Leijonakuningas 3 – Hakuna Matata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leijonakuningas 3 – Hakuna Matata
The Lion King 1½
Ohjaaja Bradley Raymond
Käsikirjoittaja Roger Allers
Irene Mecchi
Bill Steinkiller
Raymond Singer
Evan Spiliotopoulos
Tuottaja George A. Mendoza
Säveltäjä Don Harper
Leikkaaja Joyce Arrastia
Pääosat Nathan Lane
Ernie Sabella
Matthew Broderick
Julie Kavner
Jerry Stiller
Robert Guillaume
Moira Kelly
Whoopi Goldberg
Cheech Marin
Jim Cummings
Edward Hibbert
Jason Rudofsky
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Buena Vista Home Entertainment
Levittäjä InterCom
Disney+
Walt Disney Studios Home Entertainment
Ensi-ilta Yhdysvallat 10. helmikuuta 2004
Suomi 27. helmikuuta 2004
Kesto 77 min
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä Leijonakuningas 2 – Jylhäkallion ylpeys
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Leijonakuningas 3 – Hakuna Matata (The Lion King 1½: Hakuna Matata) on animaatioelokuva, joka on sivutarina The Walt Disney Companyn elokuvalle Leijonakuningas. Se on Leijonakuningas-elokuvasarjan kolmas ja viimeinen osa. Elokuva keskittyy Timoniin ja Pumbaan ennen kuin he tapaavat Simban sekä Timonin, Pumban ja Simban ystävyyden alkuaikoihin. Elokuva julkaistiin suoraan kotivideona, eikä sitä näin ollen esitetty elokuvateattereissa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kertomus alkaa Timonin ja Pumban katsellessa elokuvaa Leijonakuningas pimeässä elokuvateatterissa. Timon haluaa Pumban kelaavan elokuvan siihen kohtaan, jossa he ilmestyvät elokuvaan. Pumba selittää, että he ovat olleet elokuvassa mukana sen alusta asti. Kun Timon kiistää tämän, Pumba kelaa elokuvaa aikaan ennen Leijonakuninkaan alkua sekä Simban syntymää.

Timon elää mangustien siirtokunnassa. Hän on yksi surkeimmista tunnelienkaivajista, minkä vuoksi muut antavat hänelle pilkkaavia lempinimiä. Hänen äitinsä on aina kannustanut Timonia, mutta hänen setänsä Max on skeptisempi ja häpeää veljenpoikaansa. Hänen isäänsä ei elokuvassa mainita lainkaan, mutta hän on poistetussa kohtauksessa, ikään kuin välähdyksenä menneestä. Timonin äiti vakuuttaa Maxin antamaan Timonille töitä vartijana. Työ päätyy katastrofiin Maxin pelastuessa juuri ja juuri kolmen hyeenan, Shenzin, Banzain ja Edin suusta. Timon menettää yhteisönsä luottamuksen ja lähtee toivoen, että löytäisi paikkansa maailmassa. Matkallaan Timon tapaa Rafikin, joka kertoo Timonille, että hän etsii "Hakuna Matataa" ja kertoo hänelle, kuinka sen löytää. Tämä on ilmeisesti ehkä virhe, sillä Leijonakuninkaassa Timon kysyy Nalalta "Kuka on apina?", vaikka tässä elokuvassa Timon tunsi Rafikin jo ennen tuota kohtausta (ellei kohtauksella tarkoitettaisi sitä, että Timon kysyy Rafikin nimeä Nalalta). Matkalla Timon ja Pumba tapaavat ensimmäistä kertaa.

Timonin ja Pumban seikkailu alkaa samaan aikaan Leijonakuninkaan tapahtumien kanssa. He kävelevät läpi lauman eläimiä, jotka ovat tulleet kunnioittamaan juuri syntynyttä tulevaa leijonakuningasta Simbaa. Pumba väittää ettei ole kovin hyvä väkijoukoissa, jolloin hän pieraisee vahingossa ja kauhea haju saa muutamat eläimet kaatumaan. Eläimet edempänä näkevät tämän ja luulevat muiden eläinten kumartavan, joten he kumartavat myös. Timon ja Pumba jatkavat matkaansa ja löytävät lopulta uuden kotipaikan. Eräänä aamuna he häiriintyvät ulkoa tulevasta äänestä, joka lähtee Simbasta, Nalasta ja eläimistä, jotka laulavat kappaletta Kruunun saan kuninkaan. Timon raivostuu ja potkaisee eläintornin alimpana olevaa elefanttia jalkaan. Elefantti hyppää yllättyneenä ja se selittää, miksi torni romahti alkuperäisessä elokuvassa. Timonin ja Pumban koti hajoaa ja heidän täytyy lähteä etsimään uutta kotia. Matkalla he vaeltavat norsujen hautausmaan ohi ja todistavat Mufasan pelastavan pennut hyeenoilta. Myöhemmin he näkevät marssivan hyeenalauman. Myöhemmin kanjonissa he näkevät vauhkoontuneen gnuulauman. Kaiken keskellä he putoavat vahingossa vesiputoukseen ja löytävät itsensä viidakosta, josta tulee heidän uusi kotinsa. Myöhemmin he löytävät Simban ja elokuva näyttää joitain pätkiä heidän elämästään viidakossa vuosien varrella.

Aikuisena Simba kohtaa lapsuudenystävänsä Nalan. Timon ja Pumba tekevät kaikkensa estääkseen Simbaa rakastumasta häneen. Tällä on katastrofaaliset seuraukset, mikä selittää muutaman asian alkuperäisestä elokuvasta: Simba ja Nala putosivat kalliolta, koska Timon ja Pumba pitelivät köyttä kallion reunalla. Vaikka he epäonnistuivat, he ovat iloisia nähdessään Simban riitelevän Nalan kanssa ja juoksevan savannille. Aamulla he kuitenkin tajuavat, että Simba on lähtenyt takaisin kotiinsa haastamaan Scarin. Pumba seuraa Nalaa jättäen Timonin yksin. Rafiki saapuu Timonin eteen, mutta ennen kuin hän ehtii sanoa mitään, Timon tajuaa, että hänen "Hakuna Matatansa" ovat kaikki hänen ystävänsä, ei kotinsa. Timon ottaa Pumban kiinni ja he jatkavat matkaa yhdessä.

Perillä Timon kohtaa äitinsä ja setänsä ensimmäistä kertaa lähtönsä jälkeen. He taistelevat hyeenoja vastaan samalla, kun Simba taistelee Scarin kanssa. Kiitos Timonin, hyeenat vierivät alas tunnelia juuri ajoissa kohdatakseen Scarin sen jälkeen, kun Simba on heittänyt hänet alas kalliolta. Simbasta tulee kuningas ja Timon kertoo äidilleen löytäneen paikkansa, mutta että jotain puuttuu silti. Lopuksi Timon ja Pumba palaavat viidakkoon tuoden koko Timonin siirtokunnan mukanaan. Mangusteilla on nyt turvallinen työpaikka, jota he voivat kutsua kodiksi, ja Timonista tulee sankari.

Kun elokuva loppuu, Pumba sanoo, että hän haluaa nähdä sen uudestaan. Pian äiti, Max, Simba ja Rafiki tulevat myös katsomaan elokuvaa. Heihin liittyy useita muitakin Disneyn hahmoja, jotka alkavat mylviä teatterissa. Timon antaa periksi ja laittaa elokuvan pyörimään uudestaan. Pumba sanoo ettei vieläkään ole kovin hyvä väkijoukoissa.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisääni Suomenkielinen Rooli
Nathan Lane Antti Pääkkönen Timon
Ernie Sabella Pekka Laiho Pumba
Julie Kavner Ulla Tapaninen Timonin äiti
Jerry Stiller Tom Pöysti Max-setä
Matt Weinberg Saska Pulkkinen Nuori Simba
Robert Guillaume Abdesselam Chellaf Rafiki
Whoopi Goldberg Raija Alenius Shenzi
Cheech Marin Antti Pääkkönen Banzai
Matthew Broderick (dialogi)

Jopseh Williams (laulu)

Paavo Kerosuo Simba
Moira Kelly (dialogi)

Sally Dworsky (laulu)

Annimaria Rinne Nala
Jim Cummings Mario Filio Ed
Edward Hibbert Veikko Honkanen Zazu
Jason Rudofsky Jukka Rasila Mangustit