Kuka viritti ansan, Roger Rabbit?

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuka viritti ansan, Roger Rabbit?
Who Framed Roger Rabbit
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Robert Zemeckis
Käsikirjoittaja Jeffery Price
Peter S. Seaman
Perustuu Who Censored Roger Rabbit?
Tuottaja Frank Marshall
Robert Watts
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Dean Cundey
Leikkaaja Arthur Schmidt
Pääosat Bob Hoskins
Christopher Lloyd
Charles Fleischer
Stubby Kaye
Joanna Cassidy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Touchstone Pictures
Amblin Entertainment
Ensi-ilta Yhdysvallat 22. kesäkuuta 1988
Suomi 16. joulukuuta 1988
Kesto 103 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $70 miljoonaa
Tuotto $329 803 958
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? (Who Framed Roger Rabbit) on Robert Zemeckisin ohjaama animaatio- ja näytelmäelokuva vuodelta 1988. Elokuva kertoo etsivä Eddie Valiantin (Bob Hoskins) yrityksestä puhdistaa murhasta syytetyn piirroshahmo Roger Rabbitin maine vuoden 1947 Los Angelesissa, jossa piirroshahmot elävät rinnakkain ihmisten kanssa.

Elokuva on ensimmäinen pitkä elokuva, joka yhdisti oikeat näyttelijät ja piirrosanimaation. Elokuvassa esiintyy joukko tunnettuja mm. Warner Brothersin ja Disneyn piirroshahmoja, muun muassa Mikki Hiiri, Väiski Vemmelsääri, Aku Ankka ja Repe Sorsa. Tämä oli ensimmäinen niistä harvoista kerroista, jolloin eri studioiden hahmot esiintyivät yhdessä.

Elokuva sai ilmestyessään hyvät arvostelut ja voitti neljä Oscar-palkintoa. Elokuvaa kehuttiin sen teknisestä taitavuudesta, mutta myös kypsästä ja tavasta käsitellä aihettaan vakavasti. Elokuva ei olekaan leimallisesti lastenelokuva. Elokuvan saaman suosion vuoksi aiheesta tuotettiin lisäksi kolme lyhytelokuvaa. Elokuvan tuotannosta vastasi Steven Spielbergin Amblin Entertainment -studio ja Touchstone Pictures.

The New York Timesin kriitikot valitsivat Roger Rabbitin vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1947 Los Angelesissa piirroshahmot elävät ihmisten keskuudessa asuen Toontownissa ja ovat mukana live- ja animaatioelokuvien teossa. Yksityisetsivä Eddie Valiant toimi ennen yhdessä veljensä Teddyn kanssa läheisesti piirroshahmojen parissa kunnes tutkiessaan pankkiryöstöä Toontownissa Teddy kuoli piirroshahmon pudotettua pianon hänen päälleen, minkä seurauksena Eddie alkoholisoitui ja vannoi ettei enää tekisi töitä piirroshahmoille. R.K. Maroon, Maroon Cartoon Studiosin päällikkö, on huolissaan hänen suurimman tähtensä, Roger Rabbitin viimeaikaisista huonoista esityksistä. Maroon palkkaa Valiantin tutkimaan huhuja Roger'sin mielettömästä piirrosvaimosta Jessica Rabbitista, jolla on romanttinen suhde Acme Corporationin ja Toontownin omistajan ja gadgetin keksijä Marvin Acmeen. Kun Eddie on katsellut Jessican esityksen maanalaisessa Ink and Paint Clubilla, Valiant salaa kuvaa kamerallaan hänen ja Acmen Taputapu-leikin hänen pukuhuoneessaan, jonka hän näyttää Rogerille, joka järkyttyy. Maroon ehdottaa Rogerille, että hänen pitäisi jättää Jessica, mutta humalainen Roger kieltäytyy ja pakenee.

Seuraavana aamuna Los Angelesin poliisin toimesta Acme löydetään kuolleena tehtaaltaan kassakaappi pudotettuna hänen päähänsä todisteiden osoittaessa Rogerin olevan syyllinen. Tutkiessaan tapausta Valiant tapaa tuomari Doomin, Toontownin korkeimman oikeuden tuomarin, joka on luonut aineen, joka kykenee tappamaan piirroshahmon: myrkyllinen "dippikastike", joka on tehty tärpätistä, asetonista ja bentseenistä. Doom demonstroi aineen tehokkuutta dippaamalla vinkuvan kengän aineeseen. Valiant törmää Rogerin avustajahahmoon, Baby Hermaniin, joka uskoo, että Roger on viaton ja että Acmen puuttuva testamentti, joka antaa Toontownin omistajuuden piirroshahmoille, voi olla avain hänen murhalleen. Valiant löytää Rogerin, joka pyytää häntä auttamaan hänen vapauttamisessa syytteistä ja piilottamaan Rogerin toimistoonsa. Valiant piilottaa vastahakoisesti Rogerin paikalliseen baariin, jota hänen ex-tyttöystävänsä, Dolores, pitää. Jessica lähestyy Valiantia ja sanoo, että Maroon pakotti hänet ottamaan valokuvia, jotta hän voisi kiristää Acmea.

Doom onnistuu näätäapulaistensa avulla löytämään Rogerin baarista ja yrittää teloittaa hänet myrkkyynsä mutta Eddie pelastaa Rogerin ja he ja Dolores karkaavat paikalta piirrostaksi Bennyn avulla. Piileskellessään teatterissa Eddie kertoo Rogerille Teddyn kuolemasta ja Roger ymmärtää miksi Eddie vihaa piirroshahmoja. Kun he lähtevät Doloresin kanssa, Valiant näkee uutisjulkaisun, jossa esitetään Maroon-piirrosten myynti Cloverleafille, salaperäiselle yhtiölle, joka osti kaupungin raitiovaunuverkon lähiaikoina ennen Acmen murhaa. Valiant menee studiossa kohtaamaan Maroonin, jättäen Rogerin vartioimaan ulkona, mutta Jessica lyö Rogerin tajuttomaksi ja asettaa hänet auton takakonttiin. Maroon kertoo Valiantille, että hän kiristi Acmea myymään yritystään, jotta hän voisi myydä studiota ja kyynelehtien myöntää, että hän teki sen peläten piirroshahmojen turvallisuutta ja hänet ammutaan ennen kuin hän voi selittää puuttuvan testamentin seuraukset Toontownille. Valiant huomaa Jessican pakenevan paikalta, ja olettaa, että hän on syyllinen, seuraten häntä Toontowniin. Jessica paljastaa, että Doom tappoi Acmen ja Maroonin ja antoi hänelle testamenttinsa turvaksi, mutta hän huomasi, että paperi oli tyhjä. Jessica ja Valiant vangitaan Doomin ja näätien toimesta tämän kaadettua myrkkyään maahan, mikä sulattaa Bennyn renkaat.

Acmen tehtaalla Doom paljastaa juonensa tuhota Toontownin koneella, joka sisältää ison määrän myrkkyään mikä tuhoaisi kaupungin vain minuuteissa ja rakentaa moottoritien Toontownin ohi, ainoan tavan kulkea Toontownin jälkeen, koska Cloverleaf (joka Doom omistaa) on ostanut Los Angelesin Pacific Electric Railwayin. Roger yrittää epäonnistuneesti pelastaa Jessican, ja pari on sidottu koukkuun koneen letkun eteen. Valiant suorittaa koomisen esityksen aiheuttaen näätien kuolemisen nauruun ja Valiant potkaisee näätien johtajan koneen sisällä olevaan myrkkyyn tappaen hänet. Valiant taistelee Doomia vastaan, joka jää tiejyrän yliajamaksi, mutta selviytyy ja paljastaa olevansa piirroshahmo Baron Von Rotten. Doom paljastaa Valiantille, että hän tappoi Teddyn. Doom yrittää tappaa Eddien sirkkelillä, mutta Valiant käyttää piirrosvasaraa, jossa on jousitettu nyrkkeilyhanska ja joka saa koneen tyhjentämään myrkkynsä Doomin päälle ja myrkky liuottaa Doomin olemattomiin.

Doomin kone ajaa seinän läpi Toontowniin ja tuhoutuu junan törmätessä siihen. Piirroshahmot ryntäävät paikalle katsomaan Doomin jäännöksiä ja Roger huomaa, että hän tahattomasti kirjoitti Jessican rakkauskirjeensä Acmen testamenttiin, joka on kirjoitettu katoavalla ja uudelleenpaljastuvalla musteella. Testamentin myötä Toontown siirtyy piirroshahmojen omistukseen. Roger tekee Valiantille tärinäkepposen, ja Valiant antaa hänelle suudelman, kun hän on saanut huumorintajunsa takaisin. Valiant kävelee onnellisesti Toontowniin Doloresin kanssa, ja Roger Jessican kanssa, jota muut piirroshahmot seuraavat laulaen. Elokuva päättyy Putte Possun sanoen hänen tunnuslauseensa "Th-th-th-that's all folks!" eli "Siinä kaikki ihmiset!" ja nauraen.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levyjulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva julkaistiin ensimmäisen kerran VHS:nä vuoden 1989 lopulla. DVD-versio julkaistiin vuonna 1999.lähde?

Vuoden 2013 alussa tuli saataville Blu-ray + DVD -yhteispakkaus. Tämä teräväpiirtolaatuiseksi remasteroitu erikoisversio julkaistiin elokuvan 25-vuotisjuhlan kunniaksi.lähde?

Adaptaatiot suomen kielellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuka viritti ansan, Roger Rabbit?, sarjakuvakirja, 1988
  • Kuka viritti ansan, Roger Rabbit?, kuunnelma myyntikasettina, 1988. Roger Rabbitin roolissa Pekka Autiovuori.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.