Fugitoidi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fugitoidi
Luoja(t) Peter Laird
Kustantamo Mirage Studios
IDW (2012–)
Ensiesiintyminen Fugitoid nro 1 (syyskuu 1985)
Henkilötiedot
Oikea nimi Professori Honeycutt
Status aktiivinen
Pituus 168 cm
Paino 91 kg
Henkilöllisyydet Chet Allen
Voimat älykäs tieteen parissa

Fugitoidi, oikealta nimeltään Professori Honeycutt (engl. Fugitoid) on IDW-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä tiedemies ja keksijä. Peter Lairdin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1985 Mirage Studiosin Fugitoid -sarjakuvalehden ensimmäisessä numerossa. Honeycutt oli nerokas tiedemies, jonka aivot siirtyivät vahingossa apulaisrobottinsa kehoon. Pian sen jälkeen Liittovaltion ja Triceratorien sotilaat kutsuivat häntä Fugitoidiksi yrittäessään jahdata robottia.[1] IDW:n tarinassa Honeycuttin mieli siirtyi robottiin yrittäessään pelastaa perheensä ja muut nutrinot tulipalosta.

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Professori Honeycutt oli työskennellyt jo jonkun aikaa siirtymälaitteen parissa, jota liittovaltion johtaja Kenraali Blanque käski hänen rakentaa. Eräänä päivänä Blanque vaati jonkinlaista tulosta professorilta, joka ei ollut edes kunnolla aloittanut projektia yrittäessään viivytellä laitteen rakentamisen kanssa. Blanque ilmoitti tulevansa Honeycuttin luokse muutaman tunnin kuluttua, johon mennessä professorilla pitäisi olla jotain konkreettista näytettävää. Professori kiiruhti ja otti käyttöönsä vielä viimeistelyä vaille olevan laitteen, jolla kykenisi siirtämään esineitä ajatuksen voimalla. Pikaiset testit osoittautuivat onnistuneiksi, jolloin hän alkoi kuulla ääniä. Professori pian huomasi olevansa samalla taajuudella ulkona puuhastelevan työläisrobottinsa Salin kanssa. Sal oli jumittunut jalastaan kiinni ja pyysi apua. Professori oli innoissaan kyettyään kommunikoimaan pelkästään ajatuksen voimalla robotin kanssa ja auttoi samalla hänet pois juurisesta loukusta. Samalla alkoi sataa vettä ja kun professori oli viemässä robottia sisälle heihin iski salama. Honeycutt oli järkyttynyt tilanteesta ja jatkoi kävelyään kohti kotiaan. Etsiessään valonkatkaisijaa hän huomasi valojen päälle tultua kauhistuksekseen olevansa robotin kehossa.[1] Hetken panikoinnin jälkeen professori tajusi pitäneensä laitetta päässään, kun hän meni auttamaan työläisrobottiaan. Tämän seurauksena salama iski herkkään laitteeseen, professorin ollessa kosketuksissa robottiinsa, ja heidän mielensä vaihtoivat paikkoja. Hetken päästä kenraali Blanque saapui paikalle ja huomasi professori Honeycuttin palaneen ruumiin maassa. Sotilaat paikansivat myös talosta ulos juosseen robotin, jota Blanque epäili professorin murhaajaksi ja käski sotilaansa tämän perään. Honeycutt juoksi paniikissa metsään, jonne hän yritti eksyttää sotilaat. Matkalla professori tapasi oudon olennon, joka tarjosi nyt robotin kehossa olleelle Honeycuttille suojapaikkaa. Sotilaat pyörivät metsässä eivätkä näin löytäneet robottia. Myöhemmin Blanque saa professorin muistinauhojen kautta selville robotin olevan sama professori Honeycutt ja kiittää onneaan. Hän käskee miehiään olla ampumatta robottia, jota hän nyt kutsuu nimellä Fugitoidi ja sen sijaan käskee napata Fugitoidin. Blanque matkaa takaisin tukikohtaansa mielissään sillä nyt hän voisi pakottaa Honeycuttia rakentamaan väkisin siirtymälaitteen, koska heidän planeetallaan D'Hoonibissa roboteilla ei ole oikeuksia. Blanque kertoo samalla myös salaisuuden oikean käden naiselleen Lonaelle, joka kuitenkin lavertelee asiasta heidän vihollisjoukolle ja erityisesti komentaja Mozarille. Tämän seurauksena molempien joukkojen sotilaat jahtaavat Fugitoidia, joka saa kaupunkiin paettuaan yllättäen apua Turtleilta, jotka siirtyivät vahingossa D'Hoonib-planeetalle yrittäessään pelastaa Mestari Tikkua.

Triceratorien sotilaat saivat kuitenkin professori Honeycuttin kiinni, ja komentaja Mozarin johdolla sotilaat veivät hänet Triceratorien tasavaltaan johtajalleen Zanramonille. Paikalla he selittivät haluavansa rakennuttaa siirtymälaitteen, mutta Honeycutt ei suostunut liittovaltion, sekä Triceratorien yrittäessä käyttää sitä vain tuhoamiseen. Honeycutt joutui miettimään asiaa, kun Triceratorit löysivät transsissa olleet Turtlet aluksestaan ja uhkasivat tappaa heidät.[2] Honeycutt ei halunnut heille sattuvan pahaa, mutta ei suostunut rakentamaan laitetta. Zanramon laittoi Turtlet järjestämäänsä gladiaattorimaiseen urheilutapahtumaan, jossa Turtlet joutuivat tappelemaan Triceratorien parhaimpia taistelijoita vastaan. Ryhmä onnistui kukistamaan heidät ja yrittivät paeta professori mukanaan. Yrittäessään löytää nopeaa alusta he joutuivat piirityksen kohteeksi, mutta viime hetkillä sama säde joka lähetti Turtlet toiseen galaksiin siirsi heidät takaisin Maa-planeetalle, Fugitoidi ja muutama Triceratorien sotilas mukanaan.

IDW[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2011 IDW:n Turtles-sarjakuvassa Professori Honeycutt on kotoisin Nutrino planeetalta. Krang oli siepannut hänet ja perheensä muiden nutrinojen tapaan ja pakottanut tekemään töitä hänelle. Honeycutt työskenteli pitkälti tieteen parissa ja oli kehittänyt vaarallisempia tehtäviään varten Fugitoid nimisen robotin, joka kykeni muuttamaan ulkomuotoaan. Sitä kykeni ohjaamaan kypärän avulla, joka viestitti käyttäjän ajatuksen Fugitoidille. Honeycutt yritti vaimonsa ehdotuksesta lopulta paeta Krangin alaisuudesta ja onnistui, mutta Krang oli seurannut häntä ja hyökkäsi Nutrinojen suojakohtaan, jossa hän oli jatkanut tutkimuksiaan. Hyökkäyksen johdosta rakennus syttyi palamaan ja nutrinot jäivät loukkuun. Honeycutt yritti pelastaa perheensä ja muut nutrinot. Hän olisi voinut selvitä itse hengissä toisen tiedemiehen kanssa, mutta päätti yrittää pelastaa perheensä. Honeycutt onnistui avaamaan jumissa olleen oven, jotta pelastettavat pääsisivät pois palavasta rakennuksesta. Heidät kuitenkin tapettiin Krangin miesten johdosta. Honeycutt oli jäänyt myös loukkuun Fugitoidiin, kun hänen kehonsa paloi tulipalossa ja hänen mielensä jäi Fugitoidiin. Honeycutt pakeni siirtymälaitteen avulla Maahan, jossa hän otti peitenimekseen Chet Allen ja ryhtyi työskentelemään Baxter Stockmanin alaisuudessa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Honeycutt onnettomuudessaan robottiapulaisensa Salin kanssa.

Vuoden 2003 sarjassa Fugitoidi tekee ensi esiintymisensä jaksossa "Kilpikonnat avaruudessa, osa 1/5: Fugitoidi", vuonna 2003. Hahmon alkuperä on hyvin samankaltainen kuin sarjakuvissa. Sarjassa kenraali Blanque keskeyttää professorin, joka on luonut ajatuksen voimalla toimivan laitteen, jolla kykenee pelkällä ajatuksella siirtämään esineitä paikasta toiseen. Blanque käskee professoria rakentamaan siirtymälaitteen saman tien. Aloittaessaan laitteen rakentamista hän huomaa Blanquen suunnittelevan käyttävänsä laitetta voittamaan sodan Triceratoreja vastaan lähettämällä laitteen avulla pommeja kenenkään huomaamatta. Samassa hän saa hätäkutsun apulaisrobotiltaan, joka on takertunut sähköjohtoihin. Yrittäessään irrottaa johtoja professori saa sähköiskun ja hänen mielensä siirtyy apulaisrobottinsa tilalle. Blanque on tietoinen asiasta nähtyään koko tapahtuman ja myhäilee tyytyväisenä, sillä heidän planeetallaan sarjakuvan tavoin roboteilla ei ole oikeuksia. Nyt Fugitoidiksi kutsuttu professori pakenee kaupunkiin karkuun Blanquen sotilailta, jotka yrittävät napata hänet. Kaupungissa Fugitoidi tapaa Turtlet, jotka siirtyivät vahingossa siirtymälaitteen kautta D'Hoonib-planeetalle. Sankarit päättävät auttaa professoria, mikäli hän saa myöhemmin heidät takaisin kotiplaneetalleen. Heidän peräänsä lähtevät myös Zanramonin johtamat Triceratorien sotilaat, jotka aluksi esittivät käyttävänsä laitetta hyvään tarkoitukseen. Pian, professorin huomattua molempien joukkojen johtajien vain havittelevan laitteen pohjapiirustuksia pahaan tarkoitukseen, professori karkaa Turtlesien avulla. Pitkään jatkuneen jahtaamisen päätteeksi heidän päästyä Maa-planeetalle professori päättää pyyhkiä muistinsa ja ilmoittaa asiasta kummallekin puolelle. Kaikkien tietämättä professori vain siirsi ajatusaaltonsa Maan satelliitteihin ja otti myöhemmin yhteyttä Donatelloon. Myöhemmin hän teki yhteistyötä myös Nahkapään kanssa, jonka kanssa professori rakennutti uuden robottikehon itselleen ja auttoi Turtleja hävittämään Triceratorit pois maaplaneetalta, sekä myöhemmin agentti Bishopin ja Silppurin voittamisessa. Silppuriksi naamioitunut Ch'rell puolestaan joutui Utromien oikeuden eteen, jossa hänet myös tuomittiin rikoksistaan. Paikalla myös ollut professori jäi elämään Utromien keskuuteen.

Sarjassa hahmon äänenä toimi Oliver Wyman.[3]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2003–2005, 2009 Oliver Wyman Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003) Battle Nexus
Mutant Nightmare
TMNT: Smash-Up
2015–2016 David Tennant Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fugitoid #1 Viitattu 30.7.2009
  2. Teenage Mutant Ninja Turtles #6 Viitattu 30.7.2009
  3. Oliver Wyman IMDb Viitattu 30.7.2009 (englanniksi)