Maurice LaMarche

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maurice LaMarche
LaMarche, 2011
LaMarche, 2011
Syntymäaika 30. maaliskuuta 1958 (ikä 60)
Syntymäpaikka Kanada Toronto, Ontario
Aktiivisena 1985–
Muut nimet Maurice La Marche
Maurice La'Marche
Maurice Lamarche
Merkittävät roolit Dr. Egon Spengler
(Haamujengi)
Hiski
(Tiny Toons)
Brain
(Äly ja Väläys)
Palkinnot
Ehdokkuudet
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Maurice LaMarche (s. 30. maaliskuuta 1958 Toronto, Ontario) on kanadalainen Emmy- ja Annie-palkittu ääninäyttelijä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku ja vastoinkäymisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LaMarche aloitti stand up -koomikkona 19-vuotiaana. Edistääkseen uraansa hän muutti 22-vuotiaana Kanadasta Yhdysvaltoihin. 1980-luvulla hän pääsi esiintymään muun muassa suositussa televisiosarjassa Young Comedians Special, jota esitettiin HBO-kanavalla. LaMarchen ura koki kuitenkin kovan takaiskun, kun hänen isänsä murhattiin vuonna 1987. Hän masentui ja käytti seuraavien kahden vuoden ajan liikaa alkoholia. LaMarchen yrittäessä paluuta takaisin stand upin pariin hänen nuorempi sisarensa kuoli auto-onnettomuudessa, minkä seurauksena hän päätti lopettaa stand up -koomikon uransa[1].

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LaMarche aloitti ääninäyttelemisen varsinaisesti 1980-luvun puolivälissä Tarkastaja Gadgetin myötä. Sitä ennen hän teki äänirooleja osa-aikatyönä. LaMarche teki aluksi lyhytaikaisia rooleja animaatioihin kuten The Transformers, Haamujengi, Ankronikka ja Ville Vallaton. 1990-luvulla hän tuli tunnetuksi saatuaan pidempiaikaisia rooleja kuten Zoltan (Attack of the Killer Tomatoes) ja Hiski (Tiny Toons) sekä Brain (Äly ja Väläys). Viimeksi mainitusta roolista LaMarche voitti Annie-palkinnon ja sai samana vuonna myös Daytime Emmy -ehdokkuuden. Hän on tehnyt myös useita sivurooleja Simpsoneihin vuodesta 1995 lähtien ja vuodesta 1999 lähtien Futuramaan, jossa hän on toiminut yhteensä 73 eri hahmon äänenä[2], joista yleisimmät ovat olleet Morbo ja Calculon.

Vuonna 2008 LaMarche esiintyi Crash: Mind over Mutant -videopelissä tohtori Neo Cortexin kollegan tohtori Nitrus Brion äänenä. Pelin jälkeen hänellä oli vierailevarooli Scooby-Doo! Mystery Incorporated sarjassa Vincent Van Ghoulin äänenä. LaMarche on antanut äänensä myös vuoden 2011 aikana ilmestyvään Batman: Arkham City -peliin, jossa hän esittää Pakkasherraa. LaMarche oli myöhemmin samana vuonna Viiksi-Vallun äänenä The Looney Tunes Show sarjassa, jossa hänellä oli myös sivurooleja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Quickstopentertainment.com quickstopentertainment.com. Viitattu 23. syyskuuta 2007. (englanniksi)
  2. Rob Paulsen Live Podcast: Episode 7 with special guest “The Brain” Maurice Lamarche 15.7.2011 Viitattu 18.4.2012