Basil Hiiri – Mestarietsivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Basil Hiiri – Mestarietsivä
The Great Mouse Detective
Elokuvan DVD-kansi.
Elokuvan DVD-kansi.
Ohjaaja Ron Clements
Burny Mattinson
Dave Michener
John Musker
Käsikirjoittaja Peter Young
Vance Gerry
Steve Hulett
John Musker
Ron Clements
Perustuu Eve Titusin kirjasarjaan Basil of Baker Street
Tuottaja Burny Mattinson
Säveltäjä Henry Mancini
Leikkaaja Roy Brewer
James Melton
Pääosat Vincent Price
Barrie Ingham
Val Bettin
Susanne Pollatschek
Candy Candido
Alan Young
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Walt Disney Feature Animation
Levittäjä Buena Vista Distribution
Ensi-ilta Yhdysvallat 2. heinäkuuta 1986
Suomi 19. joulukuuta 1986
Kesto 74 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 14 miljoonaa $
Tuotto 38 625 550 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Basil Hiiri – Mestarietsivä (tai Mestarietsivä Basil Hiiri, engl. The Great Mouse Detective) on Disneyn 26. animaatioelokuva, jonka tekemiseen meni neljä vuotta ja joka valmistui vuonna 1986. Elokuva pohjautuu Eve Tituksen lastenkirjaan Basil of Baker Streetiin (suom. Baker-kadun Basil) ja elokuvan päähenkilö Basil Hiiri on eräänlainen Sherlock Holmesin variaatio, pastissi. Nimensä Basil on saanut useissa elokuvissa Sherlock Holmesia esittäneeltä Basil Rathbonelta.[1]

Lähes kaikki elokuvan päähenkilöt ovat hiiriä, jotka asuvat Lontoossa Isossa-Britanniassa.

Elokuva tunnettiin myös nimellä The Adventures of the Great Mouse Detective (suom. Mestarihiirietsivän seikkailut) vuoden 1992 uuden teatterijulkaisun aikana ja joissain valtioissa Basil the Great Mouse Detective (suom. Basil Hiiri - Mestarietsivä).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lontoossa on sumuinen ilta, ilkeä Liuhu kidnappaa Herra Leikinheimon ja hänen tyttärensä Olivia etsii apua ja kääntyy Baker kadun mestarietsivän Basil Hiiren puoleen juuri Afganistanista palanneen tohtori Dawsonin kanssa. Olivia lähtee etsimään isäänsä Basilin, Dawsonin ja Tobin kanssa. He löytävät johtolankoja Leikinheimosta, mutta ongelmia tulee lisää kun Liuhu-lepakko kidnappaa Olivian eräässä lelukaupassa.

Basilin ja Dawsonin avulla Olivia löydetään, mutta ongelmia syntyy lisää, kun kuningatar napataan ja rikoksen takana on Basilin arkkivihollinen rotta Ratigan. Basilin avulla kuningatar pelastuu mutta Ratigan onnistuu pakenemaan Olivia mukanaan. Basil, Dawson ja Leikinheimo lähtevät Ratiganin perään joka lopulta törmää Britannian parlamenttitalon kellotorniin, jossa Big Ben sijaitsee. Basil onnistuu pelastamaan Olivian ja Ratigan putoaa tornin huipulta. Olivia pääsee lopulta isänsä luokse, ja tohtori Dawson ryhtyy ratkomaan rikoksia Basilin kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuvan hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basil Hiiri on elokuvan päähenkilö ja hiirimaailman Sherlock Holmes. Hän asuu 221B Baker Streetillä, Sherlock Holmesin kellarissa. Basil on aluksi erakko luonteeltaan, mutta saa elokuvassa uusia ystäviä ja Dawsonista uuden kumppanin. Basil on mestarietsivä, jolta mikään asia ei pysy kauan salassa. Hänen arkkivihollisensa on professori Ratigan. Basilin alkuperäisäänenä on Barrie Ingham.

 • Tohtori David Q. Dawson (engl. Dr. David Q. Dawson)

Basil Hiiren apulainen ja hiirimaailman tohtori Watson, jonka alkuperäisäänenä on Val Bettin. Hän kuului aikaisemmin kuningattaren 66. rykmenttiin Afganistanissa. Ollessaan armeijan palveluksessa, hän oli majuri ja myös kirurgi. Niin kuin Watson, Dawson on ihmeissään lähes aina kun Basil selvittää nerokkaasti jonkun asian. Toisin kuin Watson, Dawson on hiukan kömpelö ja tunari. Esimerkiksi hänen piti vahtia Oliviaa, mutta hän katsoikin muualle, jolloin Liuhu onnistui kidnappaamaan Olivian. Tästä huolimatta on hänestä ollut Basilille apuakin, hän esim. löysi Liuhun pudottaman listan ja hänen ansiostaan Basil keksi suunnitelman heidän ja Olivian vapauttamiseksi. Elokuvan alussa hän ei tuntenut Basilia, mutta tutustui häneen sattumalta, kun hän etsi Basilin kotia Olivian kanssa.

 • Olivia Leikinheimo (engl. Olivia Flaversham)

Olivia Leikinheimo on skotlantilaisen lelujen keksijän herra Leikinheimon tytär. Kun Liuhu kidnappaa hänen isänsä, Olivia lähtee etsimään mestarietsivä Basilia mutta myöhemmin lelukaupassa Liuhu kidnappaa Olivian. Aina kun Basil mainitsee Olivian sukunimen, niin hän sanoo sen aina väärin kuten "Leikinhoidunpoimu", "Liekinheitin" ja "Leivinveivi". Olivian englanninkielisenä äänenä on Susanne Pollatschek ja suomenkielisenä Mona Kortelampi[2].

Konnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Professori Ratigan (engl. Professor Ratigan)

Elokuvan pääpahis ja hiirimaailman professori James Moriarty eli Basilin arkkivihollinen. Basil on monta vuotta yrittänyt saada hänet telkien taakse, mutta Ratigan on aina onnistunut jotenkin pakenemaan Basilin ulottuvilta. Tämän konnan aikomuksena on tehdä "rikosten rikos": hiirikuningaskunnan vallankaappaus. Ihan kuin Moriarty, Ratigania pidetään "rikosten Napoleonina". Ratigan on viemärirotta, mutta ei kuitenkaan pidä itseään sellaisena. Hän suuttuu suunattomasti jos joku kutsuu häntä rotaksi. Mm. Perttulin kutsuessa häntä humalapäissään rotaksi, Ratigan rankaisi häntä syöttämällä tämän Felicialle.

Hänen ja Basilin viimeinen taistelu Big Benissä pohjautuu Sherlockin ja professori Moriartyn viimeiseen taisteluun Reichenbachin putousten luona. Ratigan putosi ja oletettavasti kuoli (vaikka sarjakuvassa hän teki Liuhun kanssa paluun), mutta Basil selvisi hengissä. Ratiganin alkuperäisäänenä on kauhuelokuvien legenda Vincent Price.

 • Liuhu-lepakko (engl. Fidget the Bat)

Ratiganin käheä-ääninen ja tunaroiva lepakkokätyri. Liuhulla on pitkä sininen kaulahuivi, isot, keltaiset mulkosilmät ja murtunut oikea siipi. Hänet tunnistaa erityisesti puujalastaan ja Olivian kertomusten ansiosta Basil tunnisti heti kuka oli hra Leikinheimon sieppauksen takana. Sitä ei kerrottu, miksi Liuhulla on puujalka ja murtunut siipi. Liuhu kidnappasi Olivian eräässä lelukaupassa nimeltään Toys makaamalla vauvansängyssä vauvamyssy päässä. Hän yritti paeta aluksi ikkunasta (josta hän oli tullut sisään), mutta Toby esti häntä ja Liuhu pakeni katolla olevan luukun kautta.

Hänen piti Ratiganin käskystä tappaa hyvä kuningatar syöttämällä tämä Felicialle mutta Basil, Dawson ja Olivia ehtivät juuri ajoissa apuun. Tämän takia Liuhu oli itse joutua Felician ruoaksi.Liuhu tunaroi ainakin kaksi kertaa elokuvan aikana: hänen kidnapatessaan hra Leikinheimon hän ei huomannut Oliviaa, joka kertoi myöhemmin kaiken Basilille ja lelukaupassa hän pudotti kiireissään Ratiganin antaman listan maahan, jonka Dawson sattumalta löysi.

Liuhu on Ratiganin oikeakäsi ja joutuu tekemään usein likaiset hommat. Elokuvan loppupuolella Ratigan pudotti Liuhun ilmalaivastaan väsymyksen takia Thamesjokeen. Koska Liuhu on siipirikko, niin hän ei pystynyt lentämään ja putosi jokeen, mahdollisesti hukkuen sinne. Hänen alkuperäisäänenään on Candy Candido.

 • Ratiganin kätyrit (engl. Thug Guards)

Niin kuin Moriartylla, Ratiganillakin on monia kätyreitä. Nämä kätyrit naamioituivat sotilaiksi Ratiganin mennessään palatsiin. Kätyreihin kuuluu Ville Lisko ja useita hiiriä. Ratiganin kätyreitten ääninä ovat Val Bettin, Walker Edmiston, Wayne Allwine ja Tony Anselmo.

 • Perttuli (engl. Bartholomew)

Yksi Ratiganin kätyreistä, joka on juoppohiiri. Hänen sanottuaan Ratigania "maailman suurimmaksi rotaksi" Ratigan syötti hänet Felicia-kissalleen. Perttulin äänenä on Barrie Ingham, joka oli myös Basilin äänenä.

 • Ville Lisko (engl. Bill the Lizard)

Yksi Ratiganin kätyreistä, joka on Liisa Ihmemaassa -elokuvasta. Hänen sanottuan Ratiganin, Liuhun, ja kätyreiden kanssa ovelampia keinoja. Ville Liskon äänenä on Charles Fleischer.

 • Felicia-kissa (engl. Felicia)

Paksu kissa ja Ratiganin vahvin kätyri/lemmikki. Ratigan kutsuu Feliciaa aina hänen pienellä soittokellollaan. Elokuvassa Felicia söi Perttulin ja oli kaksi kertaa syödä Liuhun. Hän putosi kuninkaallisten vartiokoirien luo vahingossa paetessaan Tobya.

Muut hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Herra Leikinheimo (engl. Mr. Flaversham)

Hra Hiiro Leikinheimo on lelujen keksijä ja hänen ainoa tyttärensä on Olivia. Hänellä on isot silmälasit ja ruskea parta. Yksi elokuvan juonista on etsiä hra Leikinheimoa jonka Liuhu on kidnapannut. Herra Leikinheimon alkuperäisäänenä on Alan Young.

Toby on Sherlock Holmesin lemmikki ja Basilin kaikista kouluttamista koirista paras joka on valmis auttamaan Basilia aina tilanteessa kuin tilanteessa. Toby on vähän yli-innokas eikä välttämättä aina kuuntele Basilia, jos hän on jostain muusta kiinnostunut. Rodultaan Toby on Basset hound.

 • Rouva Judson (engl. Mrs. Judson)

Judson on Basilin lihava ja kiltti palvelija, jolle Diana Chesney antoi äänensä.

 • Kuningatar Hiroria (engl. Queen Mousetoria)

Hyvä kuningatar joka perustuu kuningatar Viktoriaan ja jonka äänenä on Eve Brenner. Ratigan käski Hra Leikinheimon rakentamaan kuningattaresta nuken, jotta hän pääsisi huijaamaan hiirikansaa, että kuningatar on ottanut hänet miehekseen. Basilin ansiosta nukkekuningatar hajoaa ja Ratiganin juoni paljastuu. Kuningatar kiittää Basilia ja Dawsonia lopussa näytetyssä lehdessä.

 • Miss Kitty ja hänen sisarensa (engl. Miss Kitty Mouse)

Miss Kitty ja hänen siskonsa ovat kapakassa tanssivia kauniita valkoisia hiiriä, joiden ulkonäkö muistuttaa jonkin verran Oliviaa. Kun Kitty tuli siskojensa kanssa tanssimaan ja laulamaan, niin kaikki asiakkaat Basilia lukuun ottamatta rakastuivat heihin. Jopa Liuhukin taisi hiukan ihastua heihin. Kittyn äänenä on Melissa Manchester.

 • Tarjoilija (engl. Bar Maid)

Tarjoilija on lihava nainen, joka työskentelee kapakassa (engl. Rat Trap Saloon). Hän tarjosi Basilille ja Dawsonille tuoppia, johon oli sekoitettu huumetta, koska he etsivät Ratigania. Tarjoilijan äänenä on Ellen Fitzhugh.

 • Pianisti (engl. The Pianist)

Pianisti on töissä kapakassa jossa hän soittaa pianoa. Hänellä on sikari suusa ja sormessa sininen timanttisormus. Dawsonin pudotessa pianoon pianisti aikoi lyödä häntä, mutta löikin vahingossa isoa hiirikorstoa, josta syntyi kapakassa tappelu. Pianistilla ei ole ääninäyttelijää.

 • Jonglööri Mustekala (engl. The Juggling Octopus)

Jonglööri Mustekala on kapakassa oleva mustekala, jonka esityksestä kukaan Dawsonia lukuun ottamatta ei pitänyt. Asiakkaat heittivät häntä päin tomaatteja. Jonglööri Mustekalalla ei ole ääninäyttelijää.

 • Neiti Hiiri (engl. Lady Mouse)

Neiti Hiiri on maalta kotoisin oleva hiiri, joka tulee elokuvan lopussa pyytämään Basililta apua koska hän on hukannut timanttisormuksensa. Shani Wallis antoi äänensä hänelle.

Sherlock Holmesia ei näytetä elokuvassa kuin kolmessa kohdassa. Hänen kasvojaan ei näytetä ja parissa kohdassa hän soittaa hyvin viulua. Basil Rathbone on Sherlock Holmesin äänenä ja esitti monessa muussakin elokuvassa Sherlockia.

Watsonia ei näytetä kuin pari kertaa elokuvassa: alussa, jossa hän lukee lehteä jolloin hänen kasvonsa näkyvät sivusta ja elokuvan puolessa välissä puhumassa Holmesille. Silloin näytetään hänen varjonsa ja jalkansa. Vaikka Watson on Sherlock Holmes-kirjoissa laiha, niin elokuvassa hän on Dawsonin lailla lihava ja muistuttaa muutenkin ulkonäöltään häntä. Elokuvassa tri Watsonin äänenä on Laurie Main.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Barrie Ingham  Basil Hiiri, Perttuli  
 Susanne Pollatschek  Olivia Leikinheimo  
 Val Bettin  Tohtori Dawson, Ratiganin kätyri, Asukas Hiiri  
 Vincent Price  Professori Ratigan  
 Alan Young  Herra Leikinheimo  
 Shani Wallis  Neiti Hiiri  
 Candy Candido  Liuhu-lepakko  
 Frank Welker  Toby, Felicia  
 Diana Chesney  Rouva Judson  
 Eve Brenner  Kuningatar Hiroria  
 Basil Rathbone  Sherlock Holmes  
 Charles Fleischer  Bill the Lizard  
 Laurie Main  Tohtori Watson  
 Ellen Fitzhugh  Tarjoilija  
 Walker Edmiston  Kitty Hiiri, Ratiganin kätyri  
 Wayne Allwine  Ratiganin kätyri  
 Tony Anselmo  Ratiganin kätyri  

Suomalainen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkieliset äänet alkuperäisessä kokoillan elokuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jarmo Harjula  Basil Hiiri  
 Heikki Häkkä  Tohtori Dawson  
 Keijo Romppainen  Herra Leikinheimo, Professori Ratigan, Sherlock Holmes, Ratiganin kätyri  
 Mona Kortelampi  Olivia Leikinheimo  
 Riitta Björn  Liuhu-lepakko  
 Riitta Juntunen  Rouva Judson  
 Annu Valonen  Kuningatar Hiroria  
 Kimmo Sirén  Perttuli, Tohtori Watson, Ratiganin kätyri  
 Pekka Simola  Ratiganin kätyri  
 Airi Saastamoinen  Kitty Hiiri, Tarjoilija  
 Kari Lehtomäki  Ville Lisko, Ratiganin kätyri, Musta Rotta, Asukas Hiiri  
 Katja Soininen  Neiti Hiiri  
Suomenkielinen toteutus
 • Äänitys: Suomen Elokuvasäätiö: Tom Forsström, Peter Nordström
 • Kapellimestari: Aarre Joutsenvirta
 • Jälkiäänityksen tuotanto: Olavi Virtamo
 • Äänityksen sihteeri: Ulla Leisio
 • Suomenkielinen käännös: Esko Elstelä
 • Henkilöohjaus: Jarmo Harjula

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • "The World's Greatest Criminal Mind" / "Oi Ratigan" - Esitys Keijo Romppainen, Kimmo Sirén, Kuoro: Pekka Simola, Kari Lehtomäki, Pasi Brandt
 • "Let Me Be Good to You" / "Hei kundit" - Esitys Airi Saastamoinen
 • "Goodbye So, Soon" / "Hei vaan, en jää" - Esitys Keijo Romppainen
 • "Goodbye So, Soon (Reprise)" / "Hei vaan, en jää (Reprise)" - Esitys Kuoro: Keijo Romppainen, Airi Saastamoinen, Mona Kortelampi, Pekka Simola

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.mousedetective.com/mouse_detective_trivia.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
 2. Mona Kortelampi Suomen Näyttelijäliitto. Arkistoitu 29.10.2013. Viitattu 31.12.2014.
 • Suomenkieliset äänet elokuvan DVD-julkaisun lopputeksteissä