Repe Sorsa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Repe Sorsa
Luoja(t) Tex Avery
Bob Clampett
Näyttelijä(t) Mel Blanc (1937–1989)
Jeff Bergman (1990–1992)
Joe Alaskey (1991–2016)
Dee Bradley Baker (1996)
Jeff Bennett (2005)
Ensiesiintyminen Porky's Duck Hunt (huhtikuu 1937)
Kustantaja Warner Bros. Animation
Henkilötiedot
Koko nimi Repe Sorsa
Sukupuoli Mies
Suhteet

Repe Sorsa (Daffy Duck) on Warner Bros. -yhtiön animaatiohahmo, joka esiintyi ensimmäisen kerran Tex Averyn animaatiossa Porky's Duck Hunt 17. huhtikuuta 1937. Hahmo oli aluksi pullea pätkä, jolla oli lyhyet jalat ja nokka. Animaattori Bob Clampett kehitti hahmoa edelleen 1930- ja 1940-luvulla. Hän antoi Repelle tämän pidättelemättömän hurjan luonnon, kehoon honteluutta ja lisää pituutta. 1940-luvun alussa ohjaaja Robert McKimson taas tasoitti hieman Repen äkkiväärää luonnetta, antoi hahmoon vähän pyöreyttä lisää ja lisäsi nokkelaa huulenheittoa. Tähän aikaan Repe seikkaili yleensä Putte Possun kanssa.

Kun Väiski ohitti Warnerilla suosiossa Repen, sorsamme ei suinkaan unohtunut. Hän oli mukana monissa sen aikaisia elokuvia ja kuunnelmia parodioivissa animaatiossa kuten "Dripalong Daffy", jossa parodioitiin Hopalong Cassidyä. Piirretyssä "Duck Dodgers in the 24½th Century" Repe ottaa yhteen Marvin-marsilaisen kanssa. Duck Dodgers on väännös tunnetusta science fiction -sarjakuvahahmosta Buck Rogersista.

Chuck Jones käytti animaatioissaan usein aihetta, jossa kateellinen Repe yrittää saada paikkansa parrasvaloissa takaisin Väiskiltä. Jonesin kuuluisassa metsästystrilogiassa ("Rabbit Fire", "Rabbit Seasoning" ja "Duck! Rabbit! Duck!" (1951-1953)) Repen turhamaisuus ja herkkäuskoisuus johtavat siihen, että Elmeri (engl. Elmer Fudd) tuon tuosta ampuu Repen nokan haulinreikiä täyteen, Väiskin jujuttamana.

Suomessa Repe Sorsa oli vakiohahmo sarjakuvalehdessä Nakke Nakuttaja ja se on esiintynyt TV-sarjassa Tiny Toons.

Repen äänen teki Mel Blanc. Hänen kuolemansa jälkeen korvaajina ovat toimineet Jeff Bergman, Joe Alaskey ja Dee Bradley Baker. Suomeksi Repe Sorsaa ovat äänittäneet muun muassa näyttelijä Antti Pääkkönen sekä näyttelijä Pekka Autiovuori.

Animaatiogalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]