Repe Sorsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Repe Sorsa
Daffy Duck.JPG
Luoja(t) Tex Avery
Bob Clampett
Näyttelijä(t)
Ensi-
esiintyminen
Porky's Duck Hunt (huhtikuu 1937)
Kustantaja Warner Bros. Animation
Henkilötiedot
Koko nimi Repe Sorsa
Sukupuoli Mies
Suhteet

Repe Sorsa (Daffy Duck) on Warner Bros. -yhtiön animaatioissa esiintyvä piirroshahmo. Repe Sorsa on Väiski Vemmelsäären ohella tunnetuimpia niin sanotuista Looney Tunes -hahmoista ja on esiintynyt myös tv-sarjassa Tiny Toons. Repe tunnetaan kiivaasta luonteestaan ja koomisesta puheviastaan.

Repen pitkäaikainen ääninäyttelijä oli Mel Blanc. Hänen kuolemansa jälkeen korvaajina ovat toimineet Jeff Bergman, Joe Alaskey ja Dee Bradley Baker. Suomeksi Repe Sorsaa ovat esittäneet muun muassa Antti Pääkkönen ja Pekka Autiovuori.

Suomessa Repe Sorsa oli vakiohahmo sarjakuvalehdessä Nakke Nakuttaja.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Repe Sorsa esiintyi ensimmäisen kerran Tex Averyn lyhyessä animaatiossa Porky's Duck Hunt, joka sai ensi-iltansa 17. huhtikuuta 1937. Hahmo oli aluksi pullea pätkä, jolla oli lyhyet jalat ja nokka. Animaattori Bob Clampett kehitti hahmoa edelleen 1930- ja 1940-luvulla. Hän antoi Repelle tämän pidättelemättömän hurjan luonnon, kehoon honteluutta ja lisää pituutta. 1940-luvun alussa ohjaaja Robert McKimson taas tasoitti hieman Repen äkkiväärää luonnetta, antoi hahmoon vähän pyöreyttä lisää ja lisäsi nokkelaa huulenheittoa. Tähän aikaan Repe seikkaili yleensä yhdessä Putte Possun kanssa.

Repe Sorsa oli mukana monissa sen aikaisia elokuvia ja kuunnelmia parodioivissa animaatiossa kuten Dripalong Daffy, jossa parodioitiin Hopalong Cassidyä. Piirretyssä Duck Dodgers in the 24½th Century Repe ottaa yhteen Marvin Marsilaisen kanssa. Duck Dodgers on väännös tunnetusta science fiction -sarjakuvahahmosta Buck Rogersista.

Chuck Jones käytti animaatioissaan usein aihetta, jossa kateellinen Repe yrittää saada paikkansa parrasvaloissa takaisin suositummaksi kohonneelta Väiski Vemmelsääreltä. Jonesin vuosina 1951–1953 ohjaamassa kuuluisassa metsästystrilogiassa (Rabbit Fire, Rabbit Seasoning ja Duck! Rabbit! Duck!) Repen turhamaisuus ja herkkäuskoisuus johtavat siihen, että Elmeri toistuvasti ampuu Repen nokan haulinreikiä täyteen, Väiskin jujuttamana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Repe Sorsa.