Robert Guillaume

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Guillaume 1980

Robert Guillaume (synt. Robert Peter Williams; 30. marraskuuta 1927 St. Louis, Missouri24. lokakuuta 2017 Los Angeles, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen teatteri- ja televisiorooleistaan tunnetuksi tullut näyttelijä. Hän esitti sarkastista hovimestari Bensonia sarjoissa Kupla ja Benson.[1]

Guillaume syntyi St. Louisissa, Missourissa, ja opiskeli St. Louisin ja Washingtonin yliopistoissa. Hän suoritti myös armeijan ennen näyttelijänuran alkamistaan. Hän teki Broadway-debyyttinsä vuonna 1961. Hän sai kaksi Emmy-palkintoa vuosina 1979 ja 1985 ja oli lisäksi mm. Golden Globe- ja Tony-ehdokkaana.

Guillaumella oli ajoittain rooleja myös elokuvissa, kuten Wanted: Dead or Alivessa Philmore Walkerina ja Big Fishissä tohtori Bennettinä. Hän ja hänen ensimmäinen vaimonsa Marlene Williams erosivat vuonna 1983; liitosta oli syntynyt kaksi poikaa. Vuonna 1984 hän meni uusiin naimisiin Donna Brown Guillaumen kanssa. Heille syntyi vuonna 1990 tytär Rachel. Samana vuonna toinen pojista menehtyi 32-vuotiaana AIDSiin.

Guillaume toipui lievästä aivoverenkiertohäiriöstä, jonka hän koki 14. tammikuuta 1999 erään Sports Night -sarjan jakson kuvausten ollessa käynnissä. Hänellä on tähdet Hollywood ja St. Louis Walk of Fameissa.

Guillaume tunnetaan myös ääninäyttelijänä: hän oli Leijonakuninkaan ja sen jatko-osien Rafiki sekä Half-Life 2 -pelin Eli Vance. Jälkimmäisestä hänelle myönnettiin vuonna 2005 Interactive Achievement Award.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Byrge, Duane & Barnes, Mike: Robert Guillaume, ‘Benson’ Emmy Winner, Dies at 89 The Hollywood Reporter. 24.10.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.