Navaronen tykit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Navaronen tykit
The Guns of Navarone
GunsofNavarone.jpg
Ohjaaja J. Lee Thompson
Käsikirjoittaja Carl Foreman
Alistair MacLeanin romaanin pohjalta
Tuottaja Carl Foreman
Cecil F. Ford
Säveltäjä Dimitri Tiomkin
Pääosat Gregory Peck
David Niven
Anthony Quinn
Stanley Baker
James Darren
Anthony Quayle
Irene Papas
Gia Scala
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures Corporation
Ensi-ilta 1961
Kesto 158 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, kreikka, saksa
Budjetti 6 000 000 dollaria
Seuraaja Navaronen haukat
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Navaronen tykit (engl. The Guns of Navarone) on Alistair MacLeanin romaaniin perustuva, vuonna 1961 ensi-iltansa saanut sotaelokuva, jonka tapahtumat sijoittuvat Välimerelle toisen maailmansodan aikana. Elokuvan on ohjannut J. Lee Thompson, ja siinä näyttelee aikansa kärkinimistä koostunut näyttelijäjoukko.

Alun perin ohjaajaksi palkattiin Alexander MacKenzie, mutta tuottaja Foreman erotti hänet luovien erimielisyyksien vuoksi. Myös korpraali Millerin näyttelijä David Niven tuli Kenneth Moren tilalle. Gregory Peckin rooliin oli alun perin harkittu Rock Hudsonia ja sitä oli tarjottu William Holdenille, jonka palkkavaatimus, 750 000 dollaria ja 10 % tuotosta, oli tuottajille liian korkea.

Anthony Quayle näyttelee elokuvassa englantilaista majuria. Toisessa maailmansodassa Quayle oli englantilainen armeijan tiedustelun majuri, joka organisoi partisaanitoimia Albaniassa. David Niven pitää elokuvassa kevyen jalkaväen yksikön tunnusta baretissaan. Hän palveli kyseisessä yksikössä sodan aikana.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaksi Navaronen saarella sijaitsevaa erittäin tehokasta saksalaista tykkiä valvoo Kreikan edustalla kulkevaa meriliikennettä. Jo yksi risteilijä on tuhoutunut niiden uhrina. Lisäksi pienellä Kheroksen saarella, jonne ainoa tie kulkee Navaronen ohi, on useita tuhansia brittisotilaita loukussa – ja saksalainen rynnäkköosasto lähestyy. Joukoilla ei ole mahdollisuutta selvitä - ja jos he häviävät, moinen voitto saattaisi olla ratkaiseva tekijä joka saisi puolueettoman Turkin siirtymään saksalaisten puolelle.

Koska tykeille on rakennettu bunkkerikompleksi vuorenrinteeseen, niitä ei voi tuhota ilmahyökkäyksen avulla - ainoa kokeilukin päättyy tuhoisasti. Kuudesta liittoutuneiden sotilaasta muodostuva joukko lasketaan saarelle. Heidän tulee ottaa yhteys paikallisiin partisaaneihin ja yrittää räjäyttää tykit, ennen kuin britit ehtivät toteuttaa alueella kaavaillun laivasto-operaation.

Ainoa reitti saarelle kulkee pitkin pystysuoraa satojen metrien korkuista kallioseinämää. Vain yksi mies koko maailmassa on käytettävissä, joka pystyisi johtamaan sissiretkikunnan tuota reittiä pitkin: maailman parhaana vuorikiipeilijänä pidetty uusseelantilainen Keith Mallory, "Ihmiskärpänen" (Gregory Peck) . Hänet hankitaan paikalle ja hän suostuu tehtävään. Muut miehet ovat yhtä tarkkaan valittuja. Heistä merkittävimmät ovat räjähde-ekspertti korpraali Dusty Miller (David Niven) ja kreikkalainen eversti Andrea Stavros (Anthony Quinn).

Monta mutkaa matkaan mahtuu: jo lähtiäisiksi kaapataan oven takana kuunnellut paikallinen asukas - jonka paikallinen komendantti majuri Baker (Allan Cuthbertson) suostuu vangitsemaan vasta kun ryhmän johtaja Mallory käskee ampua molemmat - ja tietenkin "viaton pyykkäripoika" päästetään heti vapaaksi kun ryhmä on lähtenyt.... ja merkillistä kyllä, saksalaiset odottavat hyökkääjiä.... tosin taistelusta tulee ruma ja lyhyt.

Navaronella ensin alus ja suuri osa varusteista menetetään; sitten yksi ryhmästä loukkaantuu vakavasti ja tarvitsisi lääkärinapua, mikä ei tule kysymykseenkään. Eikä tässä kaikki: vaikka ryhmä joutuu vangiksi ja pääsee pakoon, osoittautuu että navaronelaisten partisaanien joukossa on kavaltaja: kellolaite on rikottu sekä tulilanka ja räjähtävä elohopeasuola ovat poissa.

Elokuvassa esiintyy - kirjasta poiketen - kaksikin naista. Voi kuitenkin sanoa että elokuvan naiskuva on häijyn sovinistinen.

Kirjassa haavoittunut jää pitelemään saksalaisia ja kuolee, elokuvassa hän pääsee sairaalaan ja ilmeisesti selviää.

Kavaltaja paljastuu ja ammutaan.

Kekseliäs räjähde-ekspertti Miller onnistuu rakentamaan miinoituksen niin ettei sitä kokonaan havaita - esillä olevat moninkertaiset osat kyllä mutta yksi osa jää huomaamatta.

Ryhmä pääsee hävittäjille jotka ovat tulossa ja kaksi yhteislaukausta pamahtaa - mutta ennen kolmatta laukausta Millerin loukku toimii ja tykit tuhoutuvat.

Elokuva päättyy navaronelaisen synkkään kommenttiin:

»Kylämme maksavat kovan hinnan tästä onnistumisesta...»

Juonipaljastukset päättyvät tähän.