Miyamoto Usagi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miyamoto Usagi
Luoja(t) Stan Sakai
Kustantamo Thoughts and Images (1984-1985)
Fantagraphics Books (1986-1993)
Dark Horse Comics (1996-)
Mirage Studios (1987-1995)
Exhibit A Press (1994)
Crusade Comics (1995)
Radio Comix (1997-1998)
Cartoon Books (1998)
Oni Press (1999)
DC Comics (2006)
Active Images (2008)
Ensiesiintyminen Albedo Anthropomorphics nro 2 (marraskuu 1984)
Henkilötiedot
Oikea nimi Miyamoto Usagi
Status Henkivartija
Ryhmäsidokset Ronin
Mifune klaani
Voimat miekkamestari
Suhteet
Sukulaiset Jotaro (poika)

Miyamoto Usagi on Stan Sakain luoma kuvitteellinen sarjakuvahahmo, joka seikkailee omassa sarjakuvassa Usagi Yojimbossa. Se teki ensi esiintymisensä Thoughts and Images kustantamassa Albedo Anthropomorphics sarjakuvalehden toisessa numerossa vuonna 1984. Sittemmin Usagi on esiintynyt useiden kustantamoiden sarjakuvissa lähinnä yksittäisissä numeroissa. Dark Horse Comics on toiminut hahmon kustantajana vuodesta 1997 lähtien ja se on myös vieraillut Miragen Turtles-sarjakuvissa. Hahmon luomisessa suurin esikuva oli oikea miekkamestari Miyamoto Musashi.

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usagi syntyi kylän johtajan ainoaksi pojaksi. Hänellä oli lapsuudessaan kaksi leikkikaveria, joista Kenichi oli enemmän riesa kuin ystävä, sekä Mariko, joka puolestaan oli syy poikien kinasteluun.

Vuosia myöhemmin kolmikko meni omille teilleen, kun heidät lähetettiin harjoittamaan bujitsua Dogoran kouluun, joka kuului samurain opetukseen. Matkalla kouluun pojat näkivät kuinka joukko ylimielisiä Dogora oppilaita hyökkäsivät yksinäisen matkaajan Katsuichin kimppuun, joka oli jättänyt koulun vuosia sitten oltuaan tyytymätön oppilaiden laatuun. Huolimatta oppilaiden määrästä he hävisivät tappelussa senseille. Kenichi ei ollut vakuuttunut näkemästään tilanteesta, mutta Usagi pyysi päästä Katsuichin opetukseen. Hän kuitenkin kieltäytyi saman tien, mutta lopulta suostui nähtyään kuinka Usagi seisoi Katsuichin talon edessä päivästä toiseen läpi epämiellyttävien säiden kera. Tämä vakuutti senseille Usagin päättävyydestä.

Vuosien harjoittelun jälkeen Usagi oli Katsuichin yksinomainen oppilas ja vaikka hän osoittautui olevan välillä ilkivaltainen oppilas, joka joutui erilaisiin epäonnisiin seikkailuihin. Usagi menestyi kuitenkin erinomaisesti opinnoissaan tullakseen mahtavaksi soturiksi. Yksi hurjista seikkailuista tapahtui, kun hän käveli opettajansa kanssa läpi taistelukentän ja varasti kuolemaisillaan olevalta sotilaalta wakizashin. Usagi alkoi tuntea syylisyyttä varkaudesta ja alkoi nähdä kuolleen sotilaan edessään useissa eri tilanteissa. Yksi niistä oli painajainen, jossa senseinsä Katsuichi muuttui kyseiseksi sotilaaksi. Usagi palasi takaisin taistelukentälle palauttamaan miekan omistajalleen, jossa eräs aikuinen samurai syytti häntä varkaudesta. Sen sijaan että hän olisi teloittanut nuoren jäniksen, samurai aikoi leikata Usagin kädet. Juuri ennen huitaisuaan Mifune niminen mies puuttui tilanteeseen aistittuaan Usagin kunniallisen luonteen ja käski samuraita vapauttamaan jäniksen.

Myöhemmin harjoitusten päätteeksi Katsuichi toi Usagin miekkailu turnaukseen, jonka järjesti Dorogan koulu. Usagi voitti turnauksen loppuottelussa vanhan ystävänsä Kenichin ja ansaitsi voitollaan oman daishon. Turnausta tarkkaillut Lordi Mifune oli vakuuttunut Usagin taidoista ja tarjosi hänelle palvelijan paikkaa. Usagi hyväksyi tarjouksen ja ennen lähtöään hän palasi hyvästelemään kotikylänsä. Usagista tuli Mifunen ja hänen perheensä luotettava henkilökohtainen henkivartija. Tasainen ura henkivartijana sai kuitenkin tuhoisan lopun, kun eräs kilpaileva lordi Hikiji lähetti ninjan salamurhaamaan Mifunen perheen. Hyökkäyksen uhreiksi joutuivat Mifunen vaimo ja poika, jonka seurauksena lordi Mifune julisti sodan lordi Hikijia vastaan kostaakseen tämän teot. Lordi Mifunella oli pitkään etulyönti asema taistelussa kunnes yksi hänen komentajista Buichi Toda petti hänet ja liittyi lordi Hikijin joukkoihin. Samalla Usagin paras ystävä Gunichi lähti karkuun kesken taistelun huomatessaan heidän olleen tappiolla.

Lordi Mifune kuoli nuolisateen vuoksi, jonka vuoksi Usagin täytyi suorittaa viimeinen tehtävänsä mestata isäntänsä pää ja paeta sen kanssa vihollisilta, jotta he eivät saisi sitä käsiinsä. Usagi pakeni metsään, jonne hän hautasi lordi Mifunen pään. Hän tunsi tarvetta hyvittää häpäistyään isäntänsä häviämällä taistelun. Tämän vuoksi Usagi hautoi kostoa lordi Hikijia kohtaan, mutta huomasi saavutuksen olevan hyvin kaukana. Isännättömänä samuraina Usagi matkusteli halki maan tehden töitä palkallisena henkivartijana.[1] Matkalla hän ystävystyi Geishu klaanin nuoren lordin Noriyukin ja hänen henkivartijan Ame Tomoen kanssa, sekä kyynisen sarvikuonomaisen palkkiometsästäjän Murakami Gennosuken, terävä-älyisen etsivän Ishidan ja kissamaisen naisen Chizun ja lipevän katuesiintyjän, sekä varkaan Kitsunen kanssa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Usagi esiintyi ensi kerran 1. joulukuuta 1989 Turtles – mutanttikilpikonnat animaatiosarjassa nimikko jaksossaan, jossa hänet oli nimitetty sarjakuvansa mukaan Usagi Yojimboksi. Hän tuli maaplaneetalle portaalin kautta, joka oli avautunut vahingossa maaplaneetalle pienen onnettomuuden jälkeen jossa olivat osallisena Donatello ja Krang. Portaali imi Usagin heidän maailmaansa, jossa hän paikalle saavuttuaan luuli Turtleseja vihollisiksi ja taisteli heitä vastaan siihen asti kunnes huomasi olevansa alakynnessä ja luovutti. Usagi pyysi heitä opettamaan hänelle ninjataitojen salat. Pian ryhmä yrittää saattaa vieraansa takaisin omaan maailmaansa, mutta eivät kykene tekemään tätä heti koska laite on rikki. Matkalla Usagi kokee Turtlesien maailman outona ja yrittää muun muassa vapauttaa jänis teemaisesta ravintolasta jänikset vapaaksi olettaessaan niiden olevan paikan orjia. Usagi lopulta siirretään japanilaisen Obenton luokse, joka omistaa muinaisjapanille omistetun museon. Usagi lupaa viettää aikaansa Obentonin henkivartijana siihen asti kunnes Donatello saa ratkaistua miten hän pääsisi takaisin omaan maailmaansa.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1989 Townsend Coleman Turtles – mutanttikilpikonnat
2004–2005
2009
Jason Anthony Griffith Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003) Battle Nexus
2017 Yuki Matsuzaki Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Profile (Arkistoitu – Internet Archive) Usagi Yojimbo Dojo Viitattu 1.11.2009 (englanniksi)
  2. Samurai Warrior: The Battles of Usagi Yojimbo MobuGames Viitattu 1.11.2009 (englanniksi)