Basil Hiiri – Mestarietsivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Basil Hiiri – Mestarietsivä
The Great Mouse Detective
Elokuvan DVD-kansi.
Elokuvan DVD-kansi.
Ohjaaja Ron Clements
Burny Mattinson
Dave Michener
John Musker
Käsikirjoittaja Peter Young
Vance Gerry
Steve Hulett
John Musker
Ron Clements
Perustuu Eve Titusin kirjasarjaan Basil of Baker Street
Tuottaja Burny Mattinson
Säveltäjä Henry Mancini
Leikkaaja Roy Brewer
James Melton
Pääosat Vincent Price
Barrie Ingham
Val Bettin
Susanne Pollatschek
Candy Candido
Alan Young
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Walt Disney Feature Animation
Levittäjä Buena Vista Distribution
Ensi-ilta Yhdysvallat 2. heinäkuuta 1986
Suomi 19. joulukuuta 1986
Kesto 74 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 14 miljoonaa $
Tuotto 38 625 550 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Basil Hiiri – Mestarietsivä (tai Mestarietsivä Basil Hiiri, engl. The Great Mouse Detective) on Disneyn 26. animaatioelokuva, jonka tekemiseen meni neljä vuotta ja joka valmistui vuonna 1986. Elokuva pohjautuu Eve Tituksen lastenkirjaan Basil of Baker Streetiin (suom. Baker-kadun Basil) ja elokuvan päähenkilö Basil Hiiri on eräänlainen Sherlock Holmesin variaatio, pastissi. Nimensä Basil on saanut useissa elokuvissa Sherlock Holmesia esittäneeltä Basil Rathbonelta.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lontoossa on sumuinen ilta, ilkeä Liuhu kidnappaa Herra Leikinheimon ja hänen tyttärensä Olivia etsii apua ja kääntyy Baker kadun mestarietsivän Basil Hiiren puoleen juuri Afganistanista palanneen tohtori Dawsonin kanssa. Olivia lähtee etsimään isäänsä Basilin, Dawsonin ja Tobin kanssa. He löytävät johtolankoja Leikinheimosta, mutta ongelmia tulee lisää, kun Liuhu-lepakko kidnappaa Olivian eräässä lelukaupassa.

Basilin ja Dawsonin avulla Olivia löydetään, mutta ongelmia syntyy lisää, kun kuningatar napataan ja rikoksen takana on Basilin arkkivihollinen rotta Ratigan. Basilin avulla kuningatar pelastuu mutta Ratigan onnistuu pakenemaan Olivia mukanaan. Basil, Dawson ja Leikinheimo lähtevät Ratiganin perään joka lopulta törmää Britannian parlamenttitalon kellotorniin, jossa Big Ben sijaitsee. Basil onnistuu pelastamaan Olivian ja Ratigan putoaa tornin huipulta. Olivia pääsee lopulta isänsä luokse, ja tohtori Dawson ryhtyy ratkomaan rikoksia Basilin kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääni Suomenkielinen ääni Rooli Kuvaus
Barrie Ingham Jarmo Harjula Basil Hiiri Basil Hiiri on elokuvan päähenkilö ja hiirimaailman Sherlock Holmes. Hän asuu 221B Baker Streetillä, Sherlock Holmesin kellarissa. Basil on aluksi erakko luonteeltaan, mutta saa elokuvassa uusia ystäviä ja Dawsonista uuden kumppanin. Basil on mestarietsivä, jolta mikään asia ei pysy kauan salassa. Hänen arkkivihollisensa on professori Ratigan.
Val Bettin Heikki Häkkä Tohtori Dawson Basil Hiiren apulainen ja hiirimaailman tohtori Watson. Hän kuului aikaisemmin kuningattaren 66. rykmenttiin Afganistanissa. Ollessaan armeijan palveluksessa, hän oli majuri ja myös kirurgi. Niin kuin Watson, Dawson on ihmeissään lähes aina kun Basil selvittää nerokkaasti jonkun asian. Toisin kuin Watson, Dawson on hiukan kömpelö ja tunari. Elokuvan alussa hän ei tuntenut Basilia, mutta tutustui häneen sattumalta, kun hän etsi Basilin kotia Olivian kanssa.
Susanne Pollatschek Mona Kortelampi Olivia Leikinheimo Olivia Leikinheimo on skotlantilaisen lelujen keksijän herra Hiiro Leikinheimon tytär. Kun Liuhu kidnappaa hänen isänsä, Olivia lähtee pyytämään apua mestarietsivä Basililta. Aina kun Basil mainitsee Olivian sukunimen, niin hän sanoo sen aina väärin, kuten "Leikinhoidunpoimu", "Liekinheitin" ja "Leivinveivi".
Alan Young Keijo Romppainen Hiiro Leikinheimo Herra Hiiro Leikinheimo on lelujen keksijä ja hänen ainoa tyttärensä on Olivia. Hänellä on isot silmälasit ja ruskea parta.
Vincent Price Professori Ratigan Elokuvan pääpahis ja hiirimaailman professori James Moriarty eli Basilin arkkivihollinen. Basil on monta vuotta yrittänyt saada hänet telkien taakse, mutta Ratigan on aina onnistunut jotenkin pakenemaan Basilin ulottuvilta. Tämän konnan aikomuksena on tehdä "rikosten rikos": hiirikuningaskunnan vallankaappaus. Ihan kuin Moriarty, Ratigania pidetään "rikosten Napoleonina". Ratigan on viemärirotta, mutta ei kuitenkaan pidä itseään sellaisena. Hän suuttuu suunattomasti, jos joku kutsuu häntä rotaksi.
Candy Candido Riitta Björn Liuhu-lepakko Ratiganin käheä-ääninen ja tunaroiva lepakkokätyri. Liuhulla on pitkä sininen kaulahuivi, isot, keltaiset mulkosilmät ja murtunut oikea siipi. Hänet tunnistaa erityisesti puujalastaan. Liuhu on Ratiganin oikea käsi ja joutuu tekemään usein likaiset hommat.
Diana Chesney Riitta Juntunen Rouva Judson Judson on Basilin lihava ja kiltti kodinhoitaja.
Eve Brenner Annu Valonen Kuningatar Hiroria Hyvä kuningatar, joka perustuu kuningatar Viktoriaan. Ratigan käskee Herra Leikinheimon rakentamaan kuningattaresta nuken, jotta hän pääsisi huijaamaan hiirikansaa, että kuningatar on ottanut hänet miehekseen.
Barrie Ingham Kimmo Sirén Perttuli Ratiganin humalainen kätyri.
Charles Fleischer Kari Lehtomäki Ville Lisko Yksi Ratiganin kätyreistä, joka esiintyi alun perin Liisa Ihmemaassa -elokuvassa.
Val Bettin
Walker Edmiston
Wayne Allwine
Tony Anselmo
Keijo Romppainen
Kimmo Sirén
Pekka Simola
Kari Lehtomäki
Ratiganin kätyrit Niin kuin Moriartylla, Ratiganillakin on monia kätyreitä. Nämä kätyrit naamioituivat sotilaiksi Ratiganin mennessään palatsiin. Liuhun, Perttulin ja Ville Liskon lisäksi joukkoon kuuluu useita hiiriä.
Basil Rathbone Keijo Romppainen Sherlock Holmes Sherlock Holmesia ei näytetä elokuvassa kuin kolmessa kohdassa, joista muutamassa hän soittaa viulua. Hahmon kasvoja ei nähdä elokuvan aikana kertaakaan vaan hän esiintyy varjonsa siluetin kautta.
Laurie Main Kimmo Sirén Tohtori Watson Watsonia ei näytetä kuin pari kertaa elokuvassa: alussa, jossa hän lukee lehteä, jolloin hänen kasvonsa näkyvät sivusta ja

elokuvan puolessa välissä puhumassa Holmesille.

Ellen Fitzhugh Airi Saastamoinen Tarjoilija Tarjoilija on lihava nainen, joka työskentelee kapakassa.
Walker Edmiston Kitty Hiiri Miss Kitty ja hänen siskonsa ovat kapakassa tanssivia kauniita valkoisia hiiriä. Kun Kitty tuli siskojensa kanssa tanssimaan ja laulamaan, kaikki asiakkaat Basilia lukuun ottamatta hullaantuivat heihin.
Shani Wallis Katja Soininen Neiti Hiiri Neiti Hiiri on maalta kotoisin oleva hiiri, joka tulee elokuvan lopussa pyytämään Basililta apua, koska hän on hukannut timanttisormuksensa.
Val Bettin Kari Lehtomäki Asukashiiri
Suomenkielinen toteutus
 • Äänitys: Suomen elokuvasäätiö: Tom Forsström, Peter Nordström
 • Kapellimestari: Aarre Joutsenvirta
 • Jälkiäänityksen tuotanto: Olavi Virtamo
 • Äänityksen sihteeri: Ulla Leisio
 • Suomenkielinen käännös: Esko Elstelä
 • Henkilöohjaus: Jarmo Harjula

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • "The World's Greatest Criminal Mind" / "Oi Ratigan" - Esitys Keijo Romppainen, Kimmo Sirén, Kuoro: Pekka Simola, Kari Lehtomäki, Pasi Brandt
 • "Let Me Be Good to You" / "Hei kundit" - Esitys Airi Saastamoinen
 • "Goodbye So, Soon" / "Hei vaan, en jää" - Esitys Keijo Romppainen
 • "Goodbye So, Soon (Reprise)" / "Hei vaan, en jää (Reprise)" - Esitys Kuoro: Keijo Romppainen, Airi Saastamoinen, Mona Kortelampi, Pekka Simola

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Suomenkieliset äänet elokuvan DVD-julkaisun lopputeksteissä