Teenage Mutant Ninja Turtles (videopeli)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teenage Mutant Ninja Turtles
Tmnt-box.jpg
Kehittäjä Konami
Julkaisija JP Konami
NA Ultra Games
EU Palcom
EU U.S. Gold
Säveltäjä(t) Jun Funahashi
Pelisarja Teenage Mutant Ninja Turtles
Julkaisuaika Famicom/NES
JP 12. toukokuuta 1989
NA kesäkuu 1989
PAL 17. elokuuta 1990
Virtual Console
PAL 16. maaliskuuta 2007
NA 2. huhtikuuta 2007
JP 1. huhtikuuta 2008
Lajityyppi Tasoloikka, toimintapeli
Pelimuoto Yksinpeli
Alusta NES, Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, DOS, MSX, ZX Spectrum, PlayChoice-10, Virtual Console
Tallennusväline Pelikasetti, levyke
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Teenage Mutant Ninja Turtles (tunnetaan myös nimellä Teenage Mutant Hero Turtles) on Konamin kehittämä ja Ultra Gamesin/Konamin NES:ille vuonna 1989 julkaisema toimintaseikkailupeli.

Peli perustuu suosituista teini-ikäisistä mutanttininjakilpikonnista kertovaan sarjakuva- ja animaatiosarjaan, ja se on samalla ensimmäinen sarjaan perustuva videopeli. Isossa-Britanniassa sarjan nimi muutettiin muotoon Teenage Mutant Hero Turtles, koska ohjelmien lapsille soveltuvuutta valvovat auktoriteetit tulivat siihen tulokseen, ettei lapsille tarkoitetun ohjelman nimessä saa käyttää japanilaisiin salamurhaajiin viittaavaa "ninja"-sanaa. Niinpä pelikin julkaistiin joissakin maissa, kuten Suomessa, nimellä Teenage Mutant Hero Turtles.

Kuva pelin NES-versiosta.

Teenage Mutant Ninja/Hero Turtles käännettiin myös monille kotitietokoneille, joihin lukeutuvat Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, DOS, MSX ja ZX Spectrum. Siinä missä alkuperäinen NES-versio sai hyvän vastaanoton, käännökset eivät sen sijaan saaneet kovinkaan hyvää palautetta peliarvostelijoilta.

Peli on toimintaseikkailu, jossa on ylhäältäpäin kuvattu ulkomaailma sekä tasohyppelymäiset vaiheet rakennusten sisällä. Ulkona näkee myös kartan, ja eri rakennuksissa käymällä on tarkoitus saavuttaa jaksojen päämäärät. Apua saa karttaa katsoessa April O' Neilin kommenteista. Ulkona käyttöön saa myös auton. Pelissä voi vaihtaa kilpikonnaa missä kohtaa tahansa. Jokaisella kilpikonnalla on oma aseensa ja aseilla on (NES-versiossa) eri vaikutukset vihollisiin. Esimerkiksi Donatellon pitkä ja hidas ase on tehokas sopien usein loppuvihollisiin. Jos yksi kilpikonnista jää vangiksi, voi muilla jatkaa peliä. Kadonneita voi kuitenkin löytää ja pelastaa pelin myöhemmissä vaiheissa.

Vuonna 1989 Konami julkaisi myös kolikkopelin nimellä Teenage Mutant Ninja Turtles, mutta sillä ei ole yhtäläisyyksiä NES-peliin, ja samainen peli käännettiin myöhemmin myös NES:ille nimellä Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Arcade Game.