Viiksi-Vallu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viiksi-Vallu
Viiksivallu.png
Luoja(t) Michael Maltese
Näyttelijä(t) Mel Blanc (1945–1988)
Joe Alaskey (1988)
Jeff Bergman (1991–1992)
Maurice LaMarche (1995–)
Bill Farmer (1996)
Frank Gorshin (1997)
Jeff Bennett (2003–2005)
Ensi-
esiintyminen
Hare Trigger (toukokuu 1945)
Kustantaja Warner Bros. Animation
Henkilötiedot
Koko nimi Viiksi-Vallu
Sukupuoli Mies
Suhteet

Viiksi-Vallu (engl. Yosemite Sam) on kuvitteellinen hahmo, joka tunnetaan Looney Tunesin ja Merrie Melodiesin piirrossarjoista, jotka tuottivat Warner Bros. Animation. Hahmon loi käsikirjoittaja Michael Maltese ja Viiksi-Vallu teki ensi esiintymisensä animaatiossa "Hare Trigger" 5. toukokuuta 1945.

Michael Maltese väitti luoneensa Viiksi-Vallulle Friz Frelengin luonteen ja hieman ulkonäöllisiä piirteitä. Näiden yhdistelmästä hahmosta tuli pienikokoinen ja punertava karjapaimen, joka on dynaaminen ja äkkipikainen. Alun perin Viiksi-Vallun nimeksi harkittiin muun muassa Texas Tiny, Wyoming Willie ja Denver Dan, mutta Maltese päätyi lopulta nimeen Yosemite Sam.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viiksi-Vallu esiintyi ensi kerran Frelengin ohjaamassa animaatiossa Hare Trigger vuonna 1945, jonka jälkeen se teki seuraavan esiintymisensä vuonna 1948. Tällä kertaa Viiksi-Vallu esiintyi merirosvona animaatiossa Buccaneer Bunny. Tämän jälkeen hahmo esiintyi noin kaksi kertaa vuodessa Warner Bros. Animationin animaatioissa aina vuoteen 1964 asti, jolloin se esiintyi usein Väiskin kanssa.

Sittemmin 1980-luvun jälkeen Viiksi-Vallu on esiintynyt elokuvissa, televisiosarjoissa ja videopeleissä. Vuonna 2003 elokuvassa Looney Tunes: Taas kehissä on ollut toistaiseksi hahmon merkittävin esiintyminen, sitten 1980-luvun. Se teki myös vierasesiintymisiä Duck Dodgers-animaatiosarjassa vuosina 2003–2005.

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvissa Viiksi-Vallu ei saanut suurta suosiota, mutta esiintyi usein sivuhahmona yhdessä muiden Warner-hahmojen kanssa 1950-luvulla. Kuitenkin 1970-luvulla inflaatiota kärsinyt sarjakuvalehti Gold Key teki Viiksi-Vallulle oman nimikko sarjakuvansa vuosina 1970–1984. Tämän jälkeen hahmo on enää esiintynyt satunnaisesti DC Comicsin Looney Tunes sarjakuvissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.