Metal Gear

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopeliä. Mikäli tarkoitit pelisarjaa johon kyseinen peli kuuluu, katso Metal Gear -pelisarja. Mikäli tarkoitit pelisarjassa esiintyvää asetta, katso Metal Gear (kuvitteellinen ase).
Metal Gear
Metalgearmsx2.jpg
Kehittäjä Konami
Julkaisija Konami
Suunnittelija Hideo Kojima
Pelisarja Metal Gear
Julkaistu
 • JP 7. heinäkuuta 1987
Lajityyppi hiiviskelypeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: A (kaikenikäisille)
ESRB: Kaikenikäisille
Alusta MSX2, NES, Commodore 64
Jakelumuoto C-kasetti, pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Metal Gear on Konamin kehittämä hiiviskelypeli, joka julkaistiin vuonna 1987 MSX2-tietokoneelle. Peli oli yksi ensimmäisistä hiiviskelypeleistä, ja sen kehitti Hideo Kojima. Peli oli Metal Gear -pelisarjan ensimmäinen peli, joskin aikajärjestyksessä ensimmäinen Metal Gear -peli on Snake Eater. Peli julkaistiin myös hiukan myöhemmin NES:ille.

Näistä kahdesta versiosta on kehitetty jälkeenpäin useita versioita eri konsoleille. NES-versio portattiin IBM PC:lle ja Commodore 64:lle Pohjois-Amerikassa, sekä Nintendo GameCubelle emuloituna japanilaisen Metal Gear Solid: The Twin Snakes -pelin bundle-pakkauksen mukana. MSX2-versio julkaistiin myöhemmin matkapuhelimille, sekä Metal Gear Solid 3: Subsistence -pelin mukana. Jälkimmäisessä versiossa on muokattu hahmojen ulkonäköä, sekä lisätty ja käännetty dialogia englannin kielelle. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Metal Gear julkaistiin Pohjois-Amerikassa MSX2-versiona.

Metal Gear
-pelisarjan aikajana
n · k · m

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 200 kilometriä pohjoiseen Galtzburgista, Etelä-Afrikassa, sijaitsee Outer Heaven, linnoitettu osavaltio, jonka perusti legendaarinen palkkasoturi 80-luvun lopulla. Länteen oli päässyt valumaan tieto, että Outer Heavenissä kehiteltäisiin massatuhoasetta. FOXHOUND-järjestön erikoisvoimien käskettiin tunkeutua Outer Heaveniin. "Operaatio: Intrude N313":ssa FOXHOUNDin vakooja, Gray Fox soluttautui Outer Heaveniin. Muutama päivä myöhemmin Foxiin ei enää saatu yhteyttä. Hänen viimeinen viestinsä oli "Metal... Gear..." Tämän seurauksena FOXHOUNDin komentaja, Big Boss, lähettää järjestön nuorimman agentin, Solid Snaken, pelastamaan Gray Foxin.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tarkoituksena on soluttautua Outer Heaveniin vihollisten huomaamatta. Pelaajan päätehtävä on saada kontakti Gray Foxin kanssa. Pelaajan täytyy varoa vihollisia ja piiloutua kaikilta mahdollisilta visuaalisilta kontakteilta turvakameroiden ja vartijoiden kanssa. Jos pelaaja huomataan, hyökkäävät vartijat Snaken kimppuun, kunnes tämän onnistuu paeta turvalliseen paikkaan tai ottaa hengiltä riittävän monta vihollista.

Pelin alussa pelaajalla ei ole aseita, mutta niitä saa suuren määrän pelin aikana, alkaen pistoolista erilaisiin räjähteisiin. Ammuksia ei ole loputtomasti, mutta niitä saa helposti lisää. Aseita ei käytetä pelkästään vihollisten tappamiseen, vaan myös esteiden, kuten sähkölattioiden, tuhoamiseen. Snake voi myös käyttää nyrkkejään tyrmätäkseen vartijat, jolloin nämä joskus pudottavat hyödyllisiä tavaroita.

Pelialue on jaettu pääosin kolmeen osaan, joissa pelaaja etenee kohti seuraavaa tehtävää. Pelaaja löytää pelin aikana avainkortteja, joilla pääsee täysin uusiin alueisiin. Joskus pelaaja joutuu myös taistelemaan pomovihollisia vastaan.

Pelissä on mukana myös radio, jolla otetaan yhteys henkilöihin, joilta saa mm. apua ja lisätietoja tehtävistä. Tietyissä huoneissa radiosta kuulee toisia asioita kuin toisissa, joten radio on huonepohjainen. Radio muistuttaa myöhemmissä peleissä esiintynyttä CODEC-kommunikaatiojärjestelmää.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Solid Snake: Pelaajan ohjastama hahmo. FOXHOUNDin uusimpia lisäyksiä joukkoihinsa. Operaatio N313 on hänen ensimmäinen tehtävänsä.
 • Big Boss: FOXHOUNDin johtaja, ja Snaken komentaja. Hän auttaa Snakea tehtävän aikana radion avulla. Pelin lopulla selviää, että Big Boss on myös Outer Heavenin takana, ja hänen alkuperäinen suunnitelmansa oli syöttää länsivalloille väärää tietoa Snaken avulla.
 • Gray Fox: FOXHOUNDin agentti, jolle on annettu koodinimeksi Fox, mikä on FOXHOUNDin korkein arvo. Hänet vangittiin hänen soluttautuessaan Outer Heaveniin, mutta Snake pelastaa hänet. Fox kertoo Snakelle Metal Gearista ja tohtori Petrovichista.
 • Tri Petrovich Madnar: Metal Gear TX-55:n suunnittelija. Häntä pidetään vankina Outer Heavenissä, ja hänet on pakotettu työskentelemään Metal Gearin parissa hänen tytärtään, Elleniä, uhkaamalla.
 • Kyle Schneider: Outer Heavenin vastaisen vastarinnan johtaja, alkuperäisesti paikan pääarkkitehti. Auttaa Snakea radion välityksellä.
 • Jennifer: Auttaa Snakea radion välityksellä. Suostuu keskustelemaan Snaken kanssa vasta, kun hän on saavuttanut tarpeeksi korkean tason.

Versioiden erot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metal Gearista on tehty pääasiassa kaksi versiota, alkuperäinen MSX2-versio, sekä sen käännös NES:lle. Peleissä on pienoisia eroja keskenään. MSX2-version teki Kojima tiimeineen, kun NES-versio oli lähinnä kevyt käännös, jonka teki toinen tiimi Konamilla. NES-versio on näistä tunnetumpi, mikä johtuu siitä, ettei MSX2-versiota julkaistu ikinä Yhdysvalloissa.

Konami tuotti NES-version ilman Kojiman tarkkaa valvontaa. Pieniä kompromisseja ja muutoksia jouduttiin tekemään, sillä MSX2 oli tehokkaampi kuin NES. Kojima itse ei ole pitänyt NES-versiosta ja pitää sitä liian vaikeana. Koska Metal Gearin NES-versio myi yli miljoona kappaletta pelkästään Yhdysvalloissa, päätti Konami tehdä ainoastaan länsimaiseen levitykseen jatko-osan NES:lle nimellä Snake’s Revenge ilman Kojimaa. Myöhemmin myös Kojimalle annettiin lupa tehdä virallinen jatko-osa Metal Gear 2: Solid Snake MSX2:lle, joka julkaistiin vain Japanissa.

 • Suurin ero on "supertietokoneen" tuhoaminen. MSX2-versiossa täytyy asentaa 16 muoviräjähdettä Metal Gear TX-55:n jalkoihin tietyssä järjestyksessä. NES-versiossa pommit asetetaan Metal Gearia ohjaavaan supertietokoneeseen, eikä itse Gearia nähdä pelin aikana.
 • MSX2-versiossa peli alkaa Snaken saapuessa Outer Heavenin lähelle vesiteitse. NES-versiossa Snake hyppää laskuvarjolla.
 • Hind D -helikopteri on NES-versiossa korvattu "Twin Shot"-nimisellä viholliskaksikolla.
 • Snaken kasvoja ei näy radion ruudussa NES-versiossa.
 • Musiikkimaailma on kokenut vaihdoksia

Julkaisupäivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikrobitti antoi arvostelussaan pelin NES-versiolle 85 pistettä sadasta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. MikroBitti 4/90, Konsolaatikko-palsta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]