Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (vuoden 2003 animaatiosarja)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat
Teenage Mutant Ninja Turtles
Sarjan ensimmäisen viiden kauden tunnus.
Sarjan ensimmäisen viiden kauden tunnus.
Tyyli Animaatio
Kestoaika 22 minuuttia
Luoja(t) Lloyd Goldfine
Pääosissa Michael Sinterniklaas
Wayne Grayson
Sam Regal
Frank Frankson
Darren Dunstan
Veronica Taylor
Marc Thompson
Scottie Ray
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Verkko Yhdysvaltain lippu 4Kids TV (2003–2007)
Yhdysvaltain lippu The CW4Kids (2008–2009)
Suomen lippu MTV3
Suomen lippu Cartoon Network
Suomen lippu C More Juniori
Suomen lippu Sub
Esitetty 8. helmikuuta 2003 – 28. helmikuuta 2009
Tuotantokausia 7
Jaksoja 156 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuottaja(t) Lloyd Goldfine
JoEllyn Marlow
Sarah C. Nesbitt
Vastaava(t) tuottaja(t) Gary Richardson
Frederick U. Fierst
Alfred Kahn
Norman J. Grossfeld
Thomas J. Kenney
Ohjaaja(t) Roy Burdine
Chuck Patton
Käsikirjoittaja(t) Michael Ryan
Marty Isenberg
Christopher Yost
Eric Luke
Greg Johnson
Ben Townsend
Steve Murphy
Roland Gonzalez
Joe Kelly
Rich Fogel
Baz Hawkins
Julia Lewald
Matthew Drdek
Brandon Sawyer
Gavin Hignight
Eugene Son
Danny Fingeroth
Steven Melching
Dean Stefan
Bob Forward
Adam Beechen
Roger Slifer
Wendell Morris
Larry Hama
James Felder
Tuotantoyhtiö(t) 4Kids Entertainment
Mirage Studios
Dong Woo Animation
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (engl. Teenage Mutant Ninja Turtles) on yhdysvaltalainen animaatiosarja, joka perustuu Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -sarjakuviin. Kyseessä oli Turtles-sarjan uudelleenkäynnistys, jonka oli tarkoitus saada turtlesit takaisin ohjelmaan. Sarjaa oli tuottamassa myös Turtlesien sarjakuvakustantajana toimiva Mirage Studios ja erityisesti Peter Laird, jonka myötä animaatio oli enemmän sarjakuvan kaltainen, toisin kuin 1980- ja 1990–luvuilla esitetty Turtles – mutanttikilpikonnat -animaatiosarja. Tämä sarja on luultavasti tunnetuin Turtles-sarja. Sarjan kauden 1-4 monet jaksot perustuvat alkuperäisiin sarjakuviin ja ne noudattavat uskollisimmin sarjakuvien juonen kulkua, mutta joitain muutoksia on tehty juonikuvioihin ja hahmoihin.

Sarja alkoi Yhdysvalloissa 8. helmikuuta 2003 pilottijaksolla FoxBox-kanavalla ja nousi suureen suosioon. 4Kids ilmoitti kesällä 2003 tilanneensa sarjalle toisen tuotantokauden. Sarjasta tuotettiin yhteensä 156 jaksoa 7 tuotantokauden verran, vaikka 5 tuotantokauden oli alun perin tarkoitus olla sarjan viimeinen kausi. Sarjan tuotantokaudet 1–5 etenevät nykypäivässä, mutta 6. tuotantokausi laittaa sankarit tulevaisuuteen vuoteen 2105, jossa he seikkailevat Casey Jonesin ja April O’Neilin kaukaisen jälkeläisen Cody Jonesin kanssa. 7. tuotantokaudella he palaavat takaisin nykyhetkeen ja itse hahmot saivat uuden piirrostyylin, jonka myötä ne muistuttavat vuoden 2007 elokuvan hahmoja. Sarja päättyi seitsemänteen tuotantokauteen 28. helmikuuta 2009.

Sarjan pohjalta julkaistiin myös elokuva Turtles Forever vuonna 2009, jota esitettiin ensi kerran San Diegossa pidetyssä sarjakuvatapahtumassa. Suomessa sarja alkoi 5. lokakuuta 2003 MTV3:lla ja nähtiin viimeisen kerran 26. joulukuuta 2009. Myöhemmin sarjaa on esitetty MTV3:n lisäksi C More Juniorilla ja Subilla, sekä maksullisella Cartoon Networkilla.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja alkaa siitä, kun Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat ovat syvällä kaupungin katujen alla, maanalaisessa suojassaan harjoittelemassa taistelutaitojaan. Kesken kaiken paikalle hyökkää lauma Mousereiksi kutsuttuja robotteja, joita ei estä mikään. Niitä tulee läpi kivien ja seinien. Taistelun tuoksinnassa luolan katto romahtaa ja kilpikonnien on lähdettävä pakomatkalle. Tästä alkaa heidän seikkailut.

Kilpikonnien kohtalo sai alkunsa Utromien kehittämästä muukalaismönjästä, joka sattui eräänä päivänä putoamaan rekan lastista viemäristöön, jossa oli neljä lemmikkikilpikonnaa, jotka eräs nuori poika oli vahingossa pudottanut. Nämä neljä kilpikonnaa altistuivat vahingossa outoon vihreään hohtavaan mönjään, joka muutti heidän mutanteiksi. Kilpikonnat kasvoivat New Yorkin viemäristössä, jossa heidän isänään ja opettajanaan toimi mestari Tikku. Kuten kilpikonnat myös Tikku oli altistunut mutaation vaikutukselle, kun hän tavallisena rottana otti suojaansa silloin tavalliset kilpikonnat. Tikku opetti heitä oppimiaan ninjutsun liikkeitä ja eri aseiden käsittelyä. Samalla hän nimesi heidät lempirenessanssitaiteilijoidensa mukaan: Leonardo, Raphael, Donatello ja Michelangelo.

Fast Forward[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan kuudes tuotantokausi on nimeltään Fast Forward, jossa kilpikonnat ja mestari Tikku löytävät yhtäkkiä itsensä futuristisesta maailmasta, jossa autot lentävät ja väestö koostuu niin ihmisistä kuin muukalaisolennoista. He tapaavat niin sanotun syyllisen, joka toi heidät vuoteen 2105, jossa Manhattanista on tullut galaksin keskus. Nuori vasta 14-vuotias Casey Jonesin ja April O'Neilin lapsenlapsenlapsenlapsenlapsi Cody Jones paljastaa siirtäneensä vahingossa "aikaikkunan" kautta kilpikonnat tulevaisuuteen. Pian he huomaavat edessä olevan uusia vaaroja ja villejä uusia vihollisia riehumassa Manhattanilla. Heidän pahimpiin vastustajiinsa lukeutuvat Codyn setä, Darius Dun, sekä ulkoavaruudesta tullut Sh'Okanabo ja hänen apurinsa Viral.

Back to the Sewers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan seitsemäs ja viimeinen tuotantokausi on nimeltään Back to the Sewers, jossa kilpikonnien palattua takaisin omaan aikakauteen mestari Tikku hajoaa palasiksi Viralin ammuttua häntä purkajaohjelman säteellä. Turtlesit yrittävät Donatellon avulla kerätä mestarin Tikun datapaloja kyberavaruudesta kasatakseen mestarinsa takaisin elävien kirjoihin. Viral puolestaan yrittää tunkeutua erääseen dataholviin, joka sulauttaa hänet osaksi holvissa elänyttä Kyber-Silppuria, joka on Jalkaklaanin Silppurin digitaalinen kopio. Myös Kyber-Silppuri pyrkii pääsemään pois kyberavaruudesta kyberportaalin avulla.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Leonardo (Leo): Leonardo on kilpikonnien johtaja ja veljeksistä vanhin. Hän on hiljainen, kurinalainen, epäitsekäs ja omaa vahvan käsityksen kunniasta ja sen tärkeydestä. Fyysisesti hän ei kuitenkaan ole yhtä vahva tai tappelunhaluinen kuin veljensä Raphael, mutta myös hänen on nähty olevan luonteeltaan äkkipikainen. Leonardo on taistelutekniikoiltaan nelikon taitavin jäsen. Hän viettää suuren osan ajastaan harjoittelemalla ja meditoimalla, ja vaikka se tekeekin hänestä oivan johtajan ja taitavan soturin, se on välillä myös hänen suurin heikkoutensa, sillä hän on osoittanut välillä suoranaisia työnarkomaanin piirteitä. Leonardon suurimmat vahvuudet ovat hänen strateginen mielensä, kykynsä pitää päänsä kylmänä tukalissakin tilanteissa ja tapansa uskoa hyvää muista, jopa mahdollisista vihollisista, kuten Karaista, jota kohtaan hänellä on myös ollut romansseja tunteita. 4. kaudella hän syytti itseään siitä kun hän ei pystynyt suojelemaan hänen perhettään taistelussa silppuria vastaan, mutta ymmärsi viimein että hänellä ei ollut syytä rankaista itseään. Leonardo käyttää sinistä naamiota ja taistelee kahdella katanamiekalla.
Kuvassa on Leonardo, Donatello, Michelangelo ja Raphael.
 • Raphael (Raph): Raphael on toinen vanhin kilpikonnista, sekä kuumapää ja kapinallinen. Hän antaa usein kiukulleen vallan ja käsittelee ongelmia mieluiten vihan ja nyrkkien voimin. Hän joutuu kuitenkin usein sisäiseen kamppailuun vihansa ja omien tunteidensa kanssa, ja näyttää todelliset tunteensa vain äärimmäisen tukalissa tilanteissa. Rafael on erittäin taitava taistelija ja veljeksistä voimakkain, ja yleensä ensimmäinen, joka ryntää taisteluun. Hänellä on myös usein kinaa veljiensä, erityisesti Leonardon kanssa, kuitenkin hän tulee hyvin toimeen heidän kanssaan ja on hyvin suojeleva heitä kohtaan taistelussa. Raphael käyttää punaista naamiota ja taistelee kahdella sai-tikarilla.
 • Donatello (Don): Donatello on ryhmän aivot, ja toinen nuorin kilpikonnista. Hän on mekaniikasta ja tieteistä kiinnostunut kilpikonna, joka ympäröi itsensä mekaanisilla välineillä ja tieteellä. Hän on erittäin taitava käsistään ja on itse valmistanut kaikki kilpikonnien välineet ja kulkuneuvot. Donatello on myös ryhmän rauhallisin ja lempein kilpikonna, joka tulee toimeen kaikkien veljiensä kanssa ja hoitaisi konfliktit mieluummin puhumalla kuin taistelemalla. 4. kaudella Bishopin epidemian takia hän muuttui väliaikaisesti hirviöksi, mutta kilpikonnien ja bishopin yhteistyöllä hänelle annettiin vastalääkettä ja muuttui takaisin itsekseen. Hän käyttää violettia naamiota ja taistelee bo-sauvalla.
 • Michelangelo (Mikey): Michelangelo on veljeksistä nuorin, rennoin ja hyväsydämisin. Hän ympäröi itsensä sarjakuvalehdillä ja elokuvilla ja ihannoi supersankareita. Hän on erittäin huoleton ja lyö vakavatkin tilanteet usein vitsiksi, mikä ärsyttää välillä hänen veljiään. Vaikka Michelangelo on usein hieman lapsellinen, epäkypsä, ja välillä arka, hän kasvaa sarjan aikana ja oppii nöyryyttä, kurinalaisuutta ja vakavuutta vaarallisten tilanteiden edessä, ja on rakastettava veli ja vähän kuin vauva veli. Michelangelo käyttää oranssia naamiota ja taistelee kahden nunchakun kanssa.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Silppuri: Sarjan päävihollinen, ja Kilpikonnien arkkivihollinen. Kaikki tuntevat Oroku Sakin rikkaana, sivistyneenä ja kunnioitettavana yrittäjänä, mutta vain harva tietää hänen olevan Silppuri. Hän on Jalkaklaanin johtaja ja hallitsee myös muita pikkurikollisia ja heidän organisaatioitaan New York Cityssä. Silppurilla on pitkä ja verinen historia, joka ulottuu aina muinaiseen Japaniin, jolloin hän oli keisarin pysäyttämätön salamurhaaja. Silppurin haarniska oli myös kuuluisa sen ollessa lähes tuhoutumaton ja lisäksi se piti hallussaan useita ulkonevia teriä. Nykyisin asu kuuluu Sakille, joka on tehnyt haarniskaan useita uudistuksia. Sen avulla hän hoitaa kesken jääneet liiketoiminnat ja ennen kaikkea päästäkseen eroon kilpikonnista.
 • Hunni: Kilpikonnien verivihollinen. Silppurin tavoin Hunni johtaa omaa ryhmäänsä, Purppuralohikäärmeitä, ja osittain myös Jalkaklaania Silppurin käskystä. Hunni on yksi suurikokoisimmista vihollisista ollessaan yli kaksi metriä pitkä.
 • Baxter Stockman: Kilpikonnien perivihollinen. Hullu tutkija, joka löysi tiensä hiirirobottiensa myötä Silppurin alaiseksi. Stockmanilla on huikean älykkyytensä ansiosta kyky rakentaa huippuluokan teknisiä vempaimia, joilla hän yrittää saada itselleen valtaa ja päästä lopulta Silppurista ja erityisesti kilpikonnista eroon. Sarjan aikana Stockman kokee kovia menettäessään raajojaan ja lopulta koko kehonsa joutuen elämään pelkkänä aivona lasisäiliössä.

Muut hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mestari Tikku: Charmikas rotta, kilpikonnien sensei, ja adoptio isä. Vanha ja viisas Tikku auttaa heitä moraalisissa ongelmissa ja opettaa kilpikonnia kamppailulajien harjoittelemisessa. Hän opettaa heitä mietiskelemään ja kehittämään henkistä puolta. Ninjaksi tuleminen vie vuosia ja sitä ennen Tikku ei päästä heitä silmistään hetkeksikään ennen kuin hän huomaa poikiensa olevan valmiita pärjäämään yksin maailmassa.
 • April O’Neil: Kilpikonnien ensimmäinen ihmis ystävä ja liittolainen, jonka nämä pelastivat hänen entisen pomon, Baxter Stockmanin, luomilta Mousereilta. Sittemmin hän on auttanut näitä taistelussa pahuutta vastaan. April omistaa antiikkiliikkeen.
 • Casey Jones: Kilpikonnien toinen ihmis ystävä, ja apuri monissa taisteluissa vihollisia vastaan, sekä Rafaelin paras ystävä. Hän käyttää taistellessaan pesäpallo-, kriketti-, ja golfmailoja sekä pukee naamalleen aina taistelun edessä jääkiekkomaskin käyttäen taisteluhuutonaan "Goongala!". Hänen ollessaan nuori, Hunni ja Purppuralohikäärmeet tuhosivat hänen isänsä myymälän ja hänellä oli tämän jälkeen tavoitteena maksaa kalavelkoja heidän kanssaan.
 • Karai: Silppurin adoptiotytär ja Leonardon ihastus. Hän saapui New Yorkiin tekemään yhteistyötä kilpikonnien kanssa tarkoituksenaan palauttaa järjestys Jalkaan Silppurin kadottua TCRI-rakennuksen räjähdyksen jälkeen. Kun Silppuri myöhemmin palasi, Karai oli pitkään niin kilpikonnien kuin Silppurin puolella, kunnes lopulta kääntyi kilpikonnia vastaan. Utromien vangittua ja karkoitettua Silppurin Karai piti kilpikonnia syyllisinä.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael Sinterniklaas  … Leonardo, Parker, Näätä  
 Wayne Grayson  … Michelangelo, Metallipää  
 Frank Frankson  … Raphael  
 Sam Riegel  … Donatello, Tri Chaplin  
 Darren Dunstan  … Tikku, Kojima  
 Marc Thompson  … Casey Jones, Serling, Drako, Daimyo, herra Tiukka, August O'Neil, Juto-Shisho  
 Veronica Taylor  … April O'Neil, lapsi Nano  
 Scottie Ray  … Silppuri  
 Greg Carey  … Hunni (kaudet 1–6)  
 Zen Mansley  … Agentti Bishop, Savanti Romero, Darius Dun, Kon-Shisho, Rottakuningas, Hunni (7. kaudella), sivuäänet  
 Sean Schemmel  … Sh'Okanabo, Joku, kosntaapeli Biggles, Mestari Khan, Maamystikko, Tulimystikko, Metallimystikko, Michael, Yukio Mashimi, Varkaiden kuningas  
 Dan Green  … komentaja Mozar, herra Mortu, Beast, Mephos  
 Christopher C. Adams  … Cody Jones  
 Scott Williams  … Baxter Stockman  
 Oliver Wyman  … Fugitoidi, kenraali Blanque (2. kaudella), Gyoji, Joey Lastic, Triceratonit, herra Paikka, sivuäänet  
 Eric Stuart  … Purppuralohikäärme-jengin johtaja, Gen, Hamato Yoshi, Harry "Luikuri" Parker, Quarry, Godman Falcon  
 Michael Alston Bailey  … Zanramon, Tri Malignus, rikospomo, Mr. Arboost  
 Karen Neil  … Karai, Chizu  
 Ted Lewis  … Ylivertainen Ninja, Ylivertainen Drako  
 Jason Griffith  … Miyamoto Usagi, sivuäänet  
 Mike Pollock  … Roskakuski, Kirby King, kenraali Blanque (2. kaudella), sivuäänet  
 Tara Jane  … Angel, Tyler, sivuäänet  
 F.B. Owens  … Traximus, Nahkapää (kaudet 2–3), Utromien vartija  
 Marc Diraison  … Raptarr, Räyhärssön, Teinititaani II, Hopeavahti (5. kaudella)  
 Terrence Archie  … Hopeavahti  
 Brian Maillard  … Inuwashi Gunji johtaja, Tuulimystikko, Vesimystikko  
 David Chen  … Ikuinen, Tora Yoshida  
 Cedric Leake  … Tulikasvo  
 Megan Hollingshead  … Sydney, Dr. Ellen  
 Gary Lewis  … Nahkapää (4. ja 7. kaudet)  
 Tom Wayland  … Jammerhead  
 Shawn Curran  … Pomo Zukko  
 David Elliott  … Torbin Zixx  
 Eva Christensen  … Viral  
 Zan  … Chikara-Shisho  
 Liza Jacqueline  … Renet  
 David Moo  … Faraji Ngala  
 Lisa Ortiz  … Jhanna  
 Rebecca Soler  … Joi Reynard  
 David Wills  … Steve Steel  
 Britton Herring  … Adam McKay  
 Jonathan Todd Ross  … Nabi  

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Samuel Harjanne  … Leonardo (kaudet 1-2), sivuäänet  
 Markus Blom  … Leonardo (kaudet 3-7), Hamato Yoshi (4. kaudella), Pimeä-Leo, sivuäänet  
 Raine Heiskanen  … Donatello (1. kaudella), Silppuri (1. kaudella), Roskakuski (1. kaudella), sivuäänet, tunnuslaulu (kaudet 1-2)  
 Juha Paananen  … Donatello (2. kaudella), Casey Jones (1. kaudella), Hamato Yoshi (1. kaudella), Hopeavahti (1. kaudella), Kolmen Neuvoston Utromit (1. kaudella), Näätä (1. kaudella), Daimyo (2. kauden jaksot 23-26), Valvojien johtaja (1. kauden jakso 7)  
 Arttu Ala-Jokimäki  … Donatello (kaudet 3-7), Pimeä-Don  
 Ari Wirta  … Michelangelo (1. kauden jaksot 1-8, koko 2. kausi)  
 Peter Pihlström  … Michelangelo (1. kauden jaksot 9-26), Cody Jones, sivuäänet  
 Tero Koponen  … Michelangelo (kaudet 3, 7), Fugitoidi (3. kaudella), tohtori Chaplin, Räyhärssön (3. kausi), Suuri Maagi (3. kaudella), Godman Falcon, sivuäänet  
 Bruno Lähteenmäki  … Michelangelo (kaudet 4, 6), Tulimystikko, Daimyo (2. kauden jakso 10), Kluh (2. kaudella), Inuwashi Gunjin johtaja (6. kauden jakso 2), Zippy Lad, Näätä (2. kaudella), herra Arboost, Ylipäällikkö Zandramon (2. kauden jakso 26), Pimeä-Mikey, sivuäänet  
 Pauli Virta  … Raphael (kaudet 1-2), herra Mortu (1. kaudella), Valvojien johtaja (2. kaudella), Gyoji (2. kauden jakso 10), Suuri Maagi (2. kaudella), sivuäänet  
 Pasi Ruohonen  … Raphael (kaudet 3-7), Kolmen Neuvoston Utromit (2. kaudella), Hamato Yoshi (2. kaudella), Ylipäällikkö Zandramon (2. kauden jaksot 3-5), Silppuri (4. kauden jakso 22), Ylivertainen Ninja (2. kauden jakso 10), August O’Neil (4. kaudella), Daimyo (4. kaudella), Hunni (kaudet 3-4, 7), Savanti Romero (4. kaudella), Yukio Mashimi, Metallimystikko, Nahkapää (kaudet 3, 4 ja 7), Joku (4. kaudella), Faraji Ngala (4. kaudella), Kon-Shisho (4. kaudella), Pimeä-Raph, sivuäänet  
 Joonas Suominen  … Hunni (2. kauden jaksot 8-9), sivuäänet (2003-2004)  
 Elise Langenoja  … April O'Neil (1. kauden jaksot 2-5 sekä kaudet 2-4, 6-7), Karai (2. kaudella), Chikara-Shisho (6. kaudella), sivuäänet  
 Jenni Laakso  … April O'Neil (1. kauden jaksot 12-26), Angel (1. kaudella), sivuäänet  
 Vesa Hämes  … Mestari Tikku (kaudet 1-2, 3. kauden jaksot 1-25, 4, 6 ja 7. kauden jaksot 1-12), Kluh (4. kaudella), Räyhärssön (4. kausi), Kirby King, Sid Jones, Vesimystikko, Maamystikko, sivuäänet  
 Juha Varis  … Mestari Tikku (3. kauden jakso 26 ja 7. kauden jakso 13), sivuäänet  
 Jari Salo  … Ikuinen, Fugitoidi (2. kaudella), kenraali Blanque (2. kaudella), herra Mortu (2. kaudella), Tulikasvo (2. kaudella), Roskakuski (2. kaudella), Gyoji (2. kauden jaksot 23-26), herra Paikka, Raptarr, Hamato Yoshi (3. kaudella), Hebi (3. kaudella), sivuäänet, tunnuslaulu (3. kaudesta alkaen)  
 Veeti Kallio  … Nahkapää (2. kaudella), Silppuri (2. kaudella), Traximus (2. kaudella), Hunni (2. kauden jaksot 14-20)  
 Ville Valtanen  … Casey Jones (kaudet 2-4, 6-7), Baxter Stockman (kaudet 2-4, 7), Gen (kaudet 2 ja 4), sivuäänet  
 Arto Nieminen  … Tulikasvo (1. kaudella), Baxter Stockman (1. kaudella), Hunni (1. kaudella), Valvojien johtaja (1. kauden jaksot 10–26), herra Mortu (4. kaudella), Ylivertainen Ninja (2. kauden jaksot 23-26), Miyamoto Usagi (2. kaudella), tohtori Malignus (1. kaudella), Suuri Maagi (1. kaudella), komentaja Mozar (2. kaudella), Harry Parker (1. kaudella), August O’Neil (2. kaudella), Adam McKay (4. kausi), Tora Yoshida (4. kausi), Chikara-Shisho (4. kaudella), Ruostumaton Steve (2. kaudella), sivuäänet (2003-2008)  
 Susa Saukko  … Karai (kaudet 3-4, 6), Renet (3. kaudella), Jhanna, Viral, sivuäänet  
 Kiti Kokkonen  … Renet (4. kaudella), Angel (4. kaudella), Tang Shen, Robyn O´Neil, Joi Reynard (4. kausi)  
 Sami Kuronen  … Silppuri (kaudet 3 ja 7), Inuwashi Gunjin johtaja, Sh'Okanabo, Baxter Stockman (6. kaudella), Kolmoisuhka (punainen pää), komentaja Mozar (3. kaudella), Hopeavahti (3 ja 7 kaudella), Daimyo (3. kaudella), kenraali Blanque (3. kaudella), Drako (3. kaudella), herra Mortu (3. kaudella), sivuäänet  
 Kari Tamminen  … Agentti Bishop, Darius Dun, Traximus (3. kaudella), Lordi Samanaikainen, Gyoji (4. kaudella), Juto-Shisho (4. kaudella), sivuäänet  
 Tommi Haapaniemi  … Miyamoto Usagi (kaudet 3, 4 ja 7), Jammerhead, Kolmoisuhka (keltainen pää), Silppuri (4. kauden jakso 8), Hopeavahti (6. kaudella), Joku (kaudet 3 ja 6), herra Tiukka, Ylivertainen Ninja (3. kaudella), Gyoji (3. kaudella), Kolmen Neuvoston Utromit (3. kaudella), Tuulimystikko, sivuäänet  
 Mikko Maukonen  … konstaapeli Biggles, tohtori Malignus (6. kaudella), Kon-Shisho (6. kaudella), sivuäänet  
 Sasu Moilanen  … Serling, Kolmoisuhka (sininen pää), Silppuri (6. kauden jakso 16), Juto-Shisho (6. kaudella)  
 Velimatti Ranta  … Torbin Zixx, Teinititaani II  
 Henna Haverinen  … Starlee, Ananda (kaudet 3, 6 ja 7)  
 Hanna Savikko  … Abigail Finn, Tyler, Ananda (2. kaudella)  
 Jarmo Mäkinen  … Ylipäällikkö Zandramon (3. kaudella), Savanti Romero (3. kaudella), Gen (3. kaudella), mestari Khan, Varkaiden Kuningas, Mephos, Wendell, sivuäänet  
 Tiiamari Mikkola  … Angel (3. kaudella), Versallia, Tomoe Ame  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan kehittäminen alkoi vuoden 2001 aikana, jolloin Mirage tarjoi Warner Bros. Animationille idean uudenlaisesta piirrossarjasta. Warner Bros. Animation teki alustavasti hahmojen luonnoksia, joista Turtles nelikko muistutti ensimmäisten sarjakuvien näköisiltä. Uuden sarjan oli tarkoitus esitettäväksi Kids' WB:llä tai Cartoon Networkilla, mutta Warner Brothers luopui sarjasta.[1]

Uuden sarjan kehittäminen ei kuitenkaan jäänyt paikolleen vaan vuonna 2002 4Kids Entertainment oli halukas tuomaan sarjan uudelleen markkinoille ja esittämään sitä omalla kanavallaan FoxBoxilla lauantaiaamuisin. Mirage Studios suostui tarjoukseen ja yhteisrahoittamaan Playmates Toysin kanssa uutta sarjaa.

Sarjan tarkoitus oli palata takaisin alkuperäisen tarinan pariin, jonka Eastman ja Laird loivat. Sarjakuvaa kustantava Mirage oli vahvasti mukana sarjan tuotannossa ja erityisesti Peter Laird oli mukana sarjan tuottamisessa ja luomisessa mukana. Hän toimi eräänlaisena konsulttina työskennellessään tiiviisti valvovan tuottajan Lloyd Goldfinen kanssa.[2] Seuraten tarinoiden kehittelyä, kokonaisten käsikirjoitusten seuraamista ja luonut itsekin sarjaan erilaisia luonnoksia hahmoista.

Tuottaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan televisioon kehittänyt ja päätoimisesti sarjasta vastaava Goldfine kertoi antamassaan haastattelussa sarjan tuottamisen tapahtuvan kausi kerrallaan. Ryhmä suunnitteli kauden kokonaisuuden ja karkean tarinan kokonaisuudessaan, jonka jälkeen Goldfine tapaasi Miragen toimitusjohtajat Lairdin ja Gary Richardsonin keskustellakseen heidän mielipiteestään ja mahdollisista lisäyksistä, sekä muutoksista.[3] Tapaamisen jälkeen saatuaan valmiiksi yhden kauden mittaisen tarinakokonaisuuden ja Miragen hyväksynnän Goldfine palaasi takaisin 4Kidsille, jonka jälkeen käsikirjoittaminen alkoi. Aluksi hän vei tarina-arkin tarinoiden muokkaajalle. Muun muassa Michael Ryan toimi sarjan toisen tuotantokauden jaksojen muokkaajana. Tarkistettuaan ja viimeisteltyään tarinat hän lähetti käsikirjoittajille omat tehtävänsä jaksoja varten.

Käsikirjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4Kidsillä oli ryhmä käsikirjoittajia, joista käytetyimmät olivat Marty Isenberg, joka loi usein jaksoihin näppäriä vuoropuheluita ja Eric Luke usein kehitti luovia jaksoja, mukana olivat myös Greg Johnson, Ben Townsend ja Christopher Yost, sekä useita muita. Useimmiten tarina-arkin hyväksynnän jälkeen määrätyt käsikirjoittajat työstivät jaksojen pääpiirteet. Tämän myötä saatiin kohta kohdalta kirjoitettua mitä jaksoissa tapahtuu, sekä missä ja mikä on jakson ratkaiseva hetki tai juonen käänne. Lisäksi mitä vuoropuheluja voitiin lisätä tiettyihin kohtiin ennen lopullista viimeistelyä.[3]

Pääpiirteiden ollessa hyväksynnän arvoisia, ryhmä aloitti työstämään kokonaisen käsikirjoituksen. Tämän aikana he kävivät läpi mahdolliset muutokset parantaakseen tai muuttaakseen tarinan tärkeitä hetkiä, vuoropuheluita, hahmojen käyttäytymistä, sekä televisioyhtiö FOXin hyväksynnän, jotta jakso oli heidän määräämien sääntöjen mukainen lastenohjelmaksi. Useimmiten ryhmä viimeisteli uuden käsikirjoituksen joka viikko.[3]

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa sarja esitettiin ensimmäisen kerran MTV3:lla 5. lokakuuta 2003. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi esitettiin sunnuntaisin, jolloin viimeinen jakso päättyi 4. huhtikuuta 2004. Toista tuotantokautta esitettiin perjantaisin, joka alkoi 22. huhtikuuta 2005. Kausi piti taukoa heinäkuusta joulukuuhun vuonna 2005. Se jatkui 6. tammikuuta 2006 jaksolla Heijastuksia ja päättyi 5. toukokuuta 2006 jaksoon 26 Suuri taistelu, osa 4/4. Sarja jatkui poikkeuksellisesti neljännellä tuotantokaudella jota esitettiin lauantaiaamuisin, joka alkoi 3. maaliskuuta 2007 ja päättyi 18. marraskuuta 2007. Muutamaa kuukautta myöhemmin sarja jatkui kuudennen tuotantokauden jaksoilla 9. maaliskuuta 2008, joiden esitys päättyi 16. marraskuuta 2008. Lopulta sarjan kolmannen tuotantokauden esitykset aloitettiin lauantaiaamuisin, joka alkoi 4. huhtikuuta 2009 ja ne päättyivät 26. syyskuuta 2009 jaksoon 26 Maastamuutto, osa 2/2. Sarjasta jätettiin jälleen yksi tuotantokausi väliin kun MTV3 esitti 3. lokakuuta 2009 lähtien seitsemättä tuotantokautta.

Sarjan suomenkielisestä jälkiäänityksestä vastasi ensimmäisellä ja toisella kaudella Oy PVP Voice Ab (Pauli Virta Productions), ja sen jälkeen Dubberman Finland Oy (nykyisin BTI Studios).

Uusinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV3 esitti ensimmäiset uusinnat ensimmäisen tuotantokauden jaksoin vuonna 2005, viimeinen jakso päättyi 15. huhtikuuta 2005 jaksoon Tikkua etsimässä, osa 2/2. Ja jatkui taas 1. syyskuuta 2006 toisen tuotantokauden jaksoin, kausi aloitettiin kuitenkin kolmannella jaksolla Kilpikonnat avaruudessa, osa 3/5: Telkien takana. Jaksoja esitettiin kahdesti viikossa, perjantaisin kello 14.15 ja sunnuntaisin kello 8.30. Lokakuusta joulukuuhun uusintoja esitettiin vain perjantaisin vaihtelevina kellon aikoina 14.00-14.30 välisenä aikana. Tammikuussa 2007 toisen tuotantokauden kaksi viimeistä jaksoa esitettiin lauantaiaamuna kello 8.15, joista viimeinen esitettiin 13. tammikuuta. Viikkoa myöhemmin MTV3 jatkoi toisen tuotantokauden uusintaa esittämällä kauden avausjakson Kilpikonnat avaruudessa, osa 1/5: Fugitoidi 20. tammikuuta 2007. Uusintoja jatkettiin aina 3. maaliskuuta asti, kauden kuudenteen jaksoon Salainen alkuperä, osa 1/3. 16. joulukuuta 2007 MTV3 alkoi esittää neljännen tuotantokauden jaksoja, jaksosta 15 Silppurin vesa. Uusinnat päätettiin 2. maaliskuuta 2008 kauden päätösjaksoon Ninjatuomioistuin.

Kesällä C More Juniori alkoi esittää kuudennen tuotantokauden jaksoja kello 19.35. Ensimmäinen jakso nähtiin 3. heinäkuuta 2009 jaksolla Hyväntekeväisyyskeikka, joka oli tuotantokauden 18 jakso. Kauden viimeinen jakso Zixxin kuudes aisti esitettiin 17. heinäkuuta. Sarjan uusinnat jatkuivat seuraavana päivänä kauden avausjaksolla Tulevaisuuden uhat. Myös Sub esitti kuudennen tuotantokauden jaksoja 23. heinäkuuta 2009 aina 27. elokuuta 2009 asti.

Suomessa julkistetut DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Kaikki muuttuu
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Casey Jones
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Näkymättömyyden tie
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Silppurin isku
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Viestejä maan alta
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Silppurin vastaisku
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Paluu New Yorkiin
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Tikkua etsimässä
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Kilpikonnat avaruudessa
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Salainen Alkuperä
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Ylivertainen Ninja
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Kaupunki sodassa
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Roisto on palannut
 • Teenage Mutant Ninja Turtles – Suuri taistelu
 • Turtles dvd kokoelma 1 (Leonardo)
 • Turtles dvd kokoelma 2 (Donatello)
 • Turtles dvd kokoelma 3 (Raphael)
 • Turtles dvd kokoelma 4 (Michelangelo)

Vastaanotto ja arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on saanut positiivisen vastaanoton ja arvostelun, myös fanien keskuudessa hyvin arvostettu sarja, ainakin viisi ensimmäistä tuotantokautta. Sarjan fanit olivat kritisoineet sarjan viimeisimpiä kausia, koska turtlesit olivat saaneet uuden piirrostyylin, ja saivat viimeisellä kaudella oikeat silmät kuin kausilla 1-6 heillä oli valkoiset silmät niin kuin sarjakuvissa. Arvostelua herätti myös se, että kaudet eivät keskittyneet enää samaan tarinaan niin kuin kausilla 1-4 ja väkivalta oli vähentynyt vaikka sarjassa oli vähemmän väkivaltaa ja niiden mikään jakso ei perustunut enää sarjakuviin, eivätkä ne olleet enää yhtä synkkiä kuin kaudet 1-5. Tuottajat myöhemmin myönsivät että kausia ei olisi koskaan pitänyt tehdä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Canceled WB TMNT Project Art TMNT.com. Viitattu 16.9.2008. (englanniksi)
 2. Daniel Robert Epstein: UGO.com Feature - Interview with Peter Laird, creator of the Teenage Mutant Ninja Turtles UGO.com. 2002/2003. Viitattu 16.9.2008. (englanniksi)
 3. a b c Dan Berger: TMNT Interview with Lloyd Goldfine! ninjaturtles.com. 2003. Viitattu 6.10.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]