Utromit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Utromit
Luoja(t) Kevin Eastman
Peter Laird
Kustantamo Mirage Studios
IDW (2011–)
Ensiesiintyminen Teenage Mutant Ninja Turtles nro 4 (1985)
Henkilötiedot
Oikea nimi Utromit
Pituus 30 cm
Paino 5 kg
Voimat Edistynyt tieteen ja mekaniikan tietämys

Utromit (engl. Utroms) on IDW-kustantamon sarjakuvissa esiintyviä avaruusolentoja. Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin luomat olennot esiintyivät ensimmäisen kerran vuonna 1985 Mirage Studiosin kustantamassa Teenage Mutant Ninja Turtles -sarjakuvalehden neljännessä numerossa.

Utromit ovat kotoisin kaukaiselta planeetalta, joista noin sata lähti tutkimusretkelle tutkimaan Maata ja sen hallitsevaa ihmiskuntaa 20 vuotta sitten eli noin vuonna 1966.[1] Heidän aluksensa kuitenkin koki toimintahäiriön tullessaan Maan ilmakehään, minkä seurauksena he tekivät syöksylaskun maahan. Onnettomuudesta selvisi vain kolmannes, eivätkä he voineet enää ottaa yhteyttä kotiplaneettaansa. Lisäksi törmäyksen johdosta suurin osa heidän tavaroistaan tuhoutui ja suurimmaksi osaksi säilyivät heidän metallista valmistetut ulkoiset tukirankansa sekä voimanlähteet. Pian he päällystivät tekoiholla ulkoiset tukirangat ja asettuivat elämään Maahan. He muuttivat New Yorkiin, jossa he kävivät töissä normaalien ihmisten tapaan, kunnes saivat ansaittua tarpeeksi rahaa ostaakseen erään rakennuksen, jonne he rakensivat intergalaktisen kommunikointilaitteen. He nimesivät rakennuksensa TCRI:ksi (Techno Cosmic Research Institute). Samalla he aiheuttivat Turtlesien synnyn, kun Utromit olivat tuomassa viimeistä lastiaan kuorma-autolla kaupunkiin. Ruuhka-ajan välttämäseksi he ajoivat katutien kautta, jolloin sokea mies sattui kävelemään heidän eteensä. Kuljettaja yritti jarruttaa, mutta he huomasivat etteivät ehtisi pysähtyä ajoissa, kunnes nuori mies pelasti sokean miehen tönäisemällä hänet pois tieltä. Samassa Utromien kuormasta lentänyt kanisteri osui nuorta miestä päähän ja lensi viemäriin osuen samalla erään Chester-nimisen pojan lasikulhoon, jossa hänellä oli neljä kilpikonnaa. He yrittivät vielä ambulanssisoiton päätteeksi etsiä kadonnutta kanisteria, mutta eivät löytäneet sitä. Utromit eivät myöskään tienneet sen osuneen kilpikonniin. Sillä välin he kuitenkin olivat saaneet toimimaan hyperkommunikaattorinsa ja ottivat yhteyttä kotiplaneettaansa. Heidän johtajansa pyysi utromeja vielä jäämään Maahan ja jatkamaan sen tutkimista. He ilmoittaisivat raporttinsa joka 30 päivä, jottei heitä huomattaisi.

Sittemmin noin 15 vuotta myöhemmin onnettomuudesta Turtlesit tunkeutuivat heidän rakennukseen etsiäkseen Mestari Tikun, joka oli heillä potilaana. Turtlesit tuhosivat vahingossa ultronien usean vuoden työt siirtymälaitteen parissa hajottamalla ohjauspaneelin, joka aiheutti suuren energiapurkauksen. Tämän johdosta se herätti huomiota paikallisten asukkaiden keskuudessa, jotka uteliaisuudessaan alkoivat tutkia rakennusta ja yrittivät tunkeutua sisälle, vain huomatakseen kaikkien ovien ja ikkunoiden olevan lukossa. Pian ihmiset onnistuivat murtautumaan rakennukseen sisälle armeijan avulla. Utromit päättivät korjata nopeasti siirtymälaitteensa pelastaakseen Turtlesit, mutta lähtivät itse kiireellä kohti siirtymälaitetta kohti kotiplaneettaansa. Turtlesit olettivat heidän huijanneen heitä eivätkä suostuneet lähtemään Utromien maailmaan. Siitä huolimatta kenellekään ei jäänyt valinnan varaa, kun Utromit olivat asettaneet rakennuksen itsetuhoon. Turtlesit kuitenkin palasivat Aprilin luokse säteen avulla, kun Utromit palasivat kotiplaneetalleen.

Vuosia myöhemmin osa Utromeista palasi takaisin maaplaneetalle, josta tuli lähes kaikkien muukalaisolentojen suosittu vierailun kohde.

 • Tohtori X esiintyi ensi kerran Image Comicsin tekemässä Turtles-sarjakuvan kolmannessa osassa. Se jäi jälkeen maaplaneetalle, kun muut Utromit pakenivat kotiplaneetalleen. Tri. X ystävystyi Nahkapään kanssa ja myöhemmin myös Mestari Tikun kanssa. Se esiintyi sittemmin Tales of the TMNT sarjakuvissa useimmiten Nahkapään apuna.
 • Korobon esiintyi Turtles-sarjakuvan neljännessä osassa, jossa se oli Utromien suurlähettiläänä maaplaneetalle. Hän kertoi Yhdistyneelle Kansakunnalle suorassa televisiolähetyksessä syyn mitä Utromit tekivät maaplaneetalla.
 • Glurin on nuori tiedemies, joka oli sijoitettu Utromien maatukikohtaan. Se auttoi Aprilia, joka oli saanut tartunnan Baxter Stockmanin nanoboteista. Glurin keksi vastalääkkeeksi luoda uusia nanobotteja, jotka hän mallinsi Turtlesien mukaan.
 • Klag auttoi Michelangeloa taistelemaan muukalaisvastaista ryhmää vastaan ja lopulta sieppasi heidän johtajansa. Klag tekeytyi heidän johtajakseen ja piti puheen ryhmälle, jossa hän puhui muukalaisten puolesta ja sai heidät luopumaan muukalaisvihasta.[2]
 • Mortu esiintyi vuoden 2003 animaatiosarjassa, jossa se oli Utromien aluksen kapteeni, joka törmäsi maaplaneetalle. Hän jatkoi Utromien johtamista maaplaneetalla ja oli myös eräänlainen toimitusjohtaja heidän peiteyhtiölleen TCRI:lle.
 • Ch'rell oli vuoden 2003 animaatiosarjassa armoton ja väkivaltainen rikollinen, joka karkasi Utromien yrittäessä kuljettaa hänet vankilaan. Ch'rell onnistui pakenemaan ja vannoi kostoa. Hän rakensi itselleen ulkorankoja jotka näyttivät Oroku Sakilta, sekä Silppurilta. Hän rakensi itselleen rikollisimperiumin kerätäkseen suuren määrän varoja, jotta voisi matkustaa ulkoavaruuteen kostaakseen Utromeille vankeutensa.
 • Slashuur esiintyi vain Battle Nexus pelissä, jossa se oli palkkionmetsästäjä. Hänet oli palkattu tappamaan Turtlesit. Pelin aikana selvisi, että Silppuri oli tappanut hänen perheensä. Sittemmin Slashuur auttoi Turtleseja hyökkäämään jalkaklaanin rahtialukseen.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turtles – mutanttikilpikonnat sarjassa, Krang muistutti Utromia, mutta oli kotoisin sotaisasta X-ulottuvuudesta.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Utromi ja taustalla ulkotukiranka.

Utromit tekivät ensiesiintymisensä Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -sarjassa, jossa ne törmäsivät maaplaneetalle kuljettaessaan vaarallista rikollista Ch'rellia. Rikollinen onnistui pakenemaan ja sabotoi heidän alustaan, joka putosi maaplaneetalle feodaali ajan Japaniin. Alus tuhoutui pahoin ettei sitä voinut enää korjata ja Ch'rell karkasi.

Utromit päättivät naamioida itsensä ihmisiksi ja luoda sitä varten ulkoiset ihmistä muistuttavat tukirangat. He päättivät odottaa siihen asti kunnes ihmiskunnan teknologia kehittyy siihen asti, jotta he voisivat palata takaisin kotiplaneetalleen. Vuosien aikana Utromit päättivät paljastua harvoille ja valituille ihmisille, jotka he nimittivät heidän vartijoiksi. Myös Ch'rell oli ottanut haltuunsa yhden ulkoisen tukirangan ja otti alter egokseen Oroku Sakin, joka oli yksi muinaisjapanin henkilö, lisäksi hän käytti myös Silppurin legendaa hyväkseen rakentaessaan samankaltaisen asun itselleen. Hän tappoi New Yorkissa asuessaan Mestari Tikun isännän Hamato Yoshin.

Sarjan nykyhetkessä Utromit asuivat New Yorkissa, jossa he operoivat TCRI yhtiön kautta. Yhtiön virallista toimintaa ei koskaan kerrottu, mutta se toimi lähinnä Utromien piilopaikkana heidän edistyneelle teknologialle. He olivat myös vastuussa Turtlesien synnystä mutaatioliejun myötä, joka putosi viemäriin, jonne myös Turtlesit olivat tippuneet pienenä. Sittemmin he pitivät silmällä Turtleseja ja lähettivät ajoittain valvojiaan vahtimaan ja auttamaan Turtleseja.

Sittemmin Utromit onnistuivat kaappaamaan Ch'rellin Turtlesien avulla ja lähettivät sen siirtymälaitteen avulla kotiplaneetalleen, jossa Ch'rell tuomittiin vankilaan jäiseen asteroidiin Mor Gal Taliin.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (vuoden 2012 animaatiosarja)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2012 sarjassa esiintyy avaruusolentorotu nimeltä Kraangit. He perustuvat sekä Krangiin että Utromeihin. Heidän kaikkien äänenä on Nolan North. Paitsi heidän jättiläismäisen johtajansa, Yli-Kraangin (Kraang Prime), ääni on Roseanne Barr.

Kraangit ovat aivojen muotoisia avaruusolioita X-ulottuvuudesta. Yli-Kraangia lukuun ottamatta he eivät osaa puhua ihmisten kieltä ilman exo-pukujaan. Lisäksi he täysin oppineet ihmisten kieltä ja esim. kutsuvat Kilpikonnia "niiksi, jotka ovat kilppareita". Heidän hallussaan pitämänsä mutageeni (jota paljastui olevan lypsetty Kraathatrogoneiksi kutsutuista jättiläismadoista) aiheutti Hamato Yoshin alias mestari Tikun muuttumisen mutanttirotaksi sekä hänen neljän lemmikkikilpikonnansa muuttumisen ihmismäisemmiksi. Kraangit ovat myös kaapanneet tiedemiehiä, mukaan lukien Kirby O’Neilin, jonka tyttärestä Aprilistä tuli Kilpikonnien liittolainen. He tarvitsevat tiedemiehiä sekä Aprilin erikoista DNA:ta muuttamaan mutageeniä niin, että se toimisi Maassa samalla tavalla kuin X-ulottuvuudessakin ja siten edesauttaa muuttamaan planeetta heille elinkelpoisemmaksi. Myöhemmin he liittoutuivat Silppurin ja hänen Jalkaninjojensa kanssa, jotka myös halusivat käyttää mutageeniä. Kraangeilla on kaksi tukikohtaa: TCRI-rakennus sekä 1. kauden lopussa saapunut avaruusalus nimeltä Technodrome.

 • Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Battle Nexus pelissä Utromit esiintyvät pelin perusvihollisina useissa kentissä. He liikkuvat lentävissä levyissään ja ulkorangoissaan. Palkkionmetsästäjä Slashuur esiintyy pelin pomovastuksena ja on myös lukittuna hahmona.
 • TMNT: Smash-Up pelissä esiintyy Utrominator-niminen hahmo, jonka saa myöhemmin pelattavaksi hahmoksi. Sillä on yllään isokokoinen ja aseilla varustettu ulkotukiranka.
 1. Teenage Mutant Ninja Turtles nro 7 (1986)
 2. Michelangelo: The Third Kind