Hunni (hahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hunni
Luoja(t) Lloyd Goldfine
Peter Laird
Näyttelijä(t) Greg Carey (2003–2009)
David Zen Mansley (2008–2009)
Ensi-
esiintyminen
Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (helmikuu 2003)
Kustantaja Mirage Studios
Henkilötiedot
Koko nimi Hunter Mason
Status Purppuralohikäärme-jengin johtaja
Silppurin apulainen
Sukupuoli Mies
Kotipaikka New York
Asuinpaikka New York
Suhteet
Tutut Silppuri, Baxter Stockman, Karai

Hunni (engl. Hun, oikealta nimeltään Hunter Mason) on Mirage Studiosin kuvitteellinen hahmo, joka teki ensi esiintymisensä televisiosarjassa Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat vuonna 2003, sarjan kolmannessa jaksossa ”Mouserien hyökkäys” (Attack of the Mousers). Hunni tunnetaan vuoden 2003 animaatiosarjassa yhtenä Turtlesien päävihollisista. Hän on erittäin isokokoinen ja voimakas, mutta silti erittäin taitava itämaisissa kamppailulajeissa. Hunni johtaa Purppuralohikäärmeet-jengiä ja toimii samalla Silppurin oikeana kätenä, jonka myötä hän on tehnyt yhteistyötä Jalkaklaaniin kanssa.

Vuodesta 2009 lähtien Hunni on kuulunut Miragen Turtles-sarjakuvauniversumiin. Hänet on kuvailtu Purppuralohikäärmeiden johtajaksi, ja hän oli yksi pelätyimmistä rikollisista ennen Silppuria. Silppurin kuoltua Hunni palasi takaisin New Yorkin vaarallisimmaksi rikolliseksi, ja hänen on nähty myös työskentelevän King Cobran alaisuudessa.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greg Carey ääninäytteli Hunnia vuoden 2003 Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -sarjan ensimmäisellä viidellä tuotantokaudella. David Zen Mansley ääninäytteli hahmoa sarjan kahdella viimeisellä tuotantokausilla kuusi ja seitsemän. Suomenkielisessä versiossa Hunnin äänenä ovat olleet ensimmäisellä kaudella Arto Nieminen, toisen kauden jaksoissa 8 ja 9 Joonas Suominen, toisen kauden jaksoissa 14–20 Veeti Kallio ja kausilla 3–7 Pasi Ruohonen.

Hunnin ja purppuralohikäärmeiden ollessa vielä nuoria he polttivat Casey Jonesin isän putiikin ja samassa tappoivat hänet. Tämän vuoksi Hunni sai monen vuoden ajan päänvaivaa Casey Jonesista, joka kosti jengille isänsä kuoleman hakkaamalla heidät huonoon kuntoon. Hunni oli myös osallisena Mestari Tikun isännän Hamato Yoshin murhassa, jonka yhteydessä hän sai kasvoilleen arvet Tikun raapaistessa kynsillään Hunnin naamaa. Turtles-sarjan kolmannen tuotantokauden aikana Hunnilla ja Baxter Stockmanilla on vaikeahko ystävyyssuhde, sillä he molemmat palvelivat Silppuria, jolle he olivat tuottaneet useaan kertaan epäonnistuneita yrityksiä tuhota Turtlesit. Siitä huolimatta toisin kuin Stockman Hunni pysyi edelleen uskollisena Silppurille, mitä itse Silppuri arvosti erittäin paljon. Kaikki tämä kuitenkin muuttui, kun Hunni sai selville, että Silppuri onkin Utromi, joita hän vihaa Turtlesien ohella ja joita hän pitää mutanttikummajaisina. Totuuden paljastuessa Hunni oli erittäin järkyttynyt ja alkoi vihata entistä pomoaan. Silppuri myös jätti hänet pakenemalla ulkoavaruuteen. Se ei kuitenkaan lopettanut Hunnin rikollisuraa, vaan hän onnistui nostamaan purppuralohikäärme-jenginsä pikkurikollisryhmästä organisoiduksi rikollisjärjestöksi, jonka myötä he ryhtyivät tekemään suurempia rikoksia.

Hunnin pituudeksi on ilmoitettu 218 senttimetriä ja painoksi 227 kilogrammaa.[1]

Turtles Forever[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greg Carey ääninäytteli Hunnia vuoden 2009 elokuvassa Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles Forever.

Silppurin kadottua avaruuteen Hunni nosti Purppuralohikäärmeet pikkurikollisryhmästä organisoiduksi rikollisjärjestöksi. 1980-luvun Turtles animaation Turtlesit hyökkäsivät hänen kimppuunsa kesken rikoskeikan. Hän sai kuitenkin vangittua nelikon ja kuulusteli heidän motiivejaan. Samalla hän sai haltuunsa heidän tuomaansa mutageenia, jonka Hunni huomasi olevan hyödyllistä tulevaisuudessa. Mentyään hetkeksi pois varsinaiset Turtlesit pelastivat 1980-luvun Turtlesit, jotka saivat mutageeniputkilot takaisin. Sittemmin Hunni jahtasi heitä New Yorkin kadulla ja vapautti mutageenillä luomansa pedon Turtlesien kimppuun. Taistelun päätteeksi Turtlesien kumoon ajetun pakettiauton ohjukset tuhosivat pedon, joka muuttui vihreäksi mönjäksi. Turtlesit pakenivat viemäristöön, jonne myös Hunni seurasi heitä. Hän sai mutageeniputkilot haltuunsa, mutta oli puristanut ne huomaamattaan rikki, jonka myötä mönjä valui hänen käteensä muuttaen Hunnin Slashia muistuttavaksi kilpikonnahirviöksi.

Hän vaelteli pitkin viemäristöä, kunnes sattumalta törmäsi Silppuriin, joka sai hänet menneistä ongelmista huolimatta tulemaan alaisekseen. Myöhemmin Silppuri käski Hunnia sieppaamaan Turtlesit. Hunni matkasi heidän piilopaikkaansa yhdessä Rocksteadyn ja Bebopin sekä uudistettujen robottijalkaninjojen kanssa. Taistelun aikana heidän luolansa tuhoutui ja Hunni sai kaapattua vain Tikun. Silppuri ei aluksi ymmärtänyt Hunnin sotasaalista, mutta vakuuttui Hunnin selittäessä Turtlesien ilmaantuvan paikalle pelastaakseen mestarinsa.

Silppurin rakennettua Technodromen paremmaksi se hyökkäsi New Yorkin keskustaan. Armeijan hyökätessä puolustamaan kaupunkia Silppuri vapautti Hunnin johtamaan hyökkäystä uudella mutanttiarmeijalla. Taistelun päätteeksi hän saa selville Silppurin tuhoavan todellisuuden, kun Turtlesit pyytävät häneltä apua. Hunni lopulta suostuu vastahakoisesti auttamaan Turtleseja lainaamalla heille teknologiaansa.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunni esiintyy vuoden 2012 Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -sarjan kolmannella kaudella Purppuralohikäärmeiden uutena johtajana. Vuoden 2003 versiostaan poiketen Hunni esiintyy tässä sarjassa laihana silmälasipäisenä kiinalaisamerikkalaisena miehenä.

Hunni muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunni sarjakuvassa Tales of the TMNT vuonna 2009.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunni teki ensiesiintymisensä sarjakuvan Tales of the TMNT toisen osan numerossa 56 maaliskuussa 2009.[2] Sarjakuvassa hahmo tunnetaan nimellä Hunter Mason, joka televisiosarjan tavoin on Purppuralohikäärmeiden johtaja. Hän oli New Yorkin pahin rikollinen ennen Silppuria, mutta vankilassa olon aikana Silppuri oli ottanut hänen vallan. Silppurin kuoltua Hunni pääsi pois vankilasta ja suuntasi kostamaan menneet tapahtumat Casey Jonesille. Myöhemmin Hunni nähtiin työskentelevän King Cobralle.[3]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2003–2009 Greg Carey Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003) Turtles Forever Teenage Mutant Ninja Turtles
Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Battle Nexus
Mutant Nightmare
TMNT: Mutant Melee
2008–2009 David Zen Mansley Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003)
2015–2016 Eric Bauza Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)

Hunnia suomeksi näytelleitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
2003–2004 Arto Nieminen Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003) (kausi 1)
2005–2006 Joonas Suominen Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003) (kauden 2 jaksot 8–9)
2006 Veeti Kallio Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003) (kauden 2 jaksot 14–20)
2007–2009 Pasi Ruohonen Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003) (kaudet 3–7)
2013–? ? Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TMNT Profiles - Hun Ninjaturtles.com. Viitattu 28.5.2009. (englanniksi)
  2. Review of Tales of the TMNT 56 : Hun[vanhentunut linkki] A Comic Book Review 24.5.2009 Viitattu 28.5.2009 (englanniksi)
  3. Tales of the TMNT Vol 2 #59