Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (vuoden 2012 animaatiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat
Teenage Mutant Ninja Turtles
Tmnt2012tunnus.png
Tyyli Tietokoneanimaatio
Kestoaika 22 min
Pääosissa Jason Biggs
Seth Green
Rob Paulsen
Sean Astin
Greg Cipes
Hoon Lee
Mae Whitman
Josh Peck
David Tennant
Kevin Michael Richardson
Kelly Hu
Clancy Brown
Christian Lanz
Eric Bauza
Fred Tatasciore
J. B. Smoove
Phil LaMarr
Nolan North
Peter Stormare
Ron Perlman
Mark Hamill
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Nickelodeon
Suomi Nickelodeon
Suomi C More Juniori
Suomi MTV3
Suomi Fox
Esitetty 29. syyskuuta 2012 –
12. marraskuuta 2017
Tuotantokausia 5
Jaksoja 124
Tuotanto
Tuottaja(t) MacGregor Middleton
Vastaava(t) tuottaja(t) Ciro Nieli
Joshua Sternin
Jeffrey Ventimilia
Peter Hastings
Ohjaaja(t) Alan Wan
Michael Chang
Juan Jose Meza-Leon
Sebastian Montes
Käsikirjoittaja(t) Joshua Sternin
Brandon Auman
J. R. Ventimilia
Kenny Byerly
Jeremy Shipp
Ron Corcillo
Tuotantoyhtiö(t) Nickelodeon Animation Studios
Aiheesta muualla
IMDb

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (engl. Teenage Mutant Ninja Turtles) on yhdysvaltalainen tietokoneanimaatiosarja, joka perustuu Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin luomaan Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -sarjakuviin. Sarjan esitys aloitettiin Yhdysvalloissa loppuvuodesta 2012[1] ja se on samalla kolmas Turtles-sarjakuviin perustuva animaatiosarja. Sarja keskittyy Turtlesien ensi seikkailuihin New Yorkin kaduilla.[2] Sarjalle suunniteltiin alun perin kolme 26 jakson tuotantokautta, mutta sarjan suosio johti animaatiosarjan jatkamiseen, ja kesäkuussa 2014 ilmoitettiin, että sarjalle tulee vielä neljäs tuotantokausi, joka myöhemmin laajennettiin 20 jaksosta 26 jakson pituiseksi.[3][4] Heinäkuussa 2015 ilmoitettiin että sarjan viides tuotantokausi, joka kantaa nimeä Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles, olisi sarjan viimeinen tuotantokausi.[5][6] Sarja päättyi Yhdysvalloissa 12. marraskuuta 2017.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpikonnanelikko aloittaa ensi seikkailunsa New Yorkin kaduilla, kun he astuvat ensimmäistä kertaa ulos salaisesta viemäristöstään ulkomaailmaan. He saavat kohdata vaarallisempia vihollisia, kuin aikaisemmin. Kilpikonnien täytyy myös oppia luottamaan itseensä ja toisiinsa yrittäessään selvitä elämässään eteenpäin ja selvittää omaa syntyperäänsä, jotta he voisivat kasvaa tuleviksi New Yorkin sankareiksi. Ensikohtaamisessaan he joutuvat sattumman kautta Kraangien kanssa tekemisiin, jotka sieppasivat Aprilin ja hänen isänsä. Vaikka kilpikonnat onnistuivat pelastamaan Aprilin, Kraangit veivät Aprilin isän mennessään. Kraangit katsoivat kilpikonnien olevan uhka heidän suunnitelmilleen ja päättävät päästä heistä eroon. Samalla Oroku Saki alias Silppuri huomaa uutisissa heittotähden, jonka symboli on entisen vihollisensa Hamato Yoshin. Myös Silppuri päättää matkata Japanista New Yorkiin kohdatakseen Yoshin. Kilpikonnat joutuvat nyt taistelemaan, sekä Silppuria että Kraangeja vastaan.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Leonardo (Leo): Kilpikonnien johtaja ja veljeksistä vanhin, joka käyttää aseenaan katanaa ja wakizashia. Hän yrittää parantaa taitojaan tiimin johtajana katsomalla tiettyjä televisiosarjoja ja ottaen vaikutteita niiden sankareista. Mestari Tikku valitsi hänet johtajaksi pikaisen meditoinnin jälkeen. Leo on myös ihastunut Karaihin.
 • Raphael (Raph): Ryhmän temperamenttisin jäsen ja veljeksistä toinen vanhin. Hän käyttää aseinaan sai-tikareita. Hän kohdistaa pehmeämmän puolen luonteestaan lähinnä lemmikkikilpikonnaansa Spikeen. Hän kammoaa torakoita. 4. kauden aikana hän ihastuu erääseen salamandriaaniin, jolle oli antanut lempinimen "Mona Lisa".
 • Donatello (Donnie): Ryhmän aivot ja veljeksistä toinen nuorin. Käyttää aseenaan -sauvaa, jonka voi muuntaa naginataksi. Ihastunut Apriliin, eikä siksi tule toimeen Caseyn kanssa.
 • Michelangelo (Mikey): Ryhmän vitsiniekka ja veljeksistä nuorin, joka käyttää aseinaan nunchakuja, jotka voi muuntaa kusarigamoiksi. Hän yleensä keksii mutanteille näiden nimet. Hänellä on lemmikkinä jäätelömäiseksi olennoksi mutatoitunut kissa nimeltä Ice Cream Kitty. Hän kammoaa oravia. 3. kauden aikana hän ihastuu Renetiin, mutta 4. kauden aikana hän ihastuu myös Shinigamiin. Vaikka Michelangelo on usein hieman lapsellinen ja epäkypsä, hän kasvaa sarjan aikana ja oppii nöyryyttä, kurinalaisuutta ja vakavuutta vaarallisten tilanteiden edessä.
 • Mestari Tikku: Tikku oli kerran mies nimeltä Hamato-klaanin Hamato Yoshi, Hamato Yuutan poika, sekä Oroku Sakin adoptioveli ja nykyinen vihollinen. Muututtuaan Kraangien kehittämän mutageenin vaikutuksesta mutanttirotaksi hän vetäytyi viemäreihin, joissa hän opastaa Leonardoa ja tämän veljiä ninjutsun saloihin. 4. kaudella hän kuoli Super-Silppurin tappamana, mutta hän ilmestyi usein henkenä Leonardolle.
 • April O’Neil: Tohtori Kirby O’Neilin 16-vuotias tytär. Hän ystävystyy kilpikonnien kanssa hänen isänsä jouduttua Kraangien vangiksi. Aprilillä ilmenee salaperäinen kyky aistia universaaleja värähtelyjä, jolloin Tikku päättää kouluttaa hänet kunoichiksi. Kraangien mukaan Aprilillä ns. "henkistä energiaa", jota Kraangit tarvitsevat mutageenin ohella planeetta Maan muuttamiseen itselleen asumuskelpoiseksi. Syyksi tähän paljastui, että osa hänen DNA:staan on peräisin X-ulottuvuudesta.
 • Casey Jones: Teini-ikäinen opiskelija, jonka tuutoriksi April määrättiin koulussa. Hän tietää kaupungin mutanteista ja on omistautunut niiden sekä New Yorkin alati kasvavan rikollisuuden pysäyttämiselle käyttäen aseinaan jääkiekkovarusteita. Ystävystyi kilpikonnien kanssa auttaessaan heitä ja Apriliä taistelussa Jalkaninjoja vastaan. Hän kammoaa rottia.
 • Karai: Hamato Yoshin tytär ja kilpikonnien adoptiosisko, myös Silppurin entinen adoptiotytär ja Leonardon ihastus. Todellisuudessa Hamato Yoshin ja Tang Shenin kuolleeksi luultu tytär, Miwa, jolta Silppuri oli salannut todellisen alkuperänsä. Johti Jalkaklaania Silppurin ollessa muualla, mutta tämän palattua menetti asemansa Silppurin oikeana kätenä Juovakynnelle ja sai myöhemmin selville totuuden vanhemmistaan. Mutta pian sai mutageenin vaikutuksesta kyvyn muuttua käärmeeksi, vaikka säilytti ihmismuodossa käärmemäisiä piirteitä kuten käärmeen hampaat ja silmät. Karain mutaatio on hyvin erikoinen, koska edes antimutageeni ei tehoa häneen. Silppuri aivopesi hänet väliaikaisesti takaisin palvelukseensa mielenhallintamadoilla, kunnes myöhemmin vapautui sen hallinnasta ja perusti pitkäaikaisen ystävänsä, Shinigamin, kanssa oman Jalkaklaanin.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Silppuri: Sarjan päävihollinen, ja Kilpikonnien arkkivihollinen. Oikealta nimeltään Oroku Saki. Jalkaklaanin johtaja. Hänen isänsä Oroku Kaijin sekä alkuperäisen Jalkaklaanin kukistuttua ollessaan vielä vauva, Hamato Yuuta adoptoi hänet ja kasvatti hänet oman poikansa, Hamato Yoshin, ohella. Mutta hän kadehti Yoshin rakkautta Tang Sheniin, jolloin hän hyökkäsi ja tuli vahingossa aiheuttaneeksi tulipalon, joka surmasi Tang Shenin ja arpeutti Sakin kasvot. Hän otti selvää todellisista esi-isistään, löysi näille kuuluneen kypärän, ja muutti Hamato-klaanin uudeksi Jalkaklaaniksi, josta tuli kansainvälinen rikollisjärestö. Hän on saanut liittolaisikseen muita rikollisjärjestöjä eri puolilta maailmaa ja tehnyt väliaikaisesti yhteistyötä myös Kraangien kanssa. Kun Kraangit ajettiin takaisin X-ulottuvuuteen, Silppuri otti valtaansa koko New Yorkin alamaailman. 4. kaudella hän sai vakavia vammoja taistelussa Tikkua vastaan, jolloin Stockmanin oli käytettävä mutageeniä hänen parantamiseensa, tehden Silppurin mielestä entistä epävakaamman ja mutatoiden hänet samalla Super-Silppuriksi. Super-Silppuri onnistui tappaa Tikku, mutta pian tämän jälkeen Leonardo tappoi hänet. 5. kaudella hänet kuitenkin palautti kuolleista Kavaxas-niminen demonilohikäärme juovakynnen käskystä. Tosin oli henkiin heräämisensä jälkeen Kavaxasin hallinnassa mutta vapaudutta siitä, Silppuri heitti itsensä Kavaxasin päälle, työntäen hänet ja samalla itsensä takaisin Manalaan.
  • Rahzar ja Kalanaama: Chris Bradford oli kuuluisa kamppailulajien taitaja, mutta oikeasti Jalkaklaanin jäsen. Muuttui Kraangien mutageenipommin vaikutuksesta Akita-koiraa muistuttavaksi mutantiksi nimeltä Hurtta (Dogpound). 2. kaudella hän muuttui ihmissuden näköiseksi mutantiksi nimeltä Rahzar. Xever Montes on Jalkaklaaniin värvätty brasilialainen mestarivaras, joka muuttui saman mutageenipommin vaikutuksesta kalamutantiksi nimeltä Kalanaama (Fishface). Silppuri ja Karai kuitenkin kutsuvat heitä yhä oikeilla nimillään.
  • Baxter Stockman: Kostonhimoinen TCRI:stä erotettu keksijä. Sekaantuessaan kerran Jalkaklaanin yritykseen tuhota Kilpikonnat, hänet pakotettiin vastentahtoisesti Silppurin palvelukseen. Hän suunnitteli mm. MOUSERit sekä Kalanaaman mekaaniset jalat. 2. kaudella hän muuttui kärpäsmäiseksi mutantiksi nimeltä Stock-kärpänen. Muuttui takaisin ihmiseksi antimutageenin vaikutuksesta 4. kauden lopussa.
  • Juovakynsi (Tiger Claw): Tiikerimutantti, jonka Silppuri värväsi Juovakynnen 2. kaudella korvaamaan Karain paikan oikeana kätenään. Hän oli alun perin japanilainen poika nimeltä Takeshi, joka päätyi erään tytön mukana portaalin läpi X-ulottuvuuteen. He joutuvat siellä Kraangien koekaniineiksi, jolloin Takeshi mutatoitiin Juovakynneksi ja tyttö kettumutantiksi nimeltä Apolex. He viettivät nuoruutensa sirkuksessa, kunnes he ryhtyivät salamurhaajiksi. Eräänä päivänä he päätyivät kaksintaisteluun, jossa Apolex katkaisi Juovakynneltä hännän. 2. kauden aikana Juovakynsi menetti myös toisen silmänsä sekä 4. kaudella taistelussa Apolexia vastaan toisen kätensä. Super-Silppurin kuoltua hän johti Jalkaklaanin jäänteistä muodostunutta kulttia aikomuksenaan herättää Silppuri kuolleista.
  • Rocksteady ja Bebop: Ivan Steranko oli venäläinen rikollisjohtaja ja asekauppias sekä Silppurin tuttava. Anton Zeck taas oli varas, ja hän oli aiheuttanut sen, että Steranko oli menettänyt toisen silmänsä. Saadakseen Zeckin hyvittämään tekonsa Steranko palkkasi hänet viemään Silppurin kypärän, mutta yritys epäonnistui. 3. kaudella he yrittivät kiristää Silppuria päästämään heidät pois New Yorkista, mutta kilpikonnat estivät suunnitelman. Silppuri rankaisee heitä mutatoimalla heidät mutanttisarvikuonoksi nimeltä Rocksteady sekä mutanttipahkasiaksi nimeltä Bebop, ja alistamalla heidät palvelijoikseen. Silppuri kuitenkin kutsuu heitä yhä oikeilla nimillään.
 • Kraangit: X-ulottuvuudesta tulleiden aivojen muotoisten Utromien ryhmittymä, joka elää yhteydessä joukkomieleen ja kulkee ihmisten muotoisissa robottikehoissa, piileskellen sekä TCRI:ssä että Technodromessa. Ryhmittymä nimettiin heidän johtajansa, Yli-Kraangin (engl. Kraang Prime), oikean nimen mukaan, ja hänen oikea kätensä on Kraang Subprime (oikealta nimeltään Knight). Heidän kraathatrogoneista lypsämänsä mutageeni alun perin mutatoi Kilpikonnat ja mestari Tikun. Mutageenin vaikutus on X-ulottuvuudessa erilainen, joten he kaappasivat Aprilin isän ja muita tiedemiehiä saadakseen sen toimimaan oikein Maan ulottuvuudessa. He tarvitsevat sekä mutageeniä että Aprilin ainutlaatuista DNA:ta muuttaakseen koko planeetan heille elinkelpoisemmaksi.
 • Purppuralohikäärmeet: New Yorkin Chinatownia hallitseva rikollisryhmä. Ensimmäisillä kausilla heihin kuului vain kolme katujengiläistä nimeltä Fong, Sid ja Tsoi, jotka olivat Jalkaklaanin liittolaisia ja kiristivät ihmisiltä suojelurahaa. Fong toimi epävirallisena johtajana, kunnes 3. kaudella he saivat uuden virallisen johtajan: kiinalaisamerikkalaisen miehen, joka tunnetaan nimellä Hunni. Purppuralohikäärmeiden kautta kaikki aasialaiset New Yorkin rikollisjärjestöt ovat uskollisia Silppurille.
 • Don Vizioso: New Yorkissa toimivan italialaismafian johtaja ja Silppurin vanha liikekumppani. Kun Kraangit oli ajettu takaisin X-ulottuvuuteen ja Silppuri alkaa ottaa valtaansa New Yorkin alamaailman, hän saa Vizioson vannomaan uskollisuuttaan hänelle. Don Vizioson tunnetuimmat palvelijat ovat Fulcin kaksoisveljekset ja Hammer.
 • Triceratonit: Triceratopseja muistuttava ja keisari Zanmoranin johtama avaruusoliorotu, jotka taistelivat Kraangien kanssa X-ulottuvuuden hallinnasta, kunnes Kraangit tuhosivat heidän kotiplaneettansa. He hengittävät typpeä hapen sijasta, joten Maan ilmakehä on heille myrkyllinen ja aistiharhoja aiheuttava. Kapteeni Mozarin (nykyään amiraali) johtama laivasto Triceratonien armeijasta saapui Maahan 3. kauden lopussa tuhotakseen Kraangit Pimeyden sydämellä, mustia aukkoja luovalla generaattorilla. Mutta he samalla tuhosivat myös koko planeetan. Fugitoidi kuitenkin vei kilpikonnat ajassa taaksepäin, jotta nämä voisivat estää Triceratoneja saamasta generaattorin osia.
 • Lordi Vringath Dregg: Sectoid ykköstä hallitseva rikollisjohtaja, joka 4. kauden alussa väliaikaisesti jahtasi kilpikonnia, kun nämä tahattomasti aiheuttivat hänelle hankaluuksia planeetta Varanonilla.
  • Armaggon: Haita muistuttava palkkionmetsästäjä jonka lordi Dregg palkkasi kilpikonnien perään. Ensin Dregg halusi Armaggonin tappavan heidät, mutta myöhemmin hän muutti mieltään ja käski Armaggonia tuomaan kilpikonnat Dreggille elävinä.
 • Kavaxas: Demonilohikäärme, jonka Juovakynsi ja Jalkaklaanin jäänteet kutsuivat 5. kaudella manalasta ”Muinaisten sinetiksi” kutsutulla medaljongilla auttamaan herättämään Silppurin kuolleista.

Muut hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kirby O’Neil: Aprilin isä ja tiedemies, joka oli 1. kauden ajan Kraangien vankina. 2. kaudella hän muuttui lepakkomaiseksi mutantiksi, kunnes palautui entiselleen Donatellon kehittämän antimutageenin vaikutuksesta. Mutta mutatoitui myöhemmin uudestaan Kraangien hyökätessä New Yorkiin. Hän ja kaikki muut Kraangien uhreiksi joutuneet ihmiset palautuivat ennalleen, kun suurin osa Kraangeista saatiin ajettua takaisin omaan ulottuvuuteensa.
 • Mutageenimies: Timothy oli teini, joka nähtyään Kilpikonnat halusi näiden kaltaiseksi. Hän esiintyi kilpikonna-asuisena hahmona nimeltä Murskaaja (Pulverizer). Muuttui Jalkaklaanin haltuun päätyneen mutageenin vaikutuksesta pelkästä mönjästä ja sisäelimistä koostuvaksi Mutageenimieheksi. Hän alkoi kuitenkin tulla riippuvaiseksi mutageenistä ja Aprilistä. 2. kauden lopussa Donatello syväjäädytti hänet Kraangien vallatessa New Yorkin.
 • Slash: Alun perin Spike, Raphaelin lemmikkikilpikonna. Mutatoitui suureksi lihaksikkaaksi mutantiksi 2. kaudella. Hän halusi Raphaelin ainoaksi taistelutoveriksi, mutta halusi tuhota kaikki muut hänen ystävänsä, koska uskoi vihan olevan Raphaelille ainoa oikea voimavara. Hän tekee heidän kanssaan sovinnon usean välikohtauksen jälkeen ja johtaa nyt ryhmää Mighty Mutanimals, johon kuuluivat hänen lisäkseen tohtori Tyler Rockwell, mutanttikyyhkynen Pete sekä Nahkapää.
 • Fugitoidi: Oikealta nimeltään professori Zayton Honeycutt. Hän on Utromien ystävä ja tiedemies X-ulottuvuudesta, jonka aivot ovat liitetty robotin kehoon. Hän pelasti 3. kauden lopussa kilpikonnat, Aprilin ja Caseyn aluksellaan nimeltä Ulixes, kun Triceratonit tuhosivat Maan. He matkustivat ensin ajassa kuusi kuukautta taaksepäin estääkseen Triceratoneja löytämästä Pimeyden sydämen kolmea osaa.

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. tuotantokausi

 1. Kilppareiden nousu, osa 1 (Rise of the Turtles, Part 1)
 2. Kilppareiden nousu, osa 2 (Rise of the Turtles, Part 2)
 3. Kilpparin viha (Turtle Temper)
 4. Uusi ystävä, vanha vihollinen (New Friend, Old Enemy)
 5. Mies nimeltä Baxter Stockman (I Think His Name is Baxter Stockman)
 6. Metallipää (Metalhead)
 7. Apinan raivo (Monkey Brains)
 8. Xeverin johdossa (Never Say Xever)
 9. Haaste (The Gauntlet)
 10. Paniikkia viemärissä (Panic in the Sewers)
 11. Mouserihyökkäys (Mousers Attack!)
 12. Syvyyksien saalistaja (It Came From The Depths)
 13. Minä, hirviö (I, Monster)
 14. Uusi kasvo (New Girl In Town)
 15. Taka-ajatuksia (The Alien Agenda)
 16. Murskaaja (The Pulverizer)
 17. TCRI (TCRI)
 18. Torakkaterminaattori (Cockroach Terminator)
 19. Juoniva Baxter (Baxter's Gambit)
 20. Vihollisen vihollinen (Enemy of My Enemy)
 21. Karain kosto (Karai's Vendetta)
 22. Murskaajan paluu (The Pulverizer Returns!)
 23. Loisongelma (Parasitica)
 24. Pako-operaatio (Operation: Break Out)
 25. Välit selväksi, osa 1 (Showdown, Part 1)
 26. Välit selväksi, osa 2 (Showdown, Part 2)

2. tuotantokausi

 1. Mutkia matkassa (The Mutation Situation)
 2. Oravanoidien hyökkäys (Invasion of the Squirrelanoids)
 3. Seuraa johtajaa (Follow the Leader)
 4. Mutageenimies irti (Mutagen Man Unleashed)
 5. Mikey saa kilpiaknen (Mikey Gets Shellacne)
 6. Kohde: April O’Neil (Target: April O’Neil)
 7. Slash tuhon tiellä (Slash and Destroy)
 8. Hyvikset, pahikset ja Casey Jones (The Good, the Bad and Casey Jones)
 9. Kraangien julma juoni (The Kraang Conspiracy)
 10. Sienet sotajalalla (Fungus Humungous)
 11. Metallipään paluu (Metalhead Rewired)
 12. Rottia ja ihmisiä (Of Rats and Men)
 13. Manhattan-projekti, osa 1 (The Manhattan Project, Part 1)
 14. Manhattan-projekti, osa 2 (The Manhattan Project, Part 2)
 15. Möröt ja mutantit (Mazes & Mutants)
 16. Baxter Stockmanin mutaatio (The Lonely Mutation of Baxter Stockman)
 17. Liskonaattorin paluu (Newtralized!)
 18. Pizzanaama (Pizza Face)
 19. Juovakynnen kosto (The Wrath of Tiger Claw)
 20. Kuro Kabuton legenda (The Legend of Kuro Kabuto)
 21. Hanke 10 (Plan 10)
 22. Kosto on minun (Vengeance Is Mine)
 23. Kiinalainen kummitusjuttu (A Chinatown Ghost Story)
 24. X-ulottuvuus kutsuu (Into Dimension X!)
 25. Invaasio, osa 1 (The Invasion, Part 1)
 26. Invaasio, osa 2 (The Invasion, Part 2)

3. tuotantokausi

 1. Within the Woods
 2. A Foot Too Big
 3. Buried Secrets
 4. The Croaking
 5. In Dreams
 6. Race with the Demon
 7. Eyes of the Chimera
 8. Vision Quest
 9. Return to New York
 10. Serpent Hunt
 11. The Pig and the Rhino
 12. Battle for New York, Part 1
 13. Battle for New York, Part 2
 14. Casey Jones VS. The Underworld
 15. The Noxious Avenger
 16. Clash of the Mutanimals
 17. Meet Mondo Gecko
 18. The Deadly Venom
 19. Turtles in Time
 20. Tale of the Yokai
 21. Attack of the Mega Shredder!
 22. The Creeping Doom
 23. The Fourfold Trap
 24. Dinosaurs Seen in Sewers
 25. Annihilation Earth, Part 1
 26. Annihilation Earth, Part 2

4. tuotantokausi

 1. Maailmankaikkeuden tuola puolen (Beyond the Known Universe)
 2. Thalos 3:n kuut (The Moons of Thalos 3)
 3. Wyrmin merkillinen maailma (The Weird World of Wyrm)
 4. Lainsuojaton Armaggon (The Outlaw Armaggon!)
 5. Muinaisten Aeonien arvoitus (Riddle of the Ancient Aeons)
 6. Matka Mikeyn mielen syövereihin (Journey to the Center of Mikey's Mind)
 7. Verilöylyjen areena (The Arena of Carnage)
 8. Taistelu X-ulottuvuudesta (The War for Dimension X)
 9. Kosminen Valtameri (The Cosmic Ocean)
 10. Uuden ulottuvuuden kilpikonnat (Trans-Dimensional Turtles)
 11. Triceratonien kosto (Revenge of the Triceratons)
 12. Dreggin pahuus (The Evil of Dregg)
 13. Ikuinen tuli (The Ever-Burning Fire)
 14. Viimeinen taistelu Maasta (Earth's Last Stand)
 15. Kaupunki sodassa (City at War)
 16. Murtunut jalka (Broken Foot)
 17. Hyönteistorjuntaa (The Insecta Trifecta)
 18. Mutanttien jengisota (Mutant Gangland)
 19. Lepakko tapulissa (Bat in the Belfry)
 20. Super-Silppuri (The Super Shredder)
 21. Synkin hetki (Darkest Plight)
 22. Hänen sisäinen voimansa (The Power Inside Her)
 23. Tokka vs. muu maailma (Tokka vs The World)
 24. Juovakynnen tarina (Tale of Tiger Claw)
 25. Sielunmessu (Requiem)
 26. Owari (Owari)

5. tuotantokausi

 1. Demonikäärmeen käärö (Scroll of the Demodragon)
 2. Unohdettu miekkamies (The Forgotten Swordsman)
 3. Pahuuden sydämessä (Heart of Evil)
 4. Lopun ajat (End Times)
 5. Kun maailmat törmäävät, osa 1 (When Worlds Collide, Part 1)
 6. Kun maailmat törmäävät, osa 2 (When Worlds Collide, Part 2)
 7. Yojimbo
 8. Osoroshi no Tabi
 9. Kagayake! Kintaro
 10. Lone Rat and Cubs
 11. Raphael: Mutant Apocalypse, Part 1: The Wasteland Warrior
 12. Raphael: Mutant Apocalypse, Part 2: The Impossible Desert
 13. Raphael: Mutant Apocalypse, Part 3: Carmageddon!
 14. Savanti Romeron kirous (The Curse of Savanti Romero)
 15. Draculan hautakammiossa (The Crypt of Dracula)
 16. Frankensteinin koe (The Frankenstein Experiment)
 17. Hirviöt keskuudessamme (Monsters Among Us)
 18. Bebop ja Rocksteady saavat töitä (Wanted: Bebop & Rocksteady)
 19. The Foot Walks Again!
 20. Suuri murskavoitto (The Big Blowout)

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jason Biggs  … Leonardo (koko 1. kausi sekä 2. kauden jaksot 1–17 ja 19), sivuäänet  
 Dominic Catrambone  … Leonardo (2. kauden jaksot 18 ja 20–26)  
 Seth Green  … Leonardo (kaudet 3–5), sivuäänet  
 Rob Paulsen  … Donatello, sivuäänet  
 Sean Astin  … Raphael  
 Greg Cipes  … Michelangelo  
 Hoon Lee  … Mestari Tikku  
 Mae Whitman  … April O’Neil, sivuäänet  
 Josh Peck  … Casey Jones  
 Kelly Hu  … Karai  
 David Tennant  … Fugitoidi  
 Kevin Michael Richardson  … Silppuri, Tsingis-sammakko, sivuäänet  
 Clancy Brown  … Chris Bradford/Hurtta/Rahzar, sivuäänet  
 Christian Lanz  … Xever Montes/Kalanaama  
 Phil LaMarr  … Baxter Stockman  
 Eric Bauza  … Juovakynsi, Hunni, Fulcin kaksoset, The Hammer, sivuäänet  
 Fred Tatasciore  … Ivan Steranko/Rocksteady, Fungus Humungous, sivuäänet  
 J. B. Smoove  … Anton Zeck/Bebop, sivuäänet  
 Nolan North  … Kraangit, Garson Grunge, Chrome Dome, sivuäänet  
 Andrew Kishino  … Fong, Sid  
 James Sie  … Tsoi  
 Brian Bloom  … Don Vizioso, sivuäänet  
 Michael Ironside  … keisari Zanmoran  
 Michael Dorn  … amiraali Mozar, sivuäänet  
 Peter Stormare  … lordi Vringath Dregg  
 Ron Perlman  … Armaggon  
 Mark Hamill  … Kavaxas  
 Keone Young  … Jei  
 Keith Silverstein  … Kirby O’Neil  
 Roger Craig Smith  … Murskaaja/Mutageenimies  
 Corey Feldman  … Slash  
 Frank Welker  … tri Tyler Rockwell (ääniefektit)  
 Tom Kenny  … tri Tyler Rockwell (puhe)  
 A. J. Buckley  … Pete  
 Peter Lurie  … Nahkapää  
 Kevin Eastman  … Ice Cream Kitty (ääniefektit)[7]  
 Robert Forster  … Jack J. Kurtzman  
 Robbie Rist  … Mondo Gecko  
 Grant Moninger  … Muckman  
 Ashley Johnson  … Renet  
 Zelda Williams  … Mona Lisa  
 Keith David  … G'thraka  
 Gwendoline Yeo  … Shinigami  
 Yuki Matsuzaki  … Miyamoto Usagi  
 Roseanne Barr  … Yli-Kraang  
 Rachel Butera  … Yli-Kraang (3. kauden jakso 25)  
 Gilbert Gottfried  … Kraang Subprime  
 Jeffrey Combs  … Rottakuningas  
 Cassandra Peterson  … rouva Campbell  
 Danny Jacobs  … Käärmelevä  
 Lewis Black  … Hämähammas  
 Danny Trejo  … Liskonaattori  
 John DiMaggio  … Pizzanaama, Zeno  
 James Hong  … Ho Chan  
 Robert Englund  … Dark Beaver, Dire Beaver  
 John Kassir  … Dave Beaver, Dread Beaver  
 Steve Blum  … Speed Demon  
 Graham McTavish  … Savanti Romero  
 Lance Henriksen  … kersantti Zog  
 Dwight Schultz  … Wyrm  
 Charlie Murphy  … Bellybomb  
 Dimitri Diatchenko  … Vlad Dracula  
 Grant Moninger  … Faaraon Muumio, Victor Frankenstein, Frankensteinin hirviö  
 Jim Meskimen  … Carlos Chiang O’Brien Gambe, sivuäänet  
 Kate Micucci  … Irma Langinstein  
 Sab Shimono  … herra Murakami  
 Maurice LaMarche  … Attila-sammakko, Rasputin-sammakko  
 Jon Heder  … Napoleon Bona-sammakko  
 Kari Wahlgren  … Joan Grody  
 Paul Reubens  … Sir Malachi  
 Renae Jacobs  … rouva O’Neil  
 Bill Moseley  … Bernie  
 Jim Piddock  … Lordi Samanaikainen, Overmind  
 Minae Noji  … Tang Shen, Alopex  
 Lucy Lawless  … Hiidrala  
 Ted Biaselli  … Scumbug  

80-luvun sarjan versiot Turtleseista tekivät jaksossa Manhattan-projekti, osa 2 cameo-esiintymisen alkuperäisillä ääninäyttelijöillään (Cam Clarke, Barry Gordon, Rob Paulsen ja Townsend Coleman).[8] He uusivat roolinsa jaksossa Trans-Dimensional Turtles sekä myöhemmin viidennen kauden viimeisissä jaksoissa, Pat Fraleyn palatessa 80-luvun sarjan Krangin rooliin.

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jon-Jon Geitel  … Leonardo  
 Aksu Palmén  … Donatello  
 Henri Piispanen  … Raphael  
 Miro Lopperi  … Michelangelo  
 Markus Bäckman  … Mestari Tikku, Carlos Chiang O’Brien Gambe (4. kausi), Hammer, sivuäänet  
 Ella Jaakkola  … April O’Neil (1. kausi), Yli-Kraang  
 Amy Burgess  … April O’Neil (2. kausi)  
 Markus Niemi  … Casey Jones, Chris Bradford/Hurtta/Rahzar, Tsoi, Murskaaja, Anton Zeck / Bebop (4. kausi), Slash (4. kausi)  
 Jarmo Mäkinen  … Silppuri, Slash (2. kausi), Nahkapää (kaudet 2 ja 4), Ivan Steranko / Rocksteady (4. kausi), Bishop (4. kausi), sivuäänet  
 Annituuli Kasurinen  … Karai (1. kausi), Joan Grody, sivuäänet  
 Susa Saukko  … Karai (kaudet 2 ja 4), Irma Langinstein, Mona Lisa, sivuäänet  
 Chike Ohanwe  … Xever Montes/Kalanaama (1. kausi)  
 Jari Salo  … Xever Montes/Kalanaama (4. kausi), Kavaxas, Miyamoto Usagi, sivuäänet  
 Mikael Eklund  … Juovakynsi, Kraangit, Sid, Nahkapää (1. kausi), Liskonaattori (5. kausi), Hämähammas, Chris Bradford/Rahzar (kaudet 4 ja 5), Don Vizioso, Armaggon, kapteeni Mozar, sivuäänet  
 Peter Pihlström  … Baxter Stockman, Fong, Pete, Käärmelevä, Anton Zeck, Mondo Gecko, Sal-komentaja, lordi Dregg, sivuäänet  
 Antti Pääkkönen  … Kirby O’Neil, Rottakuningas, Carlos Chiang O’Brien Gambe, herra Murakami, Ivan Steranko (1. kausi), Kraangit (1. jakso), Xever Montes/Kalanaama (kaudet 2 ja 5), Fugitoidi, Bishop (5. kausi), sivuäänet  
 Raili Raitala  … Shinigami  
 Tero Koponen  … Savanti Romero  

[9]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turtles-sarjan tuottaminen alkoi loppuvuodesta 2010, sen jälkeen, kun televisiokanava Nickelodeonin emoyhtiö Viacom osti Mirage Studiosin omistuksessa olleen Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -sarjan. Sarjan vastaava tuottaja Ciro Nieli kertoi ohjelman olevan tavallisen piirrosanimaation sijasta tietokoneanimaatiolla tehty. Lisäksi sarjassa keskitytään eri Turtlesien taistelutaitoihin, jotka poikkeavat hahmokohtaisesti, jotta hahmoista saadaan enemmän yksilöllisempiä.[10]

Ääniroolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan päärooleista Rob Paulsen kertoi omalla Twitter sivustollaan marraskuussa 2010 äänittäneensä sarjan pilottijaksossa Donatellon repliikit. Aikaisemmin hän toimi 1980- ja 1990-luvulla televisiossa esitetyssä Turtles – mutanttikilpikonnat sarjassa Raphaelin äänenä. Maaliskuussa 2011 Jason Biggs julkistettiin olevan Leonardon äänenä.[11] Kesäkuussa 2011 julkistettiin loput päänäyttelijät, kun Sean Astin, Greg Cipes ja Hoon Lee valittiin Raphaelin, Michelangelon ja Tikun rooleihin.[12]

Ennen toisen tuotantokauden alkua sarjaan ilmoitettiin tulevan kaksi uutta hahmoa Casey Jones ja Slash. Josh Peck ilmoitettiin ensin olevan Caseyn äänenä tulevalla kaudella ja myöhemmin heinäkuussa 2013 Corey Feldman ilmoitettiin vuorostaan olevan Slashin äänenä. Feldman oli aikaisemmin 1990-luvulla Donatellon äänenä näytelmäelokuvissa.[13] Dominic Catrambone oli toisen kauden loppupuolella Leonardon äänenä korvatessaan Jason Biggsin. Sittemmin 19. kesäkuuta 2014 Biggsin kerrottiin jättävän sarjan. Hänen seuraajakseen Leonardon äänirooliin kolmannelle kaudelle oli palkattu Seth Green.[14]

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa sarjan ensimmäinen tuotantokausi nähtiin ensi kertaa 12. elokuuta 2013 Juniorin esittämänä. Samaiset jaksot näkyivät uusintana saman viikon viikonloppuna. Jaksot alkoivat näkyä myös MTV3-kanavalla 12. tammikuuta 2014 alkaen. Juniori ja MTV3 esittivät vain sarjan kaksi ensimmäistä tuotantokautta. Sarja jatkui poikkeuksellisesti neljännellä tuotantokaudella aivan kuin 2003 sarja, jota alettiin esittää Suomessa Foxilla 15. lokakuuta 2016 alkaen.[15] Sarjan viidettä eli viimeistä tuotantokautta alettiin esittää Suomessa Foxilla 20. syyskuuta 2018. Kolmatta tuotantokautta ei ole esitetty Suomessa.

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Figuurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan hahmoista on valmistettu lelufiguureja vuodesta 2012 alkaen, joista päähahmoista Leonardosta, Michelangelosta, Donatellosta ja Raphaelista on eri variaatioita. Myös Turtlesien ajoneuvoista on valmistettu leluja.

Seuraavat hahmot ovat lelufiguureina:

 • Leonardo
 • Donatello
 • Michelangelo
 • Raphael
 • Mestari Tikku
 • April O'Neil
 • Metallipää

 • Nahkapää
 • Silppuri
 • Jalkaninja
 • Kalanaama
 • Kraang
 • Hurtta
 • Baxter Stockman

 • Käärmelevä
 • Rottakuningas
 • Torakkaterminaattori
 • Casey Jones
 • Liskonaattori
 • Mutageenimies
 • Armaggon
 • Lordi Dregg
 • Kapteeni Mozar

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan pohjalta julkaistiin 22. lokakuuta 2013 Teenage Mutant Ninja Turtles -niminen videopeli Xbox 360:lle, Wiille ja Nintendo 3DS:lle.[16]

Vastaanotto ja arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja oli sekä erittäin arvostettu että menestynyt. Sarja sai myös sarjan faneilta hyvän vastaanoton.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. First Look: Nickelodeon unveils 'Teenage Mutant Ninja Turtles' -- EXCLUSIVE VIDEO EW. 10.3.2011 Viitattu 15.3.2011 (englanniksi)
 2. 2011 Upfront Animation Announcement.pdf&ListName=Corporate PressReleases&ItemID=110 NICKELODEON BUILDS ON ANIMATION LEGACY BY ADDING UNPRECEDENTED 450 EPISODES OF NEW ANIMATED PROGRAMMING TO SCHEDULE OVER THE NEXT THREE YEARS biz.viacom.com 10.3.2011 Viitattu 15.3.2011 (englanniksi)
 3. Nickelodeon Renews 'Teenage Mutant Ninja Turtles' for Season 4 (Exclusive) - Hollywood Reporter
 4. Hi! So, the season 4 will have 26 episodes, as the article says?
 5. David Tennant, Peter Stormare, & Michael Dorn, To Guest Star On Teenage Mutant Ninja Turtles 10.7.2015. Comicbook.com. Viitattu 18.8.2015. (englanniksi)
 6. ‘Teenage Mutant Ninja Turtles’ CG Animated Series Gets 2D Reboot at Nickelodeon Variety. 2.3.2017. ”The CG series will air one last season starting Sunday, March 19.” Viitattu 30.3.2017. (englanniksi)
 7. Kevin Eastman To Voice Mutant Ice Cream Kitty On New TMNT
 8. 'TMNT' embraces animated Turtle power in five ways
 9. Tiedot perustuvat sarjan lopputeksteihin
 10. On the Horizon The Wall Street Journal. 7.3.2011 Viitattu 15.3.2011 (englanniksi)
 11. Top-ranked Nickelodeon Details Season of Innovation and Momentum Across Entire Portfolio at Annual Upfront Presentation Yahoo. 10.3.2011 Viitattu 15.3.2011 (englanniksi)
 12. New ‘Teenage Mutant Ninja Turtles’ Animated Voice Cast Includes Sean Astin and Jason Biggs slashfilm.com 14.6.2011 Viitattu 19.6.2011 (englanniksi)
 13. Corey Feldman Announced as Voice of Slash Ninja Pizza 15.7.2013 Viitattu 16.7.2013 (englanniksi)
 14. Jason Biggs replaced by Seth Green as voice of Leonardo on Teenage Mutant Ninja Turtles cartoon series metro.co.uk 19.6.2014 Viitattu 26.6.2014 (englanniksi)
 15. FOX Kids: Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat
 16. Nickelodeon and Activision Reveal New Teenage Mutant Ninja Turtles™ Video Game Based on The Network's Hit CG-Animated Series prnewswire.com 19.7.2013 Viitattu 3.2.2014 (englanniksi)