Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (vuoden 2003 animaatiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat
Teenage Mutant Ninja Turtles
Sarjan ensimmäisen viiden kauden tunnus.
Sarjan ensimmäisen viiden kauden tunnus.
Tyyli Animaatio
Kestoaika 22 minuuttia
Luoja(t) Lloyd Goldfine
Pääosissa Michael Sinterniklaas
Wayne Grayson
Sam Regal
Frank Frankson
Darren Dunstan
Veronica Taylor
Marc Thompson
Scottie Ray
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat 4Kids TV (2003–2007)
Yhdysvallat The CW4Kids (2008–2009)
Suomi MTV3
Suomi Cartoon Network
Suomi C More Juniori
Suomi Sub
Esitetty 8. helmikuuta 2003 – 28. helmikuuta 2009
Tuotantokausia 7
Jaksoja 156 (luettelo jaksoista)
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 7
Tuotanto
Tuottaja(t) Lloyd Goldfine
JoEllyn Marlow
Sarah C. Nesbitt
Vastaava(t) tuottaja(t) Gary Richardson
Frederick U. Fierst
Alfred Kahn
Norman J. Grossfeld
Thomas J. Kenney
Ohjaaja(t) Roy Burdine
Chuck Patton
Käsikirjoittaja(t) Michael Ryan
Marty Isenberg
Christopher Yost
Eric Luke
Greg Johnson
Ben Townsend
Steve Murphy
Roland Gonzalez
Joe Kelly
Rich Fogel
Baz Hawkins
Julia Lewald
Matthew Drdek
Brandon Sawyer
Gavin Hignight
Eugene Son
Danny Fingeroth
Steven Melching
Dean Stefan
Bob Forward
Adam Beechen
Roger Slifer
Wendell Morris
Larry Hama
James Felder
Säveltäjä(t) Ralph Schuckett
Rusty Andrews
John Angier
Mark Breeding
Louis Cortelezzi
Joel Douek
John Petersen
Pete Scaturro
John Siegler
John Van Tongeren
Russel Velazquez
Tuotantoyhtiö(t) 4Kids Entertainment
Mirage Studios
Dong Woo Animation
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (engl. Teenage Mutant Ninja Turtles) on yhdysvaltalainen animaatiosarja, joka perustuu Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -sarjakuviin. Kyseessä oli Turtles-sarjan uudelleenkäynnistys, jonka oli tarkoitus tuoda Turtlesit takaisin ohjelmaan. Sarjaa oli tuottamassa myös Turtlesien sarjakuvakustantajana toimiva Mirage Studios ja erityisesti Peter Laird, jonka myötä animaatio oli enemmän sarjakuvan kaltainen, toisin kuin 1980- ja 1990–luvuilla esitetty Turtles – mutanttikilpikonnat -animaatiosarja. Vuoden 2003 Turtles on mahdollisesti tunnetuin Turtles-sarja. Sarjan neljän ensimmäisen tuotantokauden monet jaksot perustuvat alkuperäisiin sarjakuviin ja ne noudattavat uskollisimmin sarjakuvien juonen kulkua, mutta joitain muutoksia on tehty juonikuvioihin ja hahmoihin. Fox Children’s Networkin vaati, että sarjan synkkyyttä pitää keventää, jotta siitä tulisi myös lapsille sopiva.

Sarja alkoi Yhdysvalloissa 8. helmikuuta 2003 pilottijaksolla FoxBox-kanavalla ja nousi suureen suosioon. 4Kids ilmoitti kesällä 2003 tilanneensa sarjalle toisen tuotantokauden. Sarjasta tuotettiin yhteensä 156 jaksoa 7 tuotantokauden verran, vaikka 5 tuotantokauden oli alun perin tarkoitus olla sarjan viimeinen tuotantokausi, mutta sarjan suosio johti animaatiosarjan jatkamiseen. Sarjan tuotantokaudet 1–5 etenevät nykypäivässä, mutta 6. tuotantokausi laittaa sankarit tulevaisuuteen vuoteen 2105, jossa he seikkailevat Casey Jonesin ja April O’Neilin kaukaisen jälkeläisen Cody Jonesin kanssa. 7. tuotantokaudella he palaavat takaisin nykyhetkeen ja itse hahmot saivat uuden piirrostyylin, jonka myötä ne muistuttavat vuoden 2007 elokuvan hahmoja. Sarja päättyi seitsemänteen tuotantokauteen 28. helmikuuta 2009.

Sarjan pohjalta julkaistiin myös elokuva Turtles Forever vuonna 2009, joka toimii sarjan finaalina. Elokuvaa esitettiin ensi kerran San Diegossa pidetyssä sarjakuvatapahtumassa.

Suomessa sarja alkoi 5. lokakuuta 2003 MTV3:lla ja nähtiin viimeisen kerran 26. joulukuuta 2009. Myöhemmin sarjaa on esitetty MTV3:n lisäksi C More Juniorilla ja Subilla, sekä maksullisella Cartoon Networkilla.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja alkaa siitä, kun Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat ovat syvällä kaupungin katujen alla, maanalaisessa suojassaan harjoittelemassa taistelutaitojaan. Kesken kaiken paikalle hyökkää lauma Mousereiksi kutsuttuja robotteja, joita ei estä mikään. Niitä tulee läpi kivien ja seinien. Taistelun tuoksinassa luolan katto romahtaa ja kilpikonnien on lähdettävä pakomatkalle, mistä alkavat heidän seikkailunsa ja vaikeutensa.

Kilpikonnien kohtalo sai alkunsa Utromien kehittämästä muukalaismönjästä, joka sattui eräänä päivänä putoamaan rekan lastista viemäristöön, jossa oli neljä lemmikkikilpikonnaa, jotka eräs nuori poika oli vahingossa pudottanut. Kilpikonnat alistuivat mönjälle ja muuttuivat sen vaikutuksesta mutanteiksi. He kasvoivat New Yorkin viemäristössä, jossa heidän isänään ja opettajanaan toimi mestari Tikku. Kilpikonnien tavoin myös Tikku oli altistunut mutaation vaikutukselle, kun hän tavallisena rottana otti suojaansa silloin tavalliset kilpikonnat. Tikku opetti heille oppimiaan ninjutsun liikkeitä ja eri aseiden käsittelyä. Samalla hän nimesi heidät lempirenessanssitaiteilijoidensa mukaan: Leonardo, Raphael, Donatello ja Michelangelo.

Sarjan kuudes tuotantokausi on nimeltään Fast Forward, jossa kilpikonnat ja mestari Tikku löytävät yhtäkkiä itsensä futuristisesta maailmasta, jossa autot lentävät ja väestö koostuu niin ihmisistä kuin muukalaisolennoista. He tapaavat niin sanotun syyllisen, joka toi heidät vuoteen 2105, jossa Manhattanista on tullut galaksin keskus. Nuori vasta 14-vuotias Casey Jonesin ja April O'Neilin lapsenlapsenlapsenlapsenlapsi Cody Jones paljastaa siirtäneensä vahingossa "aikaikkunan" kautta kilpikonnat tulevaisuuteen. Pian he huomaavat edessä olevan uusia vaaroja ja villejä uusia vihollisia riehumassa Manhattanilla. Heidän pahimpiin vastustajiinsa lukeutuvat Codyn setä, Darius Dun, sekä ulkoavaruudesta tullut Sh'Okanabo ja hänen apurinsa Viral.

Back to the Sewers

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan seitsemäs ja viimeinen tuotantokausi on nimeltään Back to the Sewers, jossa kilpikonnien palattua takaisin omaan aikakauteen mestari Tikku hajoaa palasiksi Viralin ammuttua häntä purkajaohjelman säteellä. Turtlesit yrittävät Donatellon avulla kerätä mestarin Tikun datapaloja kyberavaruudesta kasatakseen mestarinsa takaisin elävien kirjoihin. Viral puolestaan yrittää tunkeutua erääseen dataholviin, joka sulauttaa hänet osaksi holvissa elänyttä Kyber-Silppuria, joka on Jalkaklaanin Silppurin digitaalinen kopio. Myös Kyber-Silppuri pyrkii pääsemään pois kyberavaruudesta, kun Jalkaklaani yrittää mestari Khanin johdolla rakentaa hänelle oman kyberportaalin.

Päähenkilöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Leonardo, Donatello, Michelangelo ja Raphael.
 • Leonardo (Leo): Leonardo on kilpikonnien johtaja ja veljeksistä esikoinen. Hän on hiljainen, maltillinen, kurinalainen, oikeudenmukainen, epäitsekäs ja omaa vahvan käsityksen kunniasta ja sen tärkeydestä. Vaikka hän ei välttämättä ole fyysisesti yhtä vahva kuin Raphael, hän on veljessarjan kurinalaisin harjoittelija. Tämän johdosta hän on myös taistelijoista taitavin jos ei sitten nopein tai vahvin. Leonardon omistautuneisuus ninjitsulle on myös hänen suurin heikkoutensa; hänellä ei harjoittelunsa lisäksi ole elämässään juurikaan tilaa millekään muulle. Tämä ärsyttää hänen veljiään ja toisinaan huolestuttaa jopa mestari Tikkua. Hänen kurinalaisuuntensa myös tekee hänestä hyvin ankaran itselleen, vaikkakaan ei koskaan ole lähellekään yhtään vaativa muita kohtaan. Leonardon suurimmat vahvuudet ovat hänen strateginen mielensä, kykynsä pitää päänsä kylmänä tukalissakin tilanteissa ja uskonsa hyvään muissa ihmisissä, jopa mahdollisista vihollisista kuten Karaista, jota kohtaan hänellä on myös ollut romanttisia tunteita. Leonardo käyttää sinistä naamiota ja taistelee kahdella katanamiekalla.
 • Raphael (Raph): Raphael on toiseksi vanhin kilpikonnista, sekä kuumapää ja kapinallinen. Hän antaa usein kiukulleen vallan ja käsittelee ongelmia mieluiten vihan ja nyrkkien voimin. Hän joutuu kuitenkin usein sisäiseen kamppailuun vihansa ja omien tunteidensa kanssa, ja näyttää todelliset tunteensa vain äärimmäisen tukalissa tilanteissa. Raphael on erittäin taitava taistelija ja veljeksistä voimakkain, ja yleensä ensimmäinen, joka ryntää taisteluun. Hänellä on myös usein kinaa veljiensä, erityisesti Leonardon kanssa. Hän kokee toisinaan olevansa veljeään parempi johtaja rohkeutensa ja voimansa vuoksi. Tämä käsitys osoittautuu usein erheelliseksi Raphaelin temperamentin ja yli-itsevarmuuden johdosta; Häneltä myös jokseenkin puuttuu Leonardon kyky inspiroida veljiään. Lukuisista heikkouksistaan huolimatta Raphael on osoittautunut erinomaiseksi joukkuepelaajaksi uskollisuutensa johdosta. Hän usein huolehtii veljistään tukalissa tilanteissa ja jopa pelastaa heidän henkensä taisteluissa, sekä tarpeen tullen suojaa liittolaistensa selustaa lukuisienkin vihollisten kanssa. Hänellä on myös Michaelangelon tavoin pisteliäs huumorintaju, vaikkakin tätä huomattavasti kuivempi. Hänellä on myös erityisen tulenarka viharakkaussuhde pikkuveljensä Michaelangelon kanssa. Raphael taistelee kahdella sai-tikarilla ja käyttää punaista naamiota.
 • Donatello (Don): Donatello on nelikon aivot ja toiseksi nuorin. Hän on mekaniikasta ja tieteistä kiinnostunut kilpikonna, joka ympäröi itsensä elektronisilla laitteilla ja älyllisillä haasteilla. Hän on erittäin taitava käsistään ja on itse valmistanut kaikki kilpikonnien välineet ja kulkuneuvot. Donatello on myös ryhmän rauhallisin ja lempein kilpikonna, joka tulee toimeen kaikkien veljiensä kanssa ja hoitaisi konfliktit mieluummin puhumalla kuin taistelemalla. Vaikkakin Donatello on älynsä vuoksi osoittautunut korvaamattomaksi, hänen taistelutaitonsa ovat kärsineet hänen pasifisminsa vuoksi, minkä vuoksi hän on usein taistelutilanteissa ryhmänsä heikoin lenkki. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö Donatello kykenisi puolustamaan itseään, sillä hän on hyvinkin taitava ninja. Ei vaan välttämättä yhtä taitava kuin esimerkiksi Leonardo, mestari Tikku tai Silppuri. Donatello käyttää -sauvaa ja violettia naamiota.
 • Michelangelo (Mikey): Michelangelo on veljeksistä kuopus, optimistinen, rennoin ja hyväsydämisin. Hän ympäröi itsensä sarjakuvalehdillä ja elokuvilla ja ihannoi supersankareita. Hän on erittäin huoleton ja lyö vakavatkin tilanteet usein vitsiksi, mikä ärsyttää välillä hänen veljiään. Vaikka Michelangelo on usein hieman lapsellinen, epäkypsä ja arka, hän kasvaa ja kypsyy sarjan aikana ja oppii nöyryyttä, kurinalaisuutta ja vakavuutta vaarallisten tilanteiden edessä. Fyysisesti Michelangelo on kuvattu veljessarjan vikkelimpänä ja hänen on myös todettu olevan heistä lahjakkain jos vain käyttäisi potentiaaliaan. Hän on myös populaarikulttuuriviittausten mestari ja hyvin nopeaälyinen, verbaalisesti lahjakas ja yllättävän hyvä kokki. Hänellä on myös erityisen tulenarka viharakkaussuhde isoveljensä Raphaelin kanssa. Michelangelo käyttää oranssia naamiota ja taistelee kahden nunchakun kanssa.
 • Silppuri: Sarjan antagonisti, ja Kilpikonnien arkkivihollinen. Kaikki tuntevat Oroku Sakin rikkaana, sivistyneenä ja kunnioitettavana yrittäjänä, mutta vain harva tietää hänen olevan Silppuri. Hän on Jalkaklaanin johtaja ja hallitsee myös muita pikkurikollisia ja heidän organisaatioitaan New York Cityssä. Silppurilla on pitkä ja verinen historia, joka ulottuu aina muinaiseen Japaniin, jolloin hän oli keisarin pysäyttämätön salamurhaaja. Silppurin haarniska oli myös kuuluisa sen ollessa lähes tuhoutumaton ja lisäksi se piti hallussaan useita ulkonevia teriä. Nykyisin asu kuuluu Sakille, joka on tehnyt haarniskaan useita uudistuksia. Sen avulla hän hoitaa kesken jääneet liiketoiminnat ja ennen kaikkea päästäkseen eroon kilpikonnista. Mikäli hänen väittämänsä sarjan ensimmäisellä kaudella pitää paikkansa, Oroku Saki on myös ninjutsun kahdeksas suurmestari. Hänen taistelutaitonsa tukevat tätä väittämää, sillä hän kykenee helposti päihittämään kaikki neljä kilpikonnaa yhtäaikaisesti. Vain mestari Tikku on osoittautunut hänen vertaisekseen. Silppuri on kuvattu sarjassa suuruudenhulluna sadistina, jolla ei ole minkäänlaisia moraalisia estoja mitä häikäilemättömimpiin rikoksiin.
 • Hunni: Hunni on Silppurin oikea käsi. Stereotyyppisen korston ulkonäöstään huolimatta Hunni on hyvin älykäs ja uhkaava vastustaja. Hunni on osoittautunut sarjan aikana kelvoksi taktikoksi ja taitavaksi miekkailijaksi. Hän on myös lähes sokeasti uskollinen Silppurille.
 • Baxter Stockman: Hullu tutkija, joka löysi tiensä hiirirobottiensa myötä Silppurin alaiseksi. Stockman on sarjan ehkäpä älykkäin hahmo. Tämä herättää kunnioitusta ja toisinaan ihailua jopa Donatellossa. Stockman on hyvin tietoinen älykkyydestään, minkä vuoksi hän osoittaa jopa narsistisia piirteitä. Tämä johtaa usein hänen suunnitelmiensa epäonnistumiseen, mikä rasittaa hänen ja Silppurin välejä siihen pisteeseen asti, että heistä tulee verivihollisia keskenään. Sarjan aikana Stockman kokee kovia menettäessään raajojaan ja lopulta koko kehonsa joutuen elämään pelkkänä aivona lasisäiliössä. Silppuri hyödyntää hänen ahdinkoaan, tehden Stockmanin jäännöksistä orjansa.
 • Mestari Tikku: Charmikas rotta, kilpikonnien sensei, ja adoptioisä. Vanha ja viisas Tikku auttaa heitä moraalisissa ongelmissa ja opettaa kilpikonnia kamppailulajien harjoittelemisessa. Hän opettaa heitä mietiskelemään ja kehittämään henkistä puolta. Ninjaksi tuleminen vie vuosia ja sitä ennen Tikku ei päästä heitä silmistään hetkeksikään ennen kuin hän huomaa poikiensa olevan valmiita pärjäämään yksin maailmassa. Tikku on omien sanojensa mukaan "todellinen ninjutsumestari". Harva kykenee kiistämään tätä väitettä, sillä vain Silppuri on riittävän taitava päihittämään hänet lukuisia kertoja kaksintaistelussa. Tikku on myös osoittanut erikoista huumorintajuaan kutsuessaan tavanomaisia länsimaisia sutkautuksia "muinaisiksi japanilaisiksi sananlaskuiksi".
 • April O’Neil: Kilpikonnien ensimmäinen ystävä ja liittolainen, jonka nämä pelastivat hänen entisen pomonsa, Baxter Stockmanin, kynsistä. Ajan kuluessa April on ajautunut tilanteisiin, joissa on joutunut auttamaan kilpikonnia heidän taisteluissaan. Tämä suhde vakiintuu ajan mittaan niin, että April ja Casey myös ryhtyvät ninjutsun harjoittajiksi. Donatellon ja Stockmanin ohella April on kuvattu erinomaisena elektronisten laitteiden kanssa, vaikkakin hänen osaamisensa rajoittunee lähinnä tietotekniikkaan.
 • Casey Jones: Kilpikonnien toinen ihmisystävä ja apuri monissa taisteluissa vihollisia vastaan, sekä Raphaelin paras ystävä. Hän käyttää taistellessaan pesäpallo-, kriketti-, ja golfmailoja sekä pukee naamalleen aina taistelun edessä jääkiekkomaskin käyttäen taisteluhuutonaan "Goongala!". Hänen ollessaan nuori, Hunni ja Purppuralohikäärmeet tuhosivat hänen isänsä myymälän ja hänellä oli tämän jälkeen omistanut elämänsä Purppuralohikäärmeiden pysäyttämiseksi. Hänellä on erityisen kiivas suhde Hunnin kanssa. Raphaelin tavoin Casey on hyvin äkkipikainen. Niin äkkipikainen, että suurin osa muista sarjan hahmoista usein kutsuu tätä avoimesti "mielipuoleksi". Hän on myös hieman yksinkertainen mikä toisinaan ärsyttää Aprilia, Donatelloa ja erityisesti mestari Tikkua.
 • Karai: Silppurin adoptiotytär ja Leonardon ihastus. Hän saapui New Yorkiin tekemään yhteistyötä kilpikonnien kanssa tarkoituksenaan palauttaa järjestys Jalkaan Silppurin kadottua TCRI-rakennuksen räjähdyksen jälkeen. Kun Silppuri myöhemmin palasi, Karai oli pitkään niin kilpikonnien kuin Silppurin puolella, kunnes lopulta kääntyi kilpikonnia vastaan. Utromien vangittua ja karkoitettua Silppurin Karai piti kilpikonnia syyllisinä.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset äänet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  Michael Sinterniklaas    Leonardo, Parker, Näätä  
  Wayne Grayson    Michelangelo, Metallipää  
  Frank Frankson    Raphael  
  Sam Riegel    Donatello, Tri Chaplin  
  Darren Dunstan    Tikku, Kojima  
  Marc Thompson    Casey Jones, Serling, Drako, Daimyo, herra Tiukka, August O'Neil, Juto-Shisho  
  Veronica Taylor    April O'Neil, lapsi-Nano  
  Scottie Ray    Silppuri  
  Greg Carey    Hunni (kaudet 1–6)  
  Zen Mansley    Agentti Bishop, Savanti Romero, Darius Dun, Kon-Shisho, Rottakuningas, Hunni (7. kaudella), sivuäänet  
  Sean Schemmel    Sh'Okanabo, Joku, kosntaapeli Biggles, Mestari Khan, Maamystikko, Tulimystikko, Metallimystikko, Michael, Yukio Mashimi, Varkaiden kuningas  
  Dan Green    komentaja Mozar, herra Mortu, Beast, Mephos  
  Christopher C. Adams    Cody Jones  
  Scott Williams    Baxter Stockman  
  Oliver Wyman    Fugitoidi, kenraali Blanque (2. kaudella), Gyoji, Joey Lastic, Triceratonit, herra Paikka, sivuäänet  
  Eric Stuart    Purppuralohikäärme-jengin johtaja, Murakami ”Gen” Gennosuke, Hamato Yoshi, Harry "Luikuri" Parker, Quarry, Godman Falcon  
  Michael Alston Bailey    Zanramon, Tri Malignus, rikospomo, Mr. Arboost  
  Karen Neil    Karai, Chizu  
  Ted Lewis    Ylivertainen Ninja, Ylivertainen Drako  
  Jason Griffith    Miyamoto Usagi, sivuäänet  
  Mike Pollock    Roskakuski, Kirby King, kenraali Blanque (2. kaudella), sivuäänet  
  Tara Jane    Angel, Tyler, sivuäänet  
  F. B. Owens    Traximus, Nahkapää (kaudet 2–3), Utromien vartija  
  Terrence Archie    Hopeavahti  
  Amy Birnbaum    Ananda  
  Marc Diraison    Raptarr, Räyhärssön, Teinititaani II, Hopeavahti (5. kaudella)  
  Brian Maillard    Inuwashi Gunji johtaja, Tuulimystikko, Vesimystikko  
  David Chen    Ikuinen, Tora Yoshida  
  Cedric Leake    Tulikasvo  
  Megan Hollingshead    Sydney  
  Gary Lewis    Nahkapää (4. ja 7. kaudet)  
  Tom Wayland    Jammerhead  
  Shawn Curran    Pomo Zukko  
  David Elliott    Torbin Zixx  
  Eva Christensen    Viral  
  Zan    Chikara-Shisho  
  Liza Jacqueline    Renet  
  David Moo    Faraji Ngala  
  Lisa Ortiz    Jhanna  
  Rebecca Soler    Joi Reynard  
  David Wills    Steve Steel  
  Britton Herring    Adam McKay  
  Jonathan Todd Ross    Nabi  

Suomenkieliset äänet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PVP-Voicen jälkiäänitys (kaudet 1–2)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  Samuel Harjanne    Leonardo, sivuäänet  
  Raine Heiskanen    Donatello (kausi 1), Silppuri (kausi 1), Roskakuski (kausi 1), sivuäänet, tunnuslaulu  
  Juha Paananen    Donatello (kausi 2), Casey Jones (kausi 1), Hamato Yoshi (kausi 1), Hopeavahti (kausi 1), Kolmen Neuvoston Utromit (kausi 1), Näätä (kausi 1), Daimyo (kauden 2 jaksot 23–26), Valvojien johtaja (kauden 1 jakso 7), Quarry (kausi 1), sivuäänet  
  Ari Wirta    Michelangelo (kauden 1 jaksot 1–8, koko kausi 2)  
  Peter Pihlström    Michelangelo (kauden 1 jaksot 9–26)  
  Pauli Virta    Raphael, herra Mortu (kausi 1), Valvojien johtaja (kausi 2), Gyoji (kauden 2 jakso 10), Suuri Maagi (kausi 2), sivuäänet  
  Elise Langenoja    April O'Neil (kauden 1 jaksot 2–5, koko kausi 2), Karai, Sydney (kausi 2), sivuäänet  
  Jenni Laakso    April O'Neil (kauden 1 jaksot 12–26), Angel (kausi 1), Sydney (kausi 1), sivuäänet  
  Ville Valtanen    Casey Jones (kausi 2), Baxter Stockman (kausi 2), Murakami ”Gen” Gennosuke (kausi 2), Harry Parker (kausi 2), sivuäänet  
  Vesa Hämes    Mestari Tikku, Kirby King, sivuäänet  
  Arto Nieminen    Baxter Stockman (kausi 1), Hunni (kausi 1), Valvojien johtaja (kauden 1 jaksot 10–26), Tulikasvo (kausi 1), Ylivertainen Ninja (kauden 2 jaksot 23–26), Miyamoto Usagi, Drako (kausi 2), tohtori Malignus (kausi 1), Suuri Maagi (kausi 1), komentaja Mozar, Harry Parker (kausi 1), Ruostumaton Steve, Gangsteripomo (kausi 1), sivuäänet  
  Veeti Kallio    Silppuri (kausi 2), Hunni (kauden 2 jaksot 14–20), Traximus, Nahkapää, sivuäänet  
  Pasi Ruohonen    Kolmen Neuvoston Utromit (kausi 2), Hamato Yoshi (kausi 2), Ylipäällikkö Zandramon (kauden 2 jaksot 2–5), Ylivertainen Ninja (kauden 2 jakso 10), Quarry (kausi 2), sivuäänet  
  Joonas Suominen    Hunni (kauden 2 jaksot 8–9), sivuäänet  
  Jari Salo    kenraali Blanque, herra Mortu (kausi 2), Tulikasvo (kausi 2), Roskakuski (kausi 2), Gyoji (2. kauden jaksot 23–26), New Yorkin katoilla -laulu, sivuäänet  
  Bruno Lähteenmäki    Fugitoidi, Daimyo (kauden 2 jakso 10), Kluh (kausi 2), Zippy Lad, Näätä (kausi 2), Gangsteripomo (kausi 2), herra Arboost, Ylipäällikkö Zandramon (kauden 2 jakso 26), sivuäänet  
  Hanna Savikko    Abigail Finn, Tyler, Ananda, sivuäänet  
  Pirjo Huttunen    sivuäänet (kausi 2)  

Dubbermanin jälkiäänitys (kaudet 3–7)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  Markus Blom    Leonardo, Hamato Yoshi (kausi 4), Pimeä-Leo, sivuäänet  
  Arttu Ala-Jokimäki    Donatello, Pimeä-Don  
  Tero Koponen    Michelangelo (kaudet 3, 7), sivuäänet  
  Bruno Lähteenmäki    Michelangelo (kaudet 4, 6), Tulimystikko, Inuwashi Gunjin johtaja (kauden 6 jakso 2), Pimeä-Mikey, sivuäänet  
  Pasi Ruohonen    Raphael, Hunni, Nahkapää, Silppuri (4. kauden jakso 22), August O Neil (kausi 4), Daimyo (kausi 4), Savanti Romero (kausi 4), Yukio Mashimi, Metallimystikko, Faraji Ngala (kausi 4), Joku (kausi 4), Pimeä-Raph, Kon-Shisho (kausi 4), sivuäänet  
  Elise Langenoja    April O'Neil, Chikara-Shisho (kausi 6), sivuäänet  
  Ville Valtanen    Casey Jones, Baxter Stockman (kaudet 3–4 ja 7), Murakami ”Gen” Gennosuke (kausi 4), Räyhärssön (kausi 3), sivuäänet  
  Vesa Hämes    Mestari Tikku (kauden 3 jaksot 1–25, kaudet 4–6 ja 7. kauden jaksot 1–12), Räyhärssön (4. kausi), Sid Jones (kausi 4), Vesimystikko, Maamystikko, sivuäänet  
  Juha Varis    Mestari Tikku (kauden 3 jakso 26 ja kauden 7 jakso 13), sivuäänet  
  Marko Kokko    Fugitoidi, tohtori Chaplin, Sid Jones (kausi 7), Godman Falcon, suuri Maagi (kausi 3), Raptarr (kausi 7), sivuäänet  
  Arto Nieminen    herra Mortu (kausi 4), Adam McKay (kausi 4), Tora Yoshida (kausi 4), Chikara-Shisho (kausi 4), sivuäänet (kauteen 6 asti)  
  Jari Salo    Ikuinen (kausi 4), herra Paikka, Raptarr (kausi 4), Hamato Yoshi (3. kausi), Hebi (kausi 3), sivuäänet, tunnuslaulu  
  Sami Kuronen    Silppuri (kaudet 3 ja 7), Inuwashi Gunjin johtaja, Sh'Okanabo, Baxter Stockman (kausi 6), Kolmoisuhka (punainen pää), komentaja Mozar (kausi 3), Hopeavahti (kaudet 3 ja 7), Daimyo (kausi 3), kenraali Blanque (kausi 3), Drako (kausi 3), herra Mortu (kaudet 3 ja 7), sivuäänet  
  Kari Tamminen    Agentti Bishop, Darius Dun, Traximus (kausi 3), Lordi Samanaikainen, Gyoji (kausi 4), Ikuinen (kausi 7), Juto-Shisho (kausi 4), sivuäänet  
  Tommi Haapaniemi    Miyamoto Usagi, Jammerhead, Kolmoisuhka (keltainen pää), Hopeavahti (kausi 6), Joku (kaudet 3 ja 6), herra Tiukka, Ylivertainen Ninja (kausi 3), Gyoji (kausi 3), Kolmen Neuvoston Utromit (kausi 3), Tuulimystikko, sivuäänet  
  Susa Saukko    Karai, Renet (kaudet 3 ja 7), Viral, sivuäänet  
  Kiti Kokkonen    Renet (kausi 4), Angel (kausi 4), Tang Shen, Robyn O Neil, Joi Reynard (kausi 4), sivuäänet  
  Mikko Maukonen    konstaapeli Biggles, tohtori Malignus (kausi 6), Kon-Shisho (kausi 6), sivuäänet  
  Sasu Moilanen    Serling, Kolmoisuhka (sininen pää), Silppuri (kausi 6), Juto-Shisho (kausi 6), Ruostumaton Steve (kausi 7)  
  Peter Pihlström    Cody Jones, sivuäänet  
  Velimatti Ranta    Torbin Zixx, Teinititaani II  
  Henna Haverinen    Starlee, Ananda (kaudet 3 ja 6)  
  Jarmo Mäkinen    Ylipäällikkö Zandramon (kausi 3), Savanti Romero (kausi 3), Murakami ”Gen” Gennosuke (kaudet 3 ja 7), mestari Khan, Varkaiden Kuningas, Mephos, Wendell, sivuäänet  
  Tiiamari Mikkola    Angel (kaudet 3 ja 7), Ananda (kausi 7), sivuäänet  
  ?    Silppuri (4. kauden jakso 8), sivuäänet (kausi 4)  
  Oskari Tamminen    Godman Falcon (nuorena, kausi 6)  

Sarjan kehittäminen alkoi vuoden 2001 aikana, jolloin Mirage tarjoi Warner Bros. Animationille idean uudenlaisesta piirrossarjasta. Warner Bros. Animation teki alustavasti hahmojen luonnoksia, joista Turtles nelikko muistutti ensimmäisten sarjakuvien näköisiltä. Uuden sarjan oli tarkoitus esitettäväksi Kids' WB:llä tai Cartoon Networkilla, mutta Warner Brothers luopui sarjasta.[1]

Uuden sarjan kehittäminen ei kuitenkaan jäänyt paikolleen vaan vuonna 2002 4Kids Entertainment oli halukas tuomaan sarjan uudelleen markkinoille ja esittämään sitä omalla kanavallaan FoxBoxilla lauantaiaamuisin. Mirage Studios suostui tarjoukseen ja yhteisrahoittamaan Playmates Toysin kanssa uutta sarjaa.

Sarjan tarkoitus oli palata takaisin alkuperäisen tarinan pariin, jonka Eastman ja Laird loivat. Sarjakuvaa kustantava Mirage oli vahvasti mukana sarjan tuotannossa ja erityisesti Peter Laird oli mukana sarjan tuottamisessa ja luomisessa mukana. Hän toimi eräänlaisena konsulttina työskennellessään tiiviisti valvovan tuottajan Lloyd Goldfinen kanssa.[2] Seuraten tarinoiden kehittelyä, kokonaisten käsikirjoitusten seuraamista ja luonut itsekin sarjaan erilaisia luonnoksia hahmoista. Tarkoitus oli keskittyä luomaan sarjaan tunnelmaa, vakavuutta ja draamaa. Samalla he aiheuttivat puheenaihetta siitä miten synkkä ja toiminnallinen sarja tulee olemaan verrattuna 1980-luvun animaatiosarjaan.

Viiden ensimmäisen kauden animaation tyyli pohjautuu vahvasti alkuperäisiin sarjakuviin jonka Eastman ja Laird loivat. 7. kauden animaation tyyli pohjautuu vahvasti 2007 elokuvan versioihin.

Sarjan televisioon kehittänyt ja päätoimisesti sarjasta vastaava Goldfine kertoi antamassaan haastattelussa sarjan tuottamisen tapahtuvan kausi kerrallaan. Ryhmä suunnitteli kauden kokonaisuuden ja karkean tarinan kokonaisuudessaan, jonka jälkeen Goldfine tapaasi Miragen toimitusjohtajat Lairdin ja Gary Richardsonin keskustellakseen heidän mielipiteestään ja mahdollisista lisäyksistä, sekä muutoksista.[3] Tapaamisen jälkeen saatuaan valmiiksi yhden kauden mittaisen tarinakokonaisuuden ja Miragen hyväksynnän Goldfine palaasi takaisin 4Kidsille, jonka jälkeen käsikirjoittaminen alkoi. Aluksi hän vei tarina-arkin tarinoiden muokkaajalle. Muun muassa Michael Ryan toimi sarjan toisen tuotantokauden jaksojen muokkaajana. Tarkistettuaan ja viimeisteltyään tarinat hän lähetti käsikirjoittajille omat tehtävänsä jaksoja varten.

Käsikirjoittaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4Kidsillä oli ryhmä käsikirjoittajia, joista käytetyimmät olivat Marty Isenberg, joka loi usein jaksoihin näppäriä vuoropuheluita ja Eric Luke usein kehitti luovia jaksoja, mukana olivat myös Greg Johnson, Ben Townsend ja Christopher Yost, sekä useita muita. Useimmiten tarina-arkin hyväksynnän jälkeen määrätyt käsikirjoittajat työstivät jaksojen pääpiirteet. Tämän myötä saatiin kohta kohdalta kirjoitettua mitä jaksoissa tapahtuu, sekä missä ja mikä on jakson ratkaiseva hetki tai juonen käänne. Lisäksi mitä vuoropuheluja voitiin lisätä tiettyihin kohtiin ennen lopullista viimeistelyä.[3]

Pääpiirteiden ollessa hyväksynnän arvoisia, ryhmä aloitti työstämään kokonaisen käsikirjoituksen. Tämän aikana he kävivät läpi mahdolliset muutokset parantaakseen tai muuttaakseen tarinan tärkeitä hetkiä, vuoropuheluita, hahmojen käyttäytymistä, sekä televisioyhtiö FOXin hyväksynnän, jotta jakso oli heidän määräämien sääntöjen mukainen lastenohjelmaksi. Useimmiten ryhmä viimeisteli uuden käsikirjoituksen joka viikko.[3]

Sarja Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa sarja esitettiin ensimmäisen kerran MTV3:lla 5. lokakuuta 2003. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi esitettiin sunnuntaisin, jolloin viimeinen jakso päättyi 4. huhtikuuta 2004. Toista tuotantokautta esitettiin perjantaisin, joka alkoi 22. huhtikuuta 2005. Kausi piti taukoa heinäkuusta joulukuuhun vuonna 2005. Se jatkui 6. tammikuuta 2006 jaksolla Heijastuksia ja päättyi 5. toukokuuta 2006 jaksoon 26 Suuri taistelu, osa 4/4. Sarja jatkui poikkeuksellisesti neljännellä tuotantokaudella jota esitettiin lauantaiaamuisin, joka alkoi 3. maaliskuuta 2007 ja päättyi 18. marraskuuta 2007. Muutamaa kuukautta myöhemmin sarja jatkui kuudennen tuotantokauden jaksoilla 9. maaliskuuta 2008, joiden esitys päättyi 16. marraskuuta 2008. Lopulta sarjan kolmannen tuotantokauden esitykset aloitettiin lauantaiaamuisin, joka alkoi 4. huhtikuuta 2009 ja ne päättyivät 26. syyskuuta 2009 jaksoon 26 Maastamuutto, osa 2/2. Sarjasta jätettiin jälleen yksi tuotantokausi väliin kun MTV3 esitti 3. lokakuuta 2009 lähtien seitsemättä tuotantokautta.

Sarjan suomenkielisestä jälkiäänityksestä vastasi ensimmäisen ja toisen kauden ajan Oy PVP Voice Ab (Pauli Virta Productions), ja sen jälkeen Dubberman Finland Oy (nykyisin Iyuno-SDI Group), jonka myötä ääninäyttelijät vaihtuivat.

MTV3 esitti ensimmäiset uusinnat ensimmäisen tuotantokauden jaksoin vuosina 2004–2005, viimeinen jakso päättyi 15. huhtikuuta 2005 jaksoon Tikkua etsimässä, osa 2/2. Ja jatkui taas 1. syyskuuta 2006 toisen tuotantokauden jaksoin, kausi aloitettiin kuitenkin kolmannella jaksolla Kilpikonnat avaruudessa, osa 3/5: Telkien takana. Jaksoja esitettiin kahdesti viikossa, perjantaisin kello 14.15 ja sunnuntaisin kello 8.30. Lokakuusta joulukuuhun uusintoja esitettiin vain perjantaisin vaihtelevina kellon aikoina 14.00–14.30 välisenä aikana. Tammikuussa 2007 toisen tuotantokauden kaksi viimeistä jaksoa esitettiin lauantaiaamuna kello 8.15, joista viimeinen esitettiin 13. tammikuuta. Viikkoa myöhemmin MTV3 jatkoi toisen tuotantokauden uusintaa esittämällä kauden avausjakson Kilpikonnat avaruudessa, osa 1/5: Fugitoidi 20. tammikuuta 2007. Uusintoja jatkettiin aina 3. maaliskuuta asti, kauden kuudenteen jaksoon Salainen alkuperä, osa 1/3. 16. joulukuuta 2007 MTV3 alkoi esittää neljännen tuotantokauden jaksoja, jaksosta 15 Silppurin vesa. Uusinnat päätettiin 2. maaliskuuta 2008 kauden päätösjaksoon Ninjatuomioistuin.

Kesällä C More Juniori alkoi esittää kuudennen tuotantokauden jaksoja kello 19.35. Ensimmäinen jakso nähtiin 3. heinäkuuta 2009 jaksolla Hyväntekeväisyyskeikka, joka oli tuotantokauden 18 jakso. Kauden viimeinen jakso Zixxin kuudes aisti esitettiin 17. heinäkuuta. Sarjan uusinnat jatkuivat seuraavana päivänä kauden avausjaksolla Tulevaisuuden uhat. Myös Sub esitti kuudennen tuotantokauden jaksoja 23. heinäkuuta 2009 aina 27. elokuuta 2009 asti.

Suomessa julkistetut DVD:t

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S1 – Kaikki muuttuu
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S1 – Casey Jones
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S1 – Näkymättömyyden tie
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S1 – Silppurin isku
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S1 – Viestejä maan alta
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S1 – Silppurin vastaisku
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S1 – Paluu New Yorkiin
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S1 – Tikkua etsimässä
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S2 – Kilpikonnat avaruudessa
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S2 – Salainen Alkuperä
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S2 – Ylivertainen Ninja
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S2 – Kaupunki sodassa
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S2 – Roisto on palannut
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S2 – Suuri taistelu
 • Turtles dvd kokoelma 1 (Leonardo)
 • Turtles dvd kokoelma 2 (Donatello)
 • Turtles dvd kokoelma 3 (Raphael)
 • Turtles dvd kokoelma 4 (Michelangelo)
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Joulun alien
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Hyökkäys avaruudesta
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Maailmojen törmäys
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Tiukka paikka
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Takaa-ajettu
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Uutta verta
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Sisäinen pimeys
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Maanalainen olento
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Ajan ongelmat
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Halki universumin
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Todellinen maailma
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Bishopin temppu
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S3 – Maastamuutto
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S4 – Kansan päätös
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S4 – Lohikäärmeliemi
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S4 – Muukalaiset joukoissamme
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S4 – Pyhät varkaat
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S4 – Silppurin vesa
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S4 – Epidemia
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S4 – Savantin paluu
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S4 – Konnamaisia seikkailuja
 • Teenage Mutant Ninja Turtles S4 – Ninjatuomionistuin
 • Teenage Mutant Ninja Turtles FF – Tulevaisuuden uhat
 • Teenage Mutant Ninja Turtles FF – Leikin loppu
 • Teenage Mutant Ninja Turtles FF – Mutantit liikkuvat öisin
 • Teenage Mutant Ninja Turtles FF – Päiväkirja
 • Teenage Mutant Ninja Turtles FF – Tuhon aika
 • Teenage Mutant Ninja Turtles FF – Kunnian kisa
 • Teenage Mutant Ninja Turtles FF – Kosminen keräilijä
 • Teenage Mutant Ninja Turtles BttS – Aika lentää
 • Teenage Mutant Ninja Turtles BttS – Iso paha juttu
 • Teenage Mutant Ninja Turtles BttS – Uskomaton Serling
 • Teenage Mutant Ninja Turtles BttS – Indentiteetti kriisissä
 • Teenage Mutant Ninja Turtles BttS – Melkein todellista
 • Teenage Mutant Ninja Turtles BttS – Hyökkäys kaupunkiin

Vastaanotto ja arvostelu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja oli sekä erittäin arvostettu että menestynyt viiden ensimmäisen kauden ajan, sarja on myös fanien keskuudessa hyvin arvostettu, ainakin viisi ensimmäistä tuotantokautta. Sarjan fanit olivat kritisoineet sarjan viimeisimpiä kausia, arvostelua herätti niiden tarinan muutos, kirkkaampi, typerä sävy ja piirrostyyli muutos samoin myös heikot tarinan kaaret. 4Kids sai kritiikkiä siitä, että ei lopettanut sarjaa 5 kauden jälkeen, jossa monet nähtävyydet, "Enter the Dragons" oli itse sarjan oikea päätös.

 1. Canceled WB TMNT Project Art TMNT.com. Viitattu 16.9.2008. (englanniksi)
 2. Daniel Robert Epstein: UGO.com Feature - Interview with Peter Laird, creator of the Teenage Mutant Ninja Turtles UGO.com. 2002/2003. Arkistoitu 5.9.2008. Viitattu 16.9.2008. (englanniksi)
 3. a b c Dan Berger: TMNT Interview with Lloyd Goldfine! ninjaturtles.com. 2003. Viitattu 6.10.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]