Navy SEAL

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Navy SEAL -joukkojen tunnus

Navy SEALs (lyh. SEa-Air-Land, meri-ilma-maa, sana seal tarkoittaa myös hyljettä) on Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukko. Vuonna 1961 perustettu Navy SEALs kykenee nimensä mukaisesti erikoisoperaatioihin merellä, ilmassa ja maalla. Navy SEALsin tehtäviin kuuluvat muun muassa hyökkäystehtävät (iskuosastotoiminta, sabotaasi, panttivankien pelastustehtävät sekä kohteiden valtaaminen maalla ja merellä), erikoistiedustelu (vihollisalueen kohdetiedustelu ja valvonta sekä maihinnousun valmistelu), ulkomaisten joukkojen koulutus, epätavanomainen sodankäynti sekä terrorisminvastaiset operaatiot. Aiemmin Navy SEALs erikoistui epätavanomaisiin operaatioihin merillä ja muissa vesistöissä, rajoittaen toimintansa noin 30 kilomerin päähän rannikolta, mutta viime vuosina se on operoinut yhä enemmän maalla.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SEAL-sotilaat nousevat maihin.

Navy SEALsin historia juontaa vuonna 1943 perustettuihin laivaston erikoisjoukkoihin nimeltä Naval Combat Demolition Units (NCDU) ja Underwater Demolition Teams (UDT), joiden tehtävänä oli tiedustella vihollisen ranta-alueita, merkitä maihinnousupaikkoja, sekä räjäyttää esteitä ja linnoitteita maihinnousun tieltä. Vuonna 1944 NCDU osallistui Normandian maihinnousuun ja UDT Tyynenmeren operaatioihin.

Vuosina 1950-1953 UDT operoi Korean sodassa. Kun Navy SEAL vuonna 1961 perustettiin, sen upseerit ja miehistö rekrytoitiin aluksi UDT:n riveistä. Vuonna 1962 SEAL-yksiköitä lähetettiin kouluttamaan Etelä-Vietnamin erikoisjoukkoja. Vietnamin sodan eskaloitumisen jälkeen SEAL-yksiköt suorittivat erikoisoperaatioita Vietkongin ja Pohjois-Vietnamin joukkojen selustassa.

SEAL-yksiköitä oli mukana mm. Grenadan miehityksessä vuonna 1983, Panaman miehityksessä vuonna 1989, Persianlahden sodassa vuonna 1991 ja vuonna 2003 alkaneessa Irakin sodassa. Vuodesta 2001 lähtien SEAL-yksiköt ovat osallistuneet Afganistanin sotaan.

Vuonna 2011 aiemmin SEAL Team 6 -nimellä tunnettu SEAL-yksikkö DEVGRU suoritti operaation, jossa Osama bin Laden surmattiin.

Navy SEALs -joukkojen rakenne ja ryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Navy SEAL -joukkue käsittää 16 taistelijaa (2 upseeria ja 14 aliupseeria). Joukkue on jaettu kahteen ryhmään (1 upseeri ja 7 aliupseeria). Ryhmä puolestaan koostuu kahdesta nelimiehisestä partiosta, joissa kummassakin on kaksi sukeltajaparia.


yksikön tunnus yksikkö toiminta-alue Ryhmiä Päämaja
SEAL-TEAM1.jpg SEAL Team 1 koko maapallo 6 Coronado, Kalifornia
SEAL-TEAM2.jpg SEAL Team 2 Eurooppa 6 Little Creek, Virginia
SEAL-TEAM3.jpg SEAL Team 3 Lähi-itä 6 Coronado, Kalifornia
SEAL-TEAM4.jpg SEAL Team 4 Etelä-Amerikka 6 Little Creek, Virginia
SEAL-TEAM5.jpg SEAL Team 5 koko maapallo 6 Coronado, Kalifornia
Naval Special Warfare Development Group.jpg Naval Special Warfare Development Group koko maapallo salainen Dam Neck, Virginia
SEAL Team 7 SEAL Team 7 koko maapallo 6 Coronado, Kalifornia
SEAL-TEAM8.jpg SEAL Team 8 Afrikka 6 Little Creek, Virginia
SEAL-TEAM10.jpg SEAL Team 10 Lähi-itä 6 Little Creek, Virginia
Sealdeliveryvehicleteamonepatchsmall.jpg SEAL Delivery Vehicle Team One koko maapallo 4 Pearl Harbor, Havaiji

Koulutusjaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SEAL-koulutukseen kuuluu runsaasti sukellusharjoituksia.
SEAL-joukko nousemassa maihin.

Basic Underwater Demolition/SEAL (BUD/S)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä testi- ja harjoitusjakso kestää 24 viikkoa. BUD/S saattaa karsia hakijoista jopa 90 prosenttia.

SEAL Qualification Training (SQT)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BUD/S:in läpäisseet jatkavat koulutusta 28 viikkoa kestävällä SQT-jaksolla, jonka aikana suoritetaan mm. taistelusukeltajakurssi ja laskuvarjohyppykurssi. Tätä seuraavat muut erikoiskurssit. Yhteensä SEAL-koulutus kestää noin 2,5 vuotta.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmea Afganistanissa toimivaa Navy Sealia on syytetty vankien kidutuksesta ja pahoinpitelyistä vuonna 2012 kostoksi pommi-iskusta, jossa kuoli yksi Navy Seal. Sealit myös ryöstelivät siviileiltä[2].

Sodat ja taistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Navy SEAL.
  1. Mike Ryan: Erikoisjoukot. readme.fi 2007, s. 198-199.
  2. Tea Manninen: NYT: Raportti paljastaa järkyttäviä väitteitä Yhdysvaltojen Navy Seal -sotilaista (html) Ilta-Sanomat. 21.12.2015. NYT: Raportti paljastaa järkyttäviä väitteitä Yhdysvaltojen Navy Seal -sotilaista. Viitattu 21.12.2015. suomi