mereen Caymanin haudan lähellä ja läheisen uudentyyppisen vedenalaisen öljynporauslautan miehistö saa tehtäväkseen lähteä etsimään sukellusvenettä apunaan muutama sotilas. He eivät ole aluksi halukkaita, mutta miehet suostuvat kun tehtävästä luvataan moninkertainen palkka.

Lautan miehistöllä ja sotilaiden yhteistyö ei tunnu sujuvan ja tunnelma kiristyy koko ajan.

Sotilaita johtava luutnantti Coffey (Michael Biehn) jakaa tehtävään lähteville sukeltajille filmidosimetrit.

Lisäjännitettä tuo öljymiesten johtajan Bud Brigman (Ed Harris) ja hänen jo eroa hakeneen yli-insinöörivaimonsa Lindsayn (Mary Elizabeth Mastrantonio) välinen kitka.

Sukellusvene löytyy ja sen miehistö on kuollut. Säteilyä ei ilmene. Yksi sukeltajista menettää tajuntansa kesken tehtävän ja tuodaan takaisin lautalle.

Koska kyseinen merialue on liiankin lähellä Kuubaa, paikalla parveilee kuubalaisia ja venäläisiä aluksia; television uutislähetys vielä paisuttelee tilanteen kehitystä, mikä kiristää ennestään tunnelmaa lautalla.

Sotilaat ottavat omin lupineen haltuunsa erikoisaluksen jota tarvittaisiin pinnalle johtavien kaapelien irrottamiseen, koska myrsky on nousemassa. He käyvät salavihkaa hakemassa sukellusveneestä yhden sen ydinkärjistä.

Irrottamisen myöhästymisen vuoksi tukialuksen potkuri vaurioituu ja alus alkaa ajelehtia; umbilikaali eli kaapeliletkuyhdistelmä raahaa lauttaa mukanaan kohti viiden kilometrin syvyistä pudotusta, mutta lopulta nosturi repeää irti laivasta viime hetkellä, aiheuttaen tosin pudotessaan pahoja vaurioita.

Lopulta meren syvyyksistä löytyy jotakin hämmästyttävää, mikä kiristää vielä enemmän ryhmien välejä, sillä tilanteen ratkaisemiseen ei näytä löytyvän yhteistä mielipidettä.

Sotilaita johtanut luutnantti Coffey asentaa ydinkärjen suurimpaan omalla voimalla liikkuvista kameroista, "Isoon Hiippariin", mikä johtaa ryhmien väliseen kahakkaan.

Brigman ja muut öljymiehet yrittävät estää ydinkärjen lähettämisen syvyyteen, mutta Coffey pääsee karkuun ja kärki katoaa syvyyteen. Pienoissukellusveneiden taistelu päättyy siihen että Coffeyn alus suistuu ohjauskyvyttömänä syvyyteen ja lopulta murskautuu paineessa. Bud ja Lindsay jäävät satimeen vuotavaan, liikuntakyvyttömään sukellusveneeseen: on vain yksi sukellusvarustus ja alus täyttyy ennen kuin Bud ehtii hakea toisen lautalta. Lindsay hukuttautuu tahallaan ja Bud vie hänet lautalle, jossa hänet onnistutaan elvyttämään.

Bud lähtee purkamaan ydinkärkeä sukeltaen sen perässä erikoisella nestehengitysjärjestelmällä; hän kokee harhanäkyjä paineen aina vain kovetessa - mutta lopulta voittaa harhat ja pääsee kärjen luo ja onnistuu purkamaan järjestelmän. Hengitysneste ei riittäisi paluuseen, joten hän päättää jäädä alas - mutta yllättäen täysin vieras elämänmuoto pelastaa hänet.

Nämä muukalaiset järjestävät koko maailmalle uskomattoman näytöksen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ed Harris   …  Virgil Brigman  
 Mary Elizabeth Mastrantonio   …  Lindsey Brigman  
 Michael Biehn   …  Hiram Coffey  
 Leo Burmester   …  Catfish De Vries  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Ilkka Jauhiainen kehuu elokuvaa teknisesti uskomattoman taitavaksi mutta moittii sitä tarinaltaan lapselliseksi. Hänestä lopun tietokonegrafiikkajaksot pilaavat kokonaisuutta. Hän antoi elokuvalle kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jauhiainen, Ilkka: ”Abyss – syvyys”, Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.