Abyss – syvyys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abyss – syvyys
The Abyss
DVD-erikoisjulkaisun kansikuva
DVD-erikoisjulkaisun kansikuva
Ohjaaja James Cameron
Käsikirjoittaja James Cameron
Tuottaja Gale Anne Hurd
Van Ling
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Mikael Salomon
Leikkaaja Conrad Buff IV
Howard E. Smith
Pääosat Ed Harris
Mary Elizabeth Mastrantonio
Michael Biehn
Leo Burmester
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä 20th Century Studios
Netflix
Ensi-ilta 1989
Kesto 138 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 69 500 000 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Abyss – syvyys (The Abyss) on vuonna 1989 ensi-iltansa saanut sci-fi/seikkailuelokuva. Elokuvan ohjasi James Cameron ja pääosassa on Ed Harris. Elokuva palkittiin parhaiden erikoistehosteiden Oscar-palkinnolla.

Elokuvan sukelluskohtaukset kuvattiin kesken jääneen ydinvoimalaitoksen reaktorirakennuksessa ja turbiinisaarekkeessa.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Ed Harris    Virgil "Bud" Brigman, Deep Core lautan päällikkö, Lindseyn asumuserossa oleva aviomies  
 Mary Elizabeth Mastrantonio    Dr. Lindsey Brigman, Deep Core lautan suunnittelija, Budin asumuserossa oleva aviovaimo  
 Michael Biehn    Hiram Coffey, Navy SEAL luutnantti, ryhmän komentaja  
 Leo Burmester    Catfish De Vries, lautan työntekijä, merijalkaväen Vietnam-veteraani  
 Todd Graff    Alan "Hippy" Carnes, uskoo salaliittoteorioihin  
 John Bedford Lloyd    Jammer Willis  
 J.C. Quinn    Arliss "Sonny" Dawson  
 Kimberly Scott    Lisa "One Night" Standing  
 Captain "Kidd" Brewer Jr.    Lew Finler  
 George Robert Klek    Wilhite, Navy SEAL  
 Adam Nelson    Monk, Navy SEAL  
 Christopher Murphy    Schoenick, Navy SEAL  
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tammikuussa 1994 yhdysvaltalainen Ohio-luokan sukellusvene USS Montana kohtaa tuntemattoman vedenalaisen esineen ja uppoaa Karibianmerellä lähellä Caymanin hautaa. Neuvostoliiton alusten saapuessa yrittämään pelastaa sukellusvenettä ja hurrikaanin liikkuessa alueen yli, Yhdysvaltain hallitus lähettää Navy SEAL eli laivaston erikoisjoukon ryhmän Deep Corelle, joka on yksityisomisteinen lähellä Caymanin hautaa sijaitseva kokeellinen vedenalainen porauslautta. Porauslauttaa käytetään sotilasoperaation tukikohtana. Lautan suunnittelija ja pääinsinööri, tohtori Lindsey Brigman on tästä raivoissaan ja vaatii päästä mukaan Navy SEAL-tiimin kanssa, vaikka hänen asumuserossa oleva aviomiehensä Virgil "Bud" Brigman on porauslautan päällikkö.

Kun USS Montanaa tarkastetaan alustavasti, tutkimusryhmän sukelluslaitteiden sähkökatkos aiheuttaa sen, että Lindsey näkee sukellusveneen ympärillä oudon valon, jota hän myöhemmin kutsuu "ei-maanpäälliseksi älyksi" tai "NTI:ksi" (non-terrestial intelligence). Jammer näkee myös oudon valo-olennon, hän menee paniikkiin ja paetessaan juuttuu kiinni Montanan hylkyyn vaurioittaen sukelluslaitteensa. Hän alkaa kouristella, hänet pelastetaan mutta hän vaipuu koomaan.

Myrskyn voimistuessa Coffey ja hänen tiiminsä kommunikoivat pinnalla olevan komentajansa kanssa, joka kertoo, että alueella on havaittu venäläisten sukellusvene. Ryhmän on määrä noutaa Trident-ohjuskärki Montanalta ja aseistaa se tilanteessa, jos venäläiset pääsevät liian lähelle Montanaa. Coffey käskee nopeuttaa tehtävää ja ottaa yhden minisukellusveneistä ilman lupaa. Tämä minisukellusvene oli ainoa ajoneuvo, joka kykeni irrottamaan porauslautan yhdyskaapelin sen emoaluksesta, pinnalla olevasta Benthic Explorerista. Explorer on keskellä hurrikaania, ja voimakkaat tuulet ja myrskyn aiheuttamat aallot heittelevät sitä rajusti. Aluksen liike tekee mahdottomaksi irrottaa kaapelia, joka nykii niin voimalla, että se alkaa vetää asemaa pohjaa pitkin kohti Caymanin hautaa. Yhdyskaapelin jännitys saa porauslauttaa tukevan kaapelinosturin lähtemään liikkeelle ja se putoaa hautaan vetäen siihen kiinnitetyn Deep Coren haudan reunalle saakka ennen pysähtymistään. Porauslautalle tulee vuoto, joka tappaa useita miehistön ja Navy SEALin jäseniä sekä vaurioittaa sen järjestelmiä. Miehistö odottaa myrskyn laantumista pinnalla, jotta he voivat palauttaa yhteyden tukialukseensa ja pelastua.

Aktivoidessaan happisäiliöitä lautan ulkopuolella Lindsey kohtaa yhden pienen valoa säteilevän luotaimen, ja sitten paljon suuremman ja loistavasti valaistun aluksen, jota hän koskettaa. Kun molemmat alukset ovat häipyneet pois näkyvistä, hän yrittää saada niistä muutaman kuvan. Lindseyn näyttäessä kuvia miehistölle, he ovat melko hämmästyneitä, mutta näyttävät uskovan hänen tarinansa. Bud vie hänet syrjään ja ajattelee, että hänellä saattaa olla hallusinaatioita, mutta Lindsey vakuuttaa tälle, ettei hänellä ole niitä eikä HPNS:ää (High Pressure Nervous Syndrome).

Taistellessaan kylmää vastaan ​​he huomaavat, että NTI:t ovat lähettäneet käärmemäisesti liikkuvan merivesipatsaan tutkimaan porauslauttaa, joka näyttää toimivan kuin muukalaisten versio kauko-ohjattavasta ajoneuvosta. Vaikka miehistö suhtautuu ilmiöön uteliaasti, Coffey hermostuu huomatessaan että vesipatsas tarkastelee taistelukärkeä ja on tullut lautan sukellusaltaan kautta. Hän leikkaa vesipatsaan kahtia sulkemalla paineoven, jolloin vesipatsas vetäytyy takaisin mereen.

Kiinnitettyään taistelukärjen yhteen kauko-ohjattavista ajoneuvoista, Coffey tekee kohtalokkaan päätöksen lähettää ne molemmat haudan pohjalle, josta NTI:t näyttävät tulevan. Hän käskee Schoenickin pakottamaan miehistön keittiöön ja lukitsemaan heidät sisään ja estämään heitä pakenemasta. Lindsey yrittää järkeillä hänen kanssaan oven läpi, kun se yhtäkkiä aukeaa ja Jammer ilmestyy koomasta heränneenä ja on nujertanut Schönickin. Jammer kertoo että enkelit pelastivat hänet ja auttoivat häntä hengittämään. Tajutessaan että Coffey kärsii HPNS:sta johtuvasta vainoharhaisuudesta (High Pressure Nervous Syndrome, ulkoisen paineen nopea kasvu syvyyksissä 180-240 m, aiheuttaa vapinaa) miehistö vakoilee häntä kauko-ohjattavan ajoneuvon kameran avulla ja löytää hänet ja toisen Navy SEALin jäsenen varustamassa taistelukärkeä NTI:tä vastaan tehtävään hyökkäykseen.

Yrittääkseen pysäyttää Coffeyn Bud joutuu hänen kanssaan tappeluun, mutta Coffey pakenee minisukellusveneessä aseistetun taistelukärjen kanssa. Bud ja Lindsey jahtaavat häntä toisella sukellusveneellä vahingoittaen molempia. Coffey voisi laukaista taistelukärjen, mutta hänen sukellusveneensä ajautuu reunan yli ja räjähtää paineen vuoksi surmaten hänet. Budin mini-sukellusvene on käyttökelvoton ja saa vuodon. Koska käytössä on enää vain yksi toimiva sukelluspuku, Lindsey päättää saattaa itsensä syvään hypotermiaan ja laukaista näin ns. sukeltavan nisäkkään hapensäästön. Bud ui hänen kanssaan takaisin porauslautalle, jossa miehistö elvyttää Lindseyn.

Yli 2 mailin syvyydessä heidän alapuolellaan oleva taistelukärki päätetään tehdä toimintakyvyttömäksi. Navy SEAL Monk auttaa Budia käyttämään nestehengityslaitteella varustettua kokeellista sukelluspukua, jotta tämä pystyy sukeltamaan yhtä syvälle. Bud voi kommunikoida vain puvussa olevan näppäimistön kautta. Hän aloittaa sukelluksen Lindseyn äänen opastamana, joka pitää hänet järkevästi ajatteleva huolimatta lisääntyvän paineen vaikutuksista ​​ja hän pääsee taistelukärjen luokse. Monk opastaa Budia tekemään sen toimintakyvyttömäksi. Koska happea on jäljellä enää vähän, Bud selittää tienneensä että hänen matkansa oli vain yhteen suuntaan, ja kertoo Lindseylle rakastavansa tätä. Hänen odottaessaan kuolemaa, NTI lähestyy Budia, tarttuu häntä kädestä ja opastaa hänet valtavaan muukalaiskaupunkiin syvällä haudassa. NTI:t luovat Budille ilmataskun, jonka avulla hän hengittää normaalisti. NTI:t toistavat Budin vaimolleen lähettämän viestin ja he katsovat toisiinsa täydessä yhteisymmärryksessä.

Deep Coren miehistön odottaessa pelastumistaan he saavat Budilta viestin, jossa tämä kertoo tavanneensa ystäviä ja varoittaa heitä pitämään tiukasti kiinni. Lautan pohja tärisee ja haudassa näkyvät valot ennakoivat saapuvaa avaruusalusta. Se nousee valtameren pinnalle, ja Deep Core sekä useat muut pinnalla olevat alukset ajautuvat karille sen runkoon. Deep Coren miehistö poistuu lautalta yllättyneenä siitä, etteivät kuolleet sukeltajantautiin. He näkevät Budin kävelevän ulos avaruusaluksesta ja Lindseyn juoksevan halaamaan tätä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Video-oppaassa vuodelta 1994 Ilkka Jauhiainen kehuu elokuvaa teknisesti uskomattoman taitavaksi mutta moittii sitä tarinaltaan lapselliseksi. Hänestä lopun tietokonegrafiikkajaksot pilaavat kokonaisuutta. Hän antoi elokuvalle kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1]

  1. Jauhiainen, Ilkka: ”Abyss – syvyys”, Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.